Zobacz pełną wersję : Pedał sprzęgła odbija "skokowo"
Witam, wsiadłem dziś do Civica , wciskam sprzęgło(dziwnie lekko) odpalam, ruszam a tu pach sprzęgło mi odbiło do połowy a po chwili do końca, co to może być? wyprzęgnik? Jest jeszcze problem czasami przy dużej prędkości gdy puszcze gaz czuje drganie w nogach a jak nacisnę sprzęgło przestaje, po czym jak znów puszcze to jest wszystko ok :) Nie mam pojęcia co się dzieje ;/
Na początek płyn w układzie do zmiany i ile go w ogóle jest ?
Później będziemy myśleć dalej
a jak sprawdzić czy płyn jest? :)
Sorki ale czytając takie pytanie to zapiera dech
Wiesz gdzie jest zbiorniczek w ogóle ?
Jeśli nie to przepraszam że to piszę ale jedź do mechanika albo kogoś znajomego co ma pojęcie i zobaczy
Zbiornik masz przy lewym mocowaniu amortyzatora pod maską
Może coś takiego odrobinę Ci jeszcze "naświetli" sprawę.
http://www.youtube.com/watch?v=u390qc5vSas
szczerze to nie interesowałem się tym płynem :P ale wystarczyło by "zbiornik masz przy lewym mocowaniu amortyzatora pod maską" Może głupio sformułowałem poprzednie pytanie :D Nie jestem tez znawcą mechaniki samochodowej aczkolwiek co nieco wiem (i powoli dowiaduje się coraz więcej) :P
To bierz świeży płyn, kawałek wężyka i całe 5 minut roboty :)
Będziesz miał podstawy wykluczone w razie czego, a może rozwiązać problem :]
Może dywanik haczy o pedał :D
A tak na serio, probestic przydatny tutorial.
Może dywanik haczy o pedał
Też może być
Znajoma w V genie to miała :D
Też może być
Znajoma w V genie to miała :D
; DDDDD
Btw. Odpowietrzać samemu to przesrane. W głowie się kreci od latania. Najlepiej jak jeden pompuje, drugi popuszcza itp
Dywanik wykluczyłem już na początku :D za pierwszym razem pomyślałem " Ku..je.(wiązanka) Dywanik zamókł, przymarzł i mi sprzęgło zatrzymuje"
Btw. Odpowietrzać samemu to przesrane. W głowie się kreci od latania. Najlepiej jak jeden pompuje, drugi popuszcza itp
Można też inaczej; opcja dla leniwych :p Po prostu popuścić na odpowietrzniku i cały czas pilnować od góry poziomu. Jak przecleci stary płyn i nie widać bąbli, to już praktycznie finito ;)
Schyl się do pedału sprzęgła i zobacz czy się za nim nie poci, krople, kapanie, mokra olejowa plama. Płyn może całkowicie uciec i dlatego pedał nie wraca w swoje położenie. U mnie pomogła wymiana pompki sprzęgła która jest przykręcona do pedału sprzęgła.
Z pewnością coś z siłownikiem lub pompką.
Może pojedź lepiej do mechanika, niech on na to zerknie...
Można też inaczej; opcja dla leniwych Po prostu popuścić na odpowietrzniku i cały czas pilnować od góry poziomu. Jak przecleci stary płyn i nie widać bąbli, to już praktycznie finito
Zgadza się zwłaszcza że w większości człowiek robi sam więc trzeba kombinować
Z hamulcami jest ta sama zasada i działa na 100 % ;)
Sprawdziłem płyn, wyprzęgnik i pompkę. Płynu brak, wyprzęgnik ok, a pompka cieknie :/ przy tłoczku więc muszę niestety wymienić;/ a co z problemem drgań przy większej prędkości i puszczeniu gazu?
co z problemem drgań przy większej prędkości i puszczeniu gazu?
Zrób jedno a potem zajmiemy się następnym problemem
Pompka to 25 zl uszczelki i roboty z kilka godzin : D
Chyba używana pompka :P nowe sa od 100 w góre;/
Pompka to 25 zl uszczelki i roboty z kilka godzin : D
Dokładnie trzeba zakupić same uszczelki i wymienić. Z tymi kilkoma godzinami to trochę długo. Na spokojnie w 2 godziny ogarnia się wszystko. Dodatkowo zaopatrz się w zawleczkę bo lubi sie łamać.
Lepiej rób, bo płyn hamulcowy potrafi nieźle poniszczyć skórzane buty ;) Moja koleżanka z pracy się o tym przekonała :]
BTW. wymiana/montaż pompki jest z tutorialem na yt, na kanale ETCG oczywiście jeśli chciałbyś sobie podejrzeć.
W tej robocie jedynie trzeba też uważać jak się demontuje zbiorniczek i spuszcza płyn, żeby nie pochlapać lakieru, a jak już to migiem zmywać wodą.
zbigniewnekla
03-01-14, 11:49
miałem identyczny problem co kolega, wystarczyło dolać płynu do zbiorniczka i odpowietrzyć układ, roboty na 15 minut