Zobacz pełną wersję : Civic V 1.3 obroty na gazie
Witam wszystkich. Problem w mojej hondzie to strasznie niskie obroty na gazie, na benzynce wszystko w porzadku trzyma ladnie obroty. Tydzien temu byla na ustawieniu regulacji gazu i dalej to samo gazownik stwierdzil ze to nie problem instalacji. Jedyne co zauwazylem to ze ECU wywala blad sondy lambda i zaworu EACV. Zawor jest odlaczony przekaznikiem gdy wlaczamy gaz ale nie wiem o co chodzi z sonda lambda. Jesli ktos ma pojecie co powinienem zrobic i gdzie sie udac to bardzo prosze o pomoc.
Na jałowych jest zbyt uboga lub zbyt bogata mieszanka i spadają obroty. Jeśli gazownik twierdzi, że to nie wina instalacji to jedź do innego.
ja tez mialem problem z bardzo niskimi obrotami na gazie i to zaraz po wyjezdze od gazownika,co zrobilem?otwarlem maske i sam sobie ustawilem obroty srubka na parowniku,oczywiscie na rozgrzanym silniku,moze to pomoze?:)
ladny jak mowiles rozgrzalem silnik otworzylem maske ustawilem srubke na parowniku aby obroty były jak najwyższe czyli było to około 900-950 rpm przejechalem troche pogasilem silnik poodpalalem i ladnie caly czas trzyma te obroty. Jednym slowem GIEJBO Goleniów nie polecam a wam panowie bardzo dziekuje
fajnie ze pomoglem:),moj gaziaz ma doswiadczenie ale niestety nie na gaznikowcach:(dzieki forum doszedlem co i jak ma byc porobione zeby jakos hanka na gazie jezdzila,a jak tam z ta sonda?doszedles co i jak?
Wiesz co poczytalem troche na forach i znalazlem ze jak instalacja ma gazowa ma na tej rurce od reduktora metalowa srubke ze sprezynke to nia reguluje sie mieszanke i sonda lambda jest odlaczona i rzeczywiscie przelaczylem na benzyne reset kompa i jezdzac na benzynie nic sie nie swieci dopiero jak przelaczylem na gaz ecu wywala sonde i silniczek takze wszystko sie ulozylo git :)
Podepnę się pod temat
Civic 1.3 1995 D13B2
instalacja gazowa najprostsza na przełącznik
U mnie sprawa wygląda tak: na benzynie chodzi jak należy, a na gazie obroty same się zwiększają tak do 3 tyś, albo jak jadę po trasie wrzucę na luz to obroty zostają na tych, na których jechałem, na postoju raz jest ok w okolicach 1000 a za chwilę sam wchodzi na obroty i utrzymuje 2 tyś, czasem jeździ normalnie, a czasem świruje
Gazownik powiedział, że to nie wina gazu tylko coś po stronie gaźnika
Miał ktos podobny objaw na gazie ?
w naszych hankach sa dwa sposoby na wolne obroty na gazie
1 odlacz krokowy i bedzie gitara to on miesza wolne obroty na gazie(poprostu odepnij kostke pod maska)
2 zaloz przekaznik ktory sam odlonczy krokowy jak na gaz przelaczysz,
ja mam 1 sposob i jest gitara
Przekaźnik jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ do jazdy na PB silniczek krokowy (EACV) jest potrzebny (m. in. wspomaga hamowanie silnikiem).