Zobacz pełną wersję : Docieranie po remoncie
Witam zrobilem praktycznie kapitalke silnika b18c4 penweki,tloki doprezajace itp.. i teraz pytanie przez ile i jak docierac??po złozeniu silnika zalalem go Valvoline 5w50 zrobilem 50km wymienilem jeszcze raz na ten sam olej.jezdzilem nie przekraczajac 3 tys obr.przez ile musze go tak docierac 1tys wystarczy?? co ile zwiekszac obroty??
Pzdr
Yotomeczek86
23-11-13, 13:27
A czy tak ciężko użyć szukajki? Był nie dawno temat o docieraniu.. poszukaj, a nie zakładaj nowy
Szukajka, szukajka i jeszcz raz szukajka :)
Sposobow na docieranie jest wiele, duzo ludzi docieralo inaczej niz ja sam.
W sumie to drogi olej wlales na przeplukanie (50km 5w50)
Ja docieralem:
15W40 - niecale 200km do 3tys
10W40 - niecale 800km do 4tys
5W40 - po tysiacu i kontrolowany ogien nie przegrzewajac przez pierwszy tysiac km. Do odciny mozna krecic ale na tor zbyt wczesnie.
5W40 - po tym wszystkim juz wlasciwy i ogien bez zajamowan :)
Yotomeczek86
W jakim celu zostało utworzone te forum??to najlepiej wcale pytan nie zadawac na forum tylko w szukajce,zrobmy z forum pamietnik i opisujmy swój cały dzien.... daruj sobie takie odpowiedzi.
Seba27 dzieki za LUDZKĄ odpowiedź:D
Yotomeczek86
23-11-13, 14:06
Jakbyś nie był takim leniem, to byś spojrzał na drugą stronę Trubo NA Swap a tam masz jak ludzie silniki docierają.. Jasne, 500 takich samych tematów żeby było, a nie porządek na forum i wszystko zwarte w jednym temacie
OOooo jest.... Tylko mi nie powiedz że B18C4 to inny silnik i pewnie się inaczej dociera..
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?194005-Docieranie-D16Y8-po-generalnym-remoncie
Po 1000 km już pełen ogień tylko co by na tor nie wjeżdżać ?? :cool:
Uważam, że nie ma co oszczędzać na oleju, na którym jeździmy. Również tyczy się to docierania silnika. Nie warto zalewać mineralnymi, które jak wiemy są gorsze jakościowo od "full syntentyków"
Docieralem 2 silniki na mineralnym i jakos dzialaja :rolleyes: Sama nazwa mowi ze ma sie docierac a nie jezdzic.
Docieralem 2 silniki na mineralnym i jakos dzialaja :rolleyes: Sama nazwa mowi ze ma sie docierac a nie jezdzic.
Dokladnie - Honda do 3tys to nie jazda :)