PDA

Zobacz pełną wersję : Lakier do zaprawek Honda - co z klarem?

CMC
21-11-13, 09:45
Witam

Zawsze jak kupowałem lakier zaprawkowy czy do Mazdy czy VW to były 2 buteleczki - jedna z lakierem w kolorze auta, druga z lakierem bezbarwnym. Kupiłem ASO Hondy lakier zaprawkowy i ku mojemu zdziwieniu nie ma w zestawie klaru.
Stąd pytanie - czy Honda ma jakiś cudowny lakier, który nie wymaga stosowania klaru?
Mam jeszcze ten bezbarwny z VW i Mazdy więc mogę nim pomalować ten lakier Hondy, tylko pytanie czy trzeba? Lakierował ktoś już tym zaprawkowym hondowskim? Jak z jego trwałością? W przypadku np. VW jeśli nie zastosuje się klaru to schodzi po 2 miesiącach :/

kjmuszek
21-11-13, 10:16
Ja też mam jedną buteleczkę, jakieś 2-3 lata temu była użyta na odpryski i jakoś narazie się trzyma.

Kr3t
21-11-13, 11:37
Jak na moje to z klarem nie ma problemu, IMO można zastosować go do tego lakieru, jedynie baza będzie się różnić i stąd zmianki producenckie, a jeśli chodzi o clar to raczej +/- to samo, z tym, że niemiecki jest na pewno twardszy, ale jeśli chodzi o zaprawki to nie ma najmniejszego znaczenia ;)

stashek
21-11-13, 12:51
Zaprawkowy z Hondy jest chyba w akrylu, wiec nie trzeba stosowac bezbarwnego.

Paluch_tcw
21-11-13, 13:29
to niemożliwe. na pewno jest to baza. czasem zaprawki mają krótki termin przydatności i mieszają bazę z klarem.

3l3m3nt
14-03-14, 19:24
Witam, mam na na masce małe odpryski.
Byłem w Hondzie zapytać o ten lakier zaprawkowy, powiedzieli że owszem mogę taki zamówić za ok.54 zł.
Moje pytanie: Czy jest jakiś tańszy zamiennik na Allegro godny uwagi czy lepiej zainwestować w ten z ASO (który ma strasznie małą pojemność) ?
Też tak czytam powyższy temat, przybliży mi ktoś z Was co to jest ten Klar oraz może poleci jako o takie małe odpryski zadbać?

Paluch_tcw
15-03-14, 14:09
Znajdź w internecie po kodzie lakieru lakier zaprawkowy. A klar to inaczej lakier bezbarwny.

zenekqa89
15-03-14, 14:23
Jak kupowałem zaprawkowy to od razu Pan mi powiedział że bezbarwny trzeba kupić. Za dwa zapłaciłem 46zł

RadekB
15-03-14, 16:27
26 zł baza + klar w necie. W ASO jedna butelka 44 zł.