PDA

Zobacz pełną wersję : grzechotanie silnika d16z6

kamzan
19-11-13, 20:40
witam mam taki problem w moim eg5 dziwnie grzechocze silnik nie jest to stukot a taki bardziej metaliczny grzechot ale dopiero jak obroty sa ponad 5 tys.
i nie wiem co to moze byc.. panewka chyba bardziej puka niz grzechocze??
pomoze ktos??

Seba27
20-11-13, 06:38
Nagraj film i opublikuj - d16z6 lubi wypluc panewki

motomaniak1988
20-11-13, 08:36
Zapodaj jakieś wideo osłuchaj silnik z którego miejsca wydobywa się "grzechot" czy tylko przy obciążeniu silnika słychać ten dźwięk czy tylko po przekroczeniu pewnej prędkości obrotowej czy na zimnym lub ciepłym silniku dźwięk jest bardziej słyszalny ?od kiedy te dźwięki zaobserwowałes, stało się to samo z siebie czy po jakiejś ostrej jeździe?. przyczyn może być conajmniej kilka ale po twoim opisie to pierwsze co się ciśnie na język to panewka...

Furious
20-11-13, 08:39
d16z6 lubi wypluc panewki
Pierwsze słysze.. A inne nie lubią?
Jak nie ma oleju to każdy silnik sie podda.
Panewke to słychać już przy 2k rpm

Seba27
20-11-13, 08:47
Pierwsze słysze.. A inne nie lubią?
Jak nie ma oleju to każdy silnik sie podda.
Panewke to słychać już przy 2k rpm

nawet nizej niz 2k

A ze lubi to... d16z6 w Hance to tak jak m20b20 w BMW
- najbardziej dopier*** silniki - z tym ze bejca twardsza i duzo wiecej znosi

motomaniak1988
20-11-13, 10:03
Tez tego właśnie nie rozumiem ludzie mówia ze panewki padają im w silnikach a już najczęściej w z6 jak się paluje silnik oleju nie sprawdza to potem tak jest ;p ja moim byłym z6 jeździłem ponad 1.5 roku oleju palił Hektolitry bo jak się chciało to nawet i ponad 0.5l na 100 km ale olej zawsze był lany na full stan. Silnik poszedł dalej był rozebrany i co panewki i wal w stanie nie nagannym. ;)) padające panewki ty tylko i wyłącznie nie dbałość hondziarza o silnik ;p

Seba27
20-11-13, 10:07
w moim eg5 dziwnie grzechocze silnik nie jest to stukot a taki bardziej metaliczny grzechot ale dopiero jak obroty sa ponad 5 tys.
i nie wiem co to moze byc.. panewka chyba bardziej puka niz grzechocze??
pomoze ktos??

padające panewki ty tylko i wyłącznie nie dbałość hondziarza o silnik ;p

Touche :)

Michał102
20-11-13, 10:46
padające panewki ty tylko i wyłącznie nie dbałość hondziarza o silnik ;p

Dokładnie.
Ludzie jeżdżą na byle syfie, nie sprawdzają stanu, a potem jest płacz i narzekanie, że silniki Hondy to szajs, bo padają panewki.
Ja miałem żłopiące olej na potęgę (1l./1000km.) D14. Pałowałem je mocno, ale zawsze pilnowałem stanu i odpowiedniej temperatury i nigdy nic w nim nie pukało.

Z tego co idzie wyczytać na forach, to panewki są słabsze w silnikach D16Z5 (poprawcie mnie jak pomyliłem oznaczenia), DOHC bez VTECa.
Najgorsza kupa to H23, ale toto miało jakąś wadę konstrukcyjną wału.

mat358
23-11-13, 15:42
mam dokładnie ten sam problem, przy wyższych obrotach, podczas jazdy, grzechot, a nie stukot, d16z6. O silnik dbam, nie pałuję, oleju jest zawsze i nie bierze. trudno podczas jazdy nasłuchiwać skąd to dobiega. już ponad pół roku prubuję to rozgryźć i nie mogę :mad:

mayday-82
23-11-13, 18:45
Bez filmiku nikt diagnozy nie postawi, powodów może być tysiące np. jak nie dokręcona śrubka, urwana jakaś osłona itp. itd.

Camellia Racing
25-11-13, 03:54
A zawory ustawione?

Zbyszek l
25-11-13, 08:47
Mam podobnie i to jest wina kasowników vtec-a

kamzan
28-11-13, 23:58
na postoju raczej tego nie zauwazulem. podczas jazdy i najczescie pow 5tys slychac. olej jest ok. auto kupilem jakis czas temu i tak juz mialo. panewka to raczej nie jest bo nie jest to pukanie tylko takie grzechotanie, porównac mozna do łancucha w motorze który pracuje na sucho z lekka iloscia piachu. zbytnio nie mam jak tego nagrac bo mam wydech dosc glosny i nie bedzie slychac tego. co do kasowników to mozliwe ze to one, ale nie wiem nie mialem stycznosci z tym. jezdzilem do tej pory tylko d16a9.

CRX1
29-11-13, 02:09
Może się sypać napinacz, pompa wody , altek ,tarcza sprzęgła itd bez filmiku to gdybanie i nikt nie postawi nawet przybliżonej diagnozy.

Zbyszek l
29-11-13, 14:17
Coś jak szelest lub trzaski. Zaczołem u siebie szukać przyczyny i wymieniłem kompletny rozrząd, sprawdziłem alternator i zostało tylko to. Podpytałem Przema72 i obstawia u mnie to samo czyli kasowniki. A poza tym u mnie słychać je w czasie mrozu.

mat358
29-11-13, 18:13
Może się sypać napinacz, pompa wody , altek ,tarcza sprzęgła itd bez filmiku to gdybanie i nikt nie postawi nawet przybliżonej diagnozy.

napinacz, pompę wody czy alternator można wykluczyć. jak nie zapomnę to sprubuję nagrać i wrzucić

mat358
10-12-13, 23:27
Mam podobnie i to jest wina kasowników vtec-a

Potwierdzam. Dowiadywałem się trochę i rzeczywiście, to kasowniki vtec'a.

York22
11-12-13, 13:25
Wszyscy piszą o tych kasownikach... u mojego kumpla w D15B2/7 też coś grzechocze na wyższych obrotach... vteca nie ma więc co to ? Wg tego co sprawdzaliśmy i słuchaliśmy to dochodzi to z głowicy, ale dokładnie ciężko powiedzieć :( Jeździ tak już ze dwa lata i jak narazie nic nie odpadło :p

motomaniak1988
11-12-13, 22:28
Wszyscy piszą o tych kasownikach... u mojego kumpla w D15B2/7 też coś grzechocze na wyższych obrotach... vteca nie ma więc co to ? Wg tego co sprawdzaliśmy i słuchaliśmy to dochodzi to z głowicy, ale dokładnie ciężko powiedzieć :( Jeździ tak już ze dwa lata i jak narazie nic nie odpadło :p

moze słychac prowadnice zaworowe :)

kamzan
17-01-14, 21:57
problem rozwiazany.
przyczyna była złaczka miedzy kolektorem a katalizatorem.
podczas dawania w palnik silnik sie nachylal i powstawala tam szczelina gdzyz było juz wypalone i dawalo taki metaliczni dzwiek
dzieki wszystkim za porady