PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda lambda - d14z2 - gdzie i jaką ?

dobul
18-03-08, 13:08
Witam, przeszukałem forum i internet itd., ale ciągle mam problem. Potrzebuję wymienić sondę lambda w swojej d14z2 (tą pierwszą - regulacyjną). Najpierw chciałem kupić nową NGK. Wybrałem http://sklepmoto.pl/ polecony przez kogoś na forum. Pan zobowiązał się załatwić sondę, jednak po pół roku stwierdziłem, że mam dosyć czekania :). Postanowiłem pozyskać w takim wypadku uniwersalną. Poczytałem trochę o nich o co znalazłem - lucas twierdzi, że do tego moedlu nie ma uniwersalnych, ale olałem to. Zacząłem szukać sondy i na stronie Magnetti Marelli znalazłem informacje, że zanim kupie uniwersalną, muszę wiedzieć kilka rzeczy.
1) Ilość przewodów - 4 - oczywiste :)
2) Moc grzałki - 12 W lub 18W - nie mam pojęcia
3) Potencjał dolny - masa sondy lub wolny.

I tu moja prośba - czy ktoś może mi pomóc znaleźć odpowiedź na pytanie 2 i 3 ?
Zaznaczam, że serwisówkę przejrzałem całą i nie znalazłem nigdzie informacji...
Pozdrawiam

Lcfr
18-03-08, 19:54
a nie szukałeś taniej używki????
jak sie poczta to forum to te uzywki zdają egzamin (sam wiem po sobie)
więc może warto poszukać w znośnej cenie i się nie martwic....

dobul
18-03-08, 20:56
Szczerze powiem, że mam sporo wątpliwości co do używek..boję się coby nie rafić jeszcze gorzej...

[ Dodano: Sro 26 Mar, 2008 ]
Ok, problem rozwiązany - dla wszystkich osób z d14z2 na pokładzie - fabryczna lambda ma oznaczenie OZH333-h23. Jako zamiennik katalogi podają OZA333-H25, ale jest on nie do zdobycia, dlatego po długich badaniach wyszło mi :), żeby spróbować z OZA333-h4. Zakupiłem takową sondę w Intercarsie - okazało się, że pasuje idealnie (nawet wtyczka), pracuje jak Pan Bóg przykazał, mam nadzieję, że to komuś pomoże.
Pozdrawiam

dobul
18-03-08, 20:56
Szczerze powiem, że mam sporo wątpliwości co do używek..boję się coby nie rafić jeszcze gorzej...

Ok, problem rozwiązany - dla wszystkich osób z d14z2 na pokładzie - fabryczna lambda ma oznaczenie OZH333-h23. Jako zamiennik katalogi podają OZA333-H25, ale jest on nie do zdobycia, dlatego po długich badaniach wyszło mi :), żeby spróbować z OZA333-h4. Zakupiłem takową sondę w Intercarsie - okazało się, że pasuje idealnie (nawet wtyczka), pracuje jak Pan Bóg przykazał, mam nadzieję, że to komuś pomoże.
Pozdrawiam

kkonrado
28-06-09, 20:55
Ja czyściłem tą sondę OHA 333-H23 NTK przejechałem 1500km i problem zniknoł

Matey
22-08-09, 14:34
A czy sonda z D16Z6 podejdzie do D14Z2?

mlody207
19-04-11, 21:43

Pozdrawiam

Wygląda na to, ze OZA333-h4 faktycznie jest ok. Auto jak nowe i spalanie bardzo w normie:)