PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw Audio Czy potrzebny wzmacniacz?

LechuLK
18-03-08, 01:30
Witam

Mam radio Sony Xplod CDX-S22 4x45W (http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=CDX-S22&site=odw_pl_PL&pageType=TechnicalSpecs&category=ICA+CD+Tuners) i 2 głośniki Magnat Xcentric 162 150W/100W (http://www.megamedia.pl/glosniki-samochodowe-magnat-xcentric-162.php) Dokupiłem 2 głośniki
Blaupunkt GTx 662 190W/45W (http://www.blaupunkt.com/pl/7606428003_main.asp)

Czy żeby je podpiąć razem z Magnatami potrzebuje wzmacniacz? Jak tak to jaki by sie nadawał do tego zestawu? Co sie może stać gdy podepnę bez wzmacniacza pod radio tak jak Magnaty tylko, że one jeszcze maja zwrotnice? :huh:

javor
18-03-08, 09:06
pewnie że możesz podpiąć pod radio, niby dlaczego nie?

LechuLK
18-03-08, 10:18
Nie wiem wydawało mi się, że radio będzie miało za mało mocy aby to obsłużyć. Jak rozumieć to 4x45W. Przecież głośniki mają razem więcej Wat. Na które wartości trzeba patrzyć? Wartość Radia 4x45W to jest Moc maksymalna czy znamionowa?

Nie znam sie za bardzo więc mam takie przypuszczenie niech ktoś mi to rozjaśni. :|1

javor
18-03-08, 10:25
4x45 to moc max i na nią sie nie patrzy :) patrzy się zawsze na moc RMS której każde radio ma około 15-20W, głośniki te mają po 45W RMS więc jeśli chcesz je w pełni wykorzystać to możesz dokupić wzmacniacz. jeśli ci wystarczy moc radia to tak zostaw i nie będzie rzadnych problemów. zadbaj lepiej o dobry montaz i wygłuszenie :)

LechuLK
18-03-08, 12:39
Ok. Będę też wygłuszał drzwi przednie matami APP. Czekam teraz na dystanse i będę modził :P Dzięki javor za jasną i dokładną odpowiedź :up2:

elartoro
18-03-08, 21:37
a wiec :D radia maja w RMS wiecej :) mianowicie radyjko, dodam firmowe a nie firmy "krzak".... majace 4x50 watt w RMS ma ok 25-30 watt...
w Twoim wypadku mozesz podpiac spokojnie :) nic sie nie stanie...ewentualnie przy wiekszej glosnosci i jak dorzucisz na equ. troche basu to moga harczec :) na wzmaku beda glosniej i czysciej graly..o ile wzmak tez bedzie normalnej fimy bo te "krzaki" maja mniej mocy niz radia :D:D
dodam ze troche siedze w audio :) pozdrawiam

elartoro
18-03-08, 21:37
a wiec :D radia maja w RMS wiecej :) mianowicie radyjko, dodam firmowe a nie firmy "krzak".... majace 4x50 watt w RMS ma ok 25-30 watt...
w Twoim wypadku mozesz podpiac spokojnie :) nic sie nie stanie...ewentualnie przy wiekszej glosnosci i jak dorzucisz na equ. troche basu to moga harczec :) na wzmaku beda glosniej i czysciej graly..o ile wzmak tez bedzie normalnej fimy bo te "krzaki" maja mniej mocy niz radia :D:D
dodam ze troche siedze w audio :) pozdrawiam

LechuLK
19-03-08, 03:07
Dzięki za odpowiedź a jaki byś polecił wzmacniacz do tego zestawu w niewygórowanej cenie bo ten sprzęt jaki mam nie jest jakiś wypasiony. Dodam, że w przyszłości może dodam subwoofer do bagażnika i tweetery na słupki a te głośniki z tylnej półki sprzedam.

LechuLK
19-03-08, 03:07
Dzięki za odpowiedź a jaki byś polecił wzmacniacz do tego zestawu w niewygórowanej cenie bo ten sprzęt jaki mam nie jest jakiś wypasiony. Dodam, że w przyszłości może dodam subwoofer do bagażnika i tweetery na słupki a te głośniki z tylnej półki sprzedam.

NFS
19-03-08, 10:09

pokaz mi ktore radio i przy jakich zniekształceniach osiaga taka moc?

NFS
19-03-08, 10:09

pokaz mi ktore radio i przy jakich zniekształceniach osiaga taka moc?

karpik85
19-03-08, 12:20
no jest w tym troche prawdy, dla przykłądu mój Pionek deh-4700:

Maksymalna moc wyjściowa MOSFET 50W x 4:
Moc wyjściowa DIN (DIN45324, +B=14.4 V) 4 x 27 Watt

chociaż nie wiem jakie ma wtedy zniekształcenia przy tych 27 Watt.

karpik85
19-03-08, 12:20
no jest w tym troche prawdy, dla przykłądu mój Pionek deh-4700:

Maksymalna moc wyjściowa MOSFET 50W x 4:
Moc wyjściowa DIN (DIN45324, +B=14.4 V) 4 x 27 Watt

chociaż nie wiem jakie ma wtedy zniekształcenia przy tych 27 Watt.

elartoro
19-03-08, 13:14
heh byla mowa o mocy :) RMS a nie o znieksztalceniach :)....
a co do wzmacniacza ja osobiscie bym polecil cos z serii blaupunkt...bodajze ( GT...)nie sa drogie a dosc ladnie graja....i co wazne nie sa zbytnio drogie...chyba ze koledzy poleca cos innego
Subwoofer warto wrzucic.....nawet niewielki....bo glosniki w polce lub w drzwiach nigdy nie zagraja ladnie niska czestotliwoscia tak jak wooferek :)

elartoro
19-03-08, 13:14
heh byla mowa o mocy :) RMS a nie o znieksztalceniach :)....
a co do wzmacniacza ja osobiscie bym polecil cos z serii blaupunkt...bodajze ( GT...)nie sa drogie a dosc ladnie graja....i co wazne nie sa zbytnio drogie...chyba ze koledzy poleca cos innego
Subwoofer warto wrzucic.....nawet niewielki....bo glosniki w polce lub w drzwiach nigdy nie zagraja ladnie niska czestotliwoscia tak jak wooferek :)

LechuLK
19-03-08, 15:13
Oglądałem taki zestaw

http://www.allegro.pl/item324752932_blaupunkt_gtb_1200_blaupunkt_gta_2_m odel2007_f_v.html
albo
http://www.allegro.pl/item327576374_subwoofer_gtt_1200_wzmacniacz_gta_2_ mkii_hurt.html

Jak miałbym z przodu tylko głośniki to mógłbym je podłączyć do tego wzmacniacza razem z subwooferem ? Czy on musi mieć oddzielnie wzmacniacz?

LechuLK
19-03-08, 15:13
Oglądałem taki zestaw

http://www.allegro.pl/item324752932_blaupunkt_gtb_1200_blaupunkt_gta_2_m odel2007_f_v.html
albo
http://www.allegro.pl/item327576374_subwoofer_gtt_1200_wzmacniacz_gta_2_ mkii_hurt.html

Jak miałbym z przodu tylko głośniki to mógłbym je podłączyć do tego wzmacniacza razem z subwooferem ? Czy on musi mieć oddzielnie wzmacniacz?

elartoro
19-03-08, 15:46
tube sobie odpusc :) bo to nie gra tylko wali :/ jakbys glowa w deske naparzal :D:D
subwoofer ujdzie....choc nie mialem nigdy okazji tego posluchac....
co do wzmaka jest 2 kanalowy...a subwoofer wypadaloby dac na mostek we wzmacniaczu:) zeby wiecej mocy mial..wiec na glosniki nie starczy miejsca
wiec jako wzmacniacz moge polecic sprawdzony przezemnie:
np:
http://www.allegro.pl/item325376093_blaupunkt_gta_4_mkii_super_cena_deal er.html
, jest to 4 kanalowy wzmak.....z ktorego robisz 3 kanalowy, mianowicie z 2 kanalow mostek pod subwoofer a pozzostale 2 kanaly zostawiasz sobie na glosniki.
Co do subwoofera...heh...szkoda ze tak daleko mieszkasz to sam bym ci cos zmontowal...bo troche sie tego narobilem :)

Wracajac do twojej propozycji...ta z subwooferem moze byc....:) podlaczysz tak jak opisalem wyzej....ze 2 kanaly ze wzmaka wykorzystasz pod woofer..a reszte glosnikow podlaczysz pod radio....i jeszcze jedno jakie masz radio ??? najlepiej jakby mialo sterowanie subwooferem....wtedy na radiu wyciszasz bass na glosniczki...i dajesz vokal...a na subka troche wiecej pary :) i bedzie git :)

elartoro
19-03-08, 15:46
tube sobie odpusc :) bo to nie gra tylko wali :/ jakbys glowa w deske naparzal :D:D
subwoofer ujdzie....choc nie mialem nigdy okazji tego posluchac....
co do wzmaka jest 2 kanalowy...a subwoofer wypadaloby dac na mostek we wzmacniaczu:) zeby wiecej mocy mial..wiec na glosniki nie starczy miejsca
wiec jako wzmacniacz moge polecic sprawdzony przezemnie:
np:
http://www.allegro.pl/item325376093_blaupunkt_gta_4_mkii_super_cena_deal er.html
, jest to 4 kanalowy wzmak.....z ktorego robisz 3 kanalowy, mianowicie z 2 kanalow mostek pod subwoofer a pozzostale 2 kanaly zostawiasz sobie na glosniki.
Co do subwoofera...heh...szkoda ze tak daleko mieszkasz to sam bym ci cos zmontowal...bo troche sie tego narobilem :)

Wracajac do twojej propozycji...ta z subwooferem moze byc....:) podlaczysz tak jak opisalem wyzej....ze 2 kanaly ze wzmaka wykorzystasz pod woofer..a reszte glosnikow podlaczysz pod radio....i jeszcze jedno jakie masz radio ??? najlepiej jakby mialo sterowanie subwooferem....wtedy na radiu wyciszasz bass na glosniczki...i dajesz vokal...a na subka troche wiecej pary :) i bedzie git :)

javor
19-03-08, 15:48
niemożesz bo to wzmacniacze 2 kanałowe musisz mieć albo drugi albo 4 kanałowy, i nie szukaj tuby a skrzynię.

javor
19-03-08, 15:48
niemożesz bo to wzmacniacze 2 kanałowe musisz mieć albo drugi albo 4 kanałowy, i nie szukaj tuby a skrzynię.

LechuLK
19-03-08, 16:47
Ok przekonaliście mnie na subwoofer a poza tym lepiej by mi odpowiadał gabarytowo. Radio mam takie Sony Xplod CDX-S22 4x45W (http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=CDX-S22&site=odw_pl_PL&pageType=TechnicalSpecs&category=ICA+CD+Tuners) i zmieniając ustawienia mam tam opcje subwoofer i tam do dostrojenia chyba moc subwoofera.

LechuLK
19-03-08, 16:47
Ok przekonaliście mnie na subwoofer a poza tym lepiej by mi odpowiadał gabarytowo. Radio mam takie Sony Xplod CDX-S22 4x45W (http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=CDX-S22&site=odw_pl_PL&pageType=TechnicalSpecs&category=ICA+CD+Tuners) i zmieniając ustawienia mam tam opcje subwoofer i tam do dostrojenia chyba moc subwoofera.

rojass
19-03-08, 16:53
heh byla mowa o mocy RMS a nie o znieksztalceniach ....
dodam ze troche siedze w audio pozdrawiam
chyba niezbyt długo siedzisz w car audio,bo wiedziałbyś doskonale,że liczy sie jakość a nie głośność. A te 25 czy 30 watt RMS'u z radia można uzyskać w idealnych warunkach laboratoryjnych,przy odpowiedniej wilgotności,temperaturze, napięciu itd, itd...Gdzieś na forum elektroda.pl był bardzo fajny opis wraz z wynikami pomiarów.

rojass
19-03-08, 16:53
heh byla mowa o mocy RMS a nie o znieksztalceniach ....
dodam ze troche siedze w audio pozdrawiam
chyba niezbyt długo siedzisz w car audio,bo wiedziałbyś doskonale,że liczy sie jakość a nie głośność. A te 25 czy 30 watt RMS'u z radia można uzyskać w idealnych warunkach laboratoryjnych,przy odpowiedniej wilgotności,temperaturze, napięciu itd, itd...Gdzieś na forum elektroda.pl był bardzo fajny opis wraz z wynikami pomiarów.

NFS
19-03-08, 17:19
karpik85,

27W przy 10% thd a przy takich zniekształceniach nie da sie słuchac zadnej muzyki.

elartoro,

RMS zawsze jest zalezne od zniekształcen. jesli by nie było to dlaczego by nie podawac mocy przy zniekształceniach 99%??

NFS
19-03-08, 17:19
karpik85,

27W przy 10% thd a przy takich zniekształceniach nie da sie słuchac zadnej muzyki.

elartoro,

RMS zawsze jest zalezne od zniekształcen. jesli by nie było to dlaczego by nie podawac mocy przy zniekształceniach 99%??

elartoro
19-03-08, 18:18
:) o jaaaa....troche powagi ludzie :) koelga chce zeby mu sprzet doradzic a wy sie czepiacie :) gdzies mam ten RMS :)...a do kolegi
ROJASS
zabudowy car audio...subwoofery i wszelkie tego typu instalacje tworze od 5 lat...nawet bym dodal z sukcesami na przeroznych zlotach :) ( zeby nie bylo nie hondy, gdyz posiadaczem jestem od niedawna )
pozdrooooooooo

elartoro
19-03-08, 18:18
:) o jaaaa....troche powagi ludzie :) koelga chce zeby mu sprzet doradzic a wy sie czepiacie :) gdzies mam ten RMS :)...a do kolegi
ROJASS
zabudowy car audio...subwoofery i wszelkie tego typu instalacje tworze od 5 lat...nawet bym dodal z sukcesami na przeroznych zlotach :) ( zeby nie bylo nie hondy, gdyz posiadaczem jestem od niedawna )
pozdrooooooooo

ziolo
19-03-08, 18:56
Oglądałem taki zestaw

http://www.allegro.pl/ite...el2007_f_v.html

Polecam ten zestawik. Mialem radio deczko lepsze od Twojego: Sony Xplod CDX-S2250S 4x50W i wlasnie taki zestawik blaupunkta. W radju wyjscie przedwzacniacza ustawiasz na SUB, i potem ustawienie zwrotnicy. mi najlepiej pasowalo 70 i pare Hz (czy tam jakis innych jednostek, nie pamietam jak to bylo).

A subwoofer napier***** jak wsciekly. Ruszalo sie i brzeczalo wszystko co tylko moglo: listwy, dach, lusterka (jak grala muzyka to w lusterko wsteczne tak drzalo nie widziales jaki jedzie za Toba samochod samochod), siedzac czules plecami jak w rytmie basow wibruja siedzenia. to samo dzialo sie z kierownica.

Jednym slowem polecam :)

PS. gdybys byl zainteresowany to mam chyba jakies filmiki z tym wzmakiem i subem

ziolo
19-03-08, 18:56
Oglądałem taki zestaw

http://www.allegro.pl/ite...el2007_f_v.html

Polecam ten zestawik. Mialem radio deczko lepsze od Twojego: Sony Xplod CDX-S2250S 4x50W i wlasnie taki zestawik blaupunkta. W radju wyjscie przedwzacniacza ustawiasz na SUB, i potem ustawienie zwrotnicy. mi najlepiej pasowalo 70 i pare Hz (czy tam jakis innych jednostek, nie pamietam jak to bylo).

A subwoofer napier***** jak wsciekly. Ruszalo sie i brzeczalo wszystko co tylko moglo: listwy, dach, lusterka (jak grala muzyka to w lusterko wsteczne tak drzalo nie widziales jaki jedzie za Toba samochod samochod), siedzac czules plecami jak w rytmie basow wibruja siedzenia. to samo dzialo sie z kierownica.

Jednym slowem polecam :)

PS. gdybys byl zainteresowany to mam chyba jakies filmiki z tym wzmakiem i subem

LechuLK
19-03-08, 19:27
pewnie, że jestem zainteresowany filmikiami z tym subwooferem w akcji. Jak możesz to podaj jakieś linki.

LechuLK
19-03-08, 19:27
pewnie, że jestem zainteresowany filmikiami z tym subwooferem w akcji. Jak możesz to podaj jakieś linki.

ziolo
19-03-08, 23:12
masz narazie jeden filmik.

troche slaba jakosc i zamiast basy jest buczenie ale zobaczysz mniej wiecej o co chodzi

http://pl.youtube.com/watch?v=mMoDqjtH5Ec

ziolo
19-03-08, 23:12
masz narazie jeden filmik.

troche slaba jakosc i zamiast basy jest buczenie ale zobaczysz mniej wiecej o co chodzi

http://pl.youtube.com/watch?v=mMoDqjtH5Ec

!markos
20-03-08, 08:24
A subwoofer napier***** jak wsciekly. Ruszalo sie i brzeczalo wszystko co tylko moglo: listwy, dach, lusterka (jak grala muzyka to w lusterko wsteczne tak drzalo nie widziales jaki jedzie za Toba samochod samochod), siedzac czules plecami jak w rytmie basow wibruja siedzenia. to samo dzialo sie z kierownica.aaaleeeee suuuupeeeerrrr :hinczyk: a gdzie w tej bezsensownej napie*dalance cisnieniem miejsce na cos takiego jak BRZMIENIE?

!markos
20-03-08, 08:24
A subwoofer napier***** jak wsciekly. Ruszalo sie i brzeczalo wszystko co tylko moglo: listwy, dach, lusterka (jak grala muzyka to w lusterko wsteczne tak drzalo nie widziales jaki jedzie za Toba samochod samochod), siedzac czules plecami jak w rytmie basow wibruja siedzenia. to samo dzialo sie z kierownica.aaaleeeee suuuupeeeerrrr :hinczyk: a gdzie w tej bezsensownej napie*dalance cisnieniem miejsce na cos takiego jak BRZMIENIE?

NFS
20-03-08, 15:03
gdzies mam ten RMS :) ...
pozdrooooooooo

hmm, skoro nie obchodzi cie moc RMS to moze jestes z gatunku fanów mocy P.M.P.O.?
zepewne podajac na zlocie ze twoj zestaw ma 20kW pmpo juz na starcie wychodzisz na prowadzenie... :d

PS:swoja droga ciekaw jestesm jak dobierasz moc wzmacniacza do głosnikow? hehe

NFS
20-03-08, 15:03
gdzies mam ten RMS :) ...
pozdrooooooooo

hmm, skoro nie obchodzi cie moc RMS to moze jestes z gatunku fanów mocy P.M.P.O.?
zepewne podajac na zlocie ze twoj zestaw ma 20kW pmpo juz na starcie wychodzisz na prowadzenie... :d

PS:swoja droga ciekaw jestesm jak dobierasz moc wzmacniacza do głosnikow? hehe

ziolo
20-03-08, 18:04
a gdzie w tej bezsensownej napie*dalance cisnieniem miejsce na cos takiego jak BRZMIENIE?

Moze bez jechania mnie co? ;)

Dla mnie napierdalanie to poprostu solidny czysty bas, a ze przy tym bylo dosc mocne cisnienie to juz inna sprawa.

Zalezy kto jak rozumie te pojecie :)

W kazdym razie polecam ten zestaw bo jest warty swojej ceny

ziolo
20-03-08, 18:04
a gdzie w tej bezsensownej napie*dalance cisnieniem miejsce na cos takiego jak BRZMIENIE?

Moze bez jechania mnie co? ;)

Dla mnie napierdalanie to poprostu solidny czysty bas, a ze przy tym bylo dosc mocne cisnienie to juz inna sprawa.

Zalezy kto jak rozumie te pojecie :)

W kazdym razie polecam ten zestaw bo jest warty swojej ceny

NFS
20-03-08, 22:59
ziolo,

na tym filmiku z youtuba to akurat ledwo co zipie. nie słuchałem go ale ludzie na innych forach jada po nim(zwłaszcza po subie) jak po łysej kobyle.

jakich subów z jakim napedem jeszcze słuchałes? mozesz go z czyms porównac?

NFS
20-03-08, 22:59
ziolo,

na tym filmiku z youtuba to akurat ledwo co zipie. nie słuchałem go ale ludzie na innych forach jada po nim(zwłaszcza po subie) jak po łysej kobyle.

jakich subów z jakim napedem jeszcze słuchałes? mozesz go z czyms porównac?

ziolo
21-03-08, 16:39
mozesz go z czyms porównac?

Niestety niczego innego nie sluchalem. Moim zdaniem gral dobrze, moze wlasnie z tego powodu :)

Fakt ze jak dla mnie to za slabo lupal (no i dlatego go wywalilem) ale ogolnie wydawalo mi sie ze zestawik jest dobry. Moze dlatego ze to byl moj pierwszy sub.

ziolo
21-03-08, 16:39
mozesz go z czyms porównac?

Niestety niczego innego nie sluchalem. Moim zdaniem gral dobrze, moze wlasnie z tego powodu :)

Fakt ze jak dla mnie to za slabo lupal (no i dlatego go wywalilem) ale ogolnie wydawalo mi sie ze zestawik jest dobry. Moze dlatego ze to byl moj pierwszy sub.

NFS
21-03-08, 17:56
Moze dlatego ze to byl moj pierwszy sub.

heh, chyba cos w tym jest...

NFS
21-03-08, 17:56
Moze dlatego ze to byl moj pierwszy sub.

heh, chyba cos w tym jest...

LechuLK
21-03-08, 20:14
Ktoś jeszcze miał styczność z tym subem i może coś powiedzieć o jego graniu?

LechuLK
21-03-08, 20:14
Ktoś jeszcze miał styczność z tym subem i może coś powiedzieć o jego graniu?

NFS
21-03-08, 20:40
LechuLK,

wyciag z forum elektroda.pl, dział caraudio:

GTB gra strasznie płytko i zejścia praktycznie ten głośnik nie ma.

Jak dla mnie kicha i porażka po całej lini juz magnat jest nieporównywalnie lepszy.

NFS
21-03-08, 20:40
LechuLK,

wyciag z forum elektroda.pl, dział caraudio:

GTB gra strasznie płytko i zejścia praktycznie ten głośnik nie ma.

Jak dla mnie kicha i porażka po całej lini juz magnat jest nieporównywalnie lepszy.