Zobacz pełną wersję : siłowniki klapy tylnej
Hey,
czy też w waszych autach musicie "pomagać" w otwieraniu się tylnej klapy?? U mnie wygląda to tak że otwieram tylną klapę i niestety muszę ją dość długo podnosić tak do około połowy, aby potem sama się otwierała i to w sumie nie zawsze do końca więc muszę ją dopchnąć. Nie wiem czy to normalne czy może czas wymienić siłowniki? W poprzednim aucie (nie Honda) klapa lekko się otwierała od początku do końca bez mojej pomocy;)
U mnie nie występuje ten problem, jak na moje - siłowniki/teleskopy nie domagają.
TTTM. Wymieniałem raz na gwarancji, ale za każdym razem kiedy robi się zimno siłowniki niedomagają. Może pomóc montaż akcesoryjnego siłownika, który był ponoć w zestawie ze spojlerem. Jest "silniejszy" i ponoć daje sobie radę z klapą podczas chłodów.
Stary problem przy niskich temperaturach - za słabe siłowniki i za ciężka klapa. Trzeba nauczyć sie z tym zyc w zimie i tyle, taki urok ciecia kosztów.
mnie oswojenie się z tym kosztowało kilka zderzeń głowy z klapą. Od jakiegoś czasu podchodzę do otwartej z przyklękiem:)
mam to samo i wcale nie musi byc zimno;)
taki urok ciecia kosztów.
To nie cięcie kosztów tylko walenie w hooja ze strony producenta niestety :(
Kwestia nazewnictwa :)
Honda wali cie w hooja silownikami klapy a BMW wciska ze 3 cylindry i naped na przod to jest esencja marki buahaha
@PapaTango
Tak jak Ci napisali wcześniej jest to problem ze słabymi siłownikami , Ordi ma na sprzedaż siłowniki od type -r które pasują również do 5D i 3D i są mocniejsze wiec zagadaj do niego na PW
foty
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?41897-N22A2-Black/page31
dzięki za odp;) trochę mnie te siłowniki ze zdjęcia nie przekonują, ale dzięki za zainteresowanie;)
na pewno Type-R ma inne siłowniki? mnie wychodzi taki sam numer do wszystkich - 74820SMGE02
co myslicie o tych?
http://www.motojapan.pl/oferty/110_honda_civic_ufo_viii_06_5d_teleskopy_klapy_tyl .html
Daj sobie spokój z używkami ,jak już chcesz to kup nowe
racja;) co myślicie o sprężynach gazowych polskiej produkcji
http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS¬itle=1&wsk=O
chyba link zły wrzuciłem;/ chodzi o producenta Krosno
http://www.motointegrator.pl/produkty/409892-sprezyna-gazowa-pokrywy-bagaznika-krosno-24612
Tanie,nowe i polskie,polski azot zawarty w tych sprężynach powinien być lepszy od tych zagranicznych na nasz klimat :)
tak, FN2 ma inne sprezyny gazowe ze wzgledu na zwiekszona mase klapy. jako ciekawostka, w pakiecie z akcesoryjnym spolierem dodawali jeden (!) mocniejszy silownik.
a co do zamiennikow, nie wiem jak w tym przypadku, ale jak wzialem do MC2 zamienniki z intercarsu to wprawdzie byly wystarczajaco mocne, ale nie hamowaly na koncu drogi i klapa leciala z duza sila do samej gory, az trzeslo cala buda.
osobiście wolałbym Lesjoforsa, cena ok. 65 zł/szt.
seryjny silownik ma 545N a typerowy 615 jesli dobrze pamietam
co nie zmienia faktu ze przy tej temperaturze te silowniki u mnie tez juz same nie ida ochoczo do gory a zmienialem chyba w 2010
seryjny silownik ma 545N a typerowy 615 jesli dobrze pamietam
co nie zmienia faktu ze przy tej temperaturze te silowniki u mnie tez juz same nie ida ochoczo do gory a zmienialem chyba w 2010
na seryjnych mam nadruk 465N, 545 albo 525 jest na tym w komplecie z akcesoryjnym spoilerem.
Witam,
Po zwiększeniu masy klapy "zwiędła" na mrozie, pomyślałem więc o nowych sprężynach gazowych.
W Ufo były dwa typy:
w Type-R były 74820-SMT-E012 o sile 515N
w pozostałych 74820-SMG-E02 o sile 465N (było to na wcześniejszych stronach)
Ponieważ mam spojler typeS, pomyślałem o mocniejszych, ale serwis i centrala Hondy nie wiedzą jaką maja siłę nowo oferowane sprężyny do typeR (mają inne numery).
Pod wpływem pomysłu TRAFO poszukałem zatem zamiennika od innej marki, kierując się wymiarami i siłą (końcówki są na gwint M6 - wymienne i kompatybilne). On wziął z Citroena, ale są one krótsze i za mocne.
Ja znalazłem to - z F.A. Krosno numer 23921 do mercedesa M klasy- wymiary różnią się o 1mm, siła 510N, a końcówki choć inny typ, pasują IDEALNIE. Już jeden siłownik rozwiązał sprawę (a cena to 1/4 oryginału)
Pozdrawiam.
Edytowałem post bo to nie dział giełda. / silent
Też będę musiał*wymienić siłowniki. Dzięki za namiar, cena bardzo fajna.
butler.gdansk
29-11-14, 05:50
Ja zamówiłem właśnie z Haparts (dzięki info Shinoda), cena 111zł za jeden.
ASO w Gdańsku chciał za jeden siłownik klapy od FN2 ponad... 480zł.
Piszcie ile ten zamiennik kosztuje. Giełda giełdą, ale to już by było nadgoriwością o to się czepiać.
Nikt z nas przecież tym nie handluje, a faktycznie jak ktoś nie znajdzie na Allegro (w ASO - bez komentarza) to jest problem.
Witam,
Mam nadzieję, że nie będzie to informacja handlowa, ale ten zamiennik z Krosna znalazłem poniżej 30pln/sztukę + wysyłka. Nie powiem gdzie, bo dostanę ostrzeżenie, chyba że na priva. Warto szukać w necie.
PS. Nawet żonie podoba się obecna ruchomość tylnej klapy.
Jutro zamowie silowniki z Krosna. w czwartek/piatek zamontuje to dam zmac jak dziala :)
Ja chyba tez bede musial zmienic, bo klapa ze spoilerem akcesoryjnym otwiera sie baardzo leniwie
butler.gdansk
01-12-14, 10:36
Ale Tobie się otwiera, a mi na łeb leci tak jakbym miał ją zamykać :D
Bo ja mam maly spoilerek a nie mugen-monstrum :)
u mnie po wymianie silownikow na te od FN2 - daje rade. klapa w zasadzie nawet sie troche sama unosi - lekko reka pomagam zeby szla w gore - o opadaniu nie ma mowy (dzis w temp. -4C) - takze jestem zadowolony, chociaz jesli wczesniej przeanalizowalbym temat zamiennikow, to pewnie kupilbym cos taniej... :)
tak czy siak pewnie temat juz dla mnie zamkniety do konca zywotu auta pod moja opieka :-)
marcin001984
01-12-14, 19:10
A ja dzisiaj musiałem pogrzebać w bagażniku i by mi tułów obcięło w połowie pleców :p Odkąd zrobiło się zimniej klapa już się nie trzyma w pionie jak jeszcze dwa tygodnie wcześniej. Też będę musiał wymienić siłowniki
Ja w piątek wymieniłem dwa siłowniki na Krosno i jest lala. POLECAM
Ja w piątek wymieniłem dwa siłowniki na Krosno i jest lala. POLECAM
Możesz napisać jaki mają symbol.
BTW:
Znalazłem coś takiego
http://autoczescikrosno.sklep.pl/produkty/szczegoly/silownik-klapy-bagaznika-honda-civic-viii-24612
Będą ok ?
Najlepiej od mercedesa M klasy w moim wątku jest opis :)
Siłowniki zamówione, teraz czekam na przesyłkę i montaż :)
ja kupiłem te http://allegro.pl/silownik-teleskop-klapy-tyl-mercedes-m-klasa-w163-i4808192092.html
Dobrze kupiliście - będziecie zadowoleni.
Na mrozie unosi się idealnie.
Siłowniki zamontowane i działają świetnie, polecam to rozwiązanie. Siłowniki z Krosna
ja kupiłem te http://allegro.pl/silownik-teleskop-klapy-tyl-mercedes-m-klasa-w163-i4808192092.html
A one są, że tak ujmę plug and play do naszego modelu czy trzeba coś dłubać?
A one są, że tak ujmę plug and play do naszego modelu czy trzeba coś dłubać?
Ponoć P&P, ja wczoraj zamówiłem, zobaczymy przy montażu... :)
Nic nie trzeba przerabiać, pasują idealnie.
Po zmianie będziecie mieli wrażenie, że trzeba użyć większej siły do zamknięcia klapy bagażniki.
Ja dzisiaj założyłem swoje :) Wymiana w 5 minut, bezproblemowo pasują (te same z krosna od mercedesa co aukcja wyżej)
Szczególnie teraz na mrozie widać różnicę :) starym trzeba było sporo pomagać a na dole nawet nie trzymały za bardzo i klapa już mi zaczynała opadać, w nowych po jakichś 15-20cm sama idzie do góry :)
A hamują na końcu? Bo ja tak miałem zarówno w poprzednich 5d i Aero, ze oryginaly na koncu drogi wyraznie zwalnialy, wyhamowujac ruch klapy, a zamienniki szly ostro "do odciecia" i na koncu drogi az szarpalo cala buda.
A nie zauważyłem żeby szarpały, a jak tak piszesz, to pewnie bym zauważył.
Raczej ładnie idą do góry... jutro jeszcze rzucę okiem dla pewności :)
A hamują na końcu? Bo ja tak miałem zarówno w poprzednich 5d i Aero, ze oryginaly na koncu drogi wyraznie zwalnialy, wyhamowujac ruch klapy, a zamienniki szly ostro "do odciecia" i na koncu drogi az szarpalo cala buda.
Dziś zamontowałem te od Merca. Ładnie przy końcu zwalniają i hamują :)
Jak sprężyna jest dobrej klasy i ma odpowiednią długość to powinna sama bez problemu wyhamować - przynajmniej tak powinna być skonstruowana. Być może trafiły ci się jakieś uszkodzone, bo np. siła nie powinna tu nic nie mieć do gadania - moje 570N też wyhamowują i nie ma problemu z "szarpaniem budy" :)
Jak sprężyna jest dobrej klasy i ma odpowiednią długość to powinna sama bez problemu wyhamować - przynajmniej tak powinna być skonstruowana. Być może trafiły ci się jakieś uszkodzone, bo np. siła nie powinna tu nic nie mieć do gadania - moje 570N też wyhamowują i nie ma problemu z "szarpaniem budy" :)
W obu przypadkach tj 5d ktora kiedys mialem w rodzinie i mojego Aero to byly zamienniki z katalogu do japoncow. Ale dobrze, ze te do merca sa ok, musze zmienic u siebie bo wczoraj oberwalem w plecy klapa :rolleyes:
Dzięki za info, mnie też klapa wali w łeb
zaraz zamawiam.
A hamują na końcu?
Byłem niedawno po coś do auta, prawie od początku klapa poszła w górę, ładnie na końcu wyhamowała :) Nic nie szarpie.
Zamontowałem te od Mercedesa u mnie wystepuje delikatne szarpnięcie. Do góry klapa idzie bardzo ładnie pod koniec zaczyna hamować (jak by za słabo) kończy się siłownik i szarpie jest delikatne uderzenie. Widziałem w niektórych samochodach, że sprężyna jest zamontowana cylindrem do góry ale chyba to nie będzie miało znaczenia.
pewnie jak bedzie -10 to dojdzie wolniej i moze nieszarpnie
Też mam siłowniki z Krosna i specjalnie wczoraj sprawdzałem, ładnie hamuje na końcu, bez żadnych szarpnięć, przy +15 C.
Wczoraj byłem w ASO i oglądałem IX gena. Z ciekawości sprawdziłem jak "lata" klapa bagażnika. Fakt jest mniejsza i lżejsza, ale chodziła bardzo płynnie, dlatego stwierdziłem, że u mnie również konieczna jest wymiana siłowników. Przypuszczam, że nie uzyskam takiego efektu, ale z tego co czytam po modyfikacji jest o niebo lepiej.
Jest lepiej bo seryjne siłowniki mają coś koło 480n jak dobrze pamiętam a te z krosna 510n, co ma duże znaczenie zwłaszcza jeśli ktoś dołożył spoiler na tylną klapę ;) No i zawsze to nowe a nie po kilku latach użytkowania, zwłaszcza za tą cenę :)
Siłowniki krosno założone - wersja od merca polecana wyżej
Są git!
Siłowniki krosno założone - wersja od merca polecana wyżej
Są git!
Są najlepsze i jakość dobra :)
Tez kupiłem te z Krosna do Mercedesa M klasy co koledzy. Właśnie zamontowalem i jestem w szoku. Klapa otwiera sie tak jak nigdy wcześniej hehe. Pięknie hamuje i nic nie szarpie. Fakt trzeba mocniej ją popchnąć do zamknięcia ale wszystko easy. Jakość wykonania świetna. 29 zeta za sztukę - świetna cena i szybko przysłali. Polecam wszystkim bo wiadomo jak w zimie działały te nasze ori siłowniki.
Wysłane z kalkulatora
Tak. Mi klapa spadała w zimie na łeb. Również polecam
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
ja mam lotkę od type-r zamontowałem krosno FA 23892.00 mam też klapę otwieraną z pilota i sprawują się dobrze choć przy niskich temperaturach klapa sama otwiera się na ok 30cm i staje muszę dosłownie musnąć w górę aby się podniosła całkowicie mocniejszych o tym rozmiarze nie znalazłem. Co samych sprężyn gazowych polecam hamują przed całkowitym otwarciem i nie szarpią cena ok 30pln
ja mam lotkę od type-r zamontowałem krosno FA 23892.00 mam też klapę otwieraną z pilota i sprawują się dobrze choć przy niskich temperaturach klapa sama otwiera się na ok 30cm i staje muszę dosłownie musnąć w górę aby się podniosła całkowicie mocniejszych o tym rozmiarze nie znalazłem. Co samych sprężyn gazowych polecam hamują przed całkowitym otwarciem i nie szarpią cena ok 30pln
Ja chyba znalazłem coś ciekawszego.
Do UFO (24612) są takie parametry:
max=639mm
Skok=258mm
Siła F1=465N
te do Merca (23921)
Lmax=640mm
Skok=260mm
Siła F1=510N
Twoje do XM (23892)
Lmax= 630
Skok=220
Siła F1=570N
Ja znalazłem takie alternatywy - lepsza długość i większy skok, więc jest szansa, że klapa będzie się otwierać na praktycznie fabryczną wysokość.
do C4 Picasso w dwóch odmianach
nr 24529
Lmax=640mm
Skok=255mm
Siła F1=595N
lub nr 24530
Lmax=640mm
Skok=255mm
Siła F1=565N
Jeszcze się zastanawiam, które zamówić. Te z merca odpuszczę, bo mam spoiler więc klapa cięższa i przy automatycznym otwieraniu (czeka na montaż) może nie zadziałać jak trzeba. Chyba wezmę te najmocniejsze
Oby nie szarpało bo te od merca już mocno idą w górę hehe. Ja mam spoiler od Type-S.
Wysłane z kalkulatora
Ja chyba znalazłem coś ciekawszego.
Do UFO (24612) są takie parametry:
max=639mm
Skok=258mm
Siła F1=465N
te do Merca (23921)
Lmax=640mm
Skok=260mm
Siła F1=510N
Twoje do XM (23892)
Lmax= 630
Skok=220
Siła F1=570N
Ja znalazłem takie alternatywy - lepsza długość i większy skok, więc jest szansa, że klapa będzie się otwierać na praktycznie fabryczną wysokość.
do C4 Picasso w dwóch odmianach
nr 24529
Lmax=640mm
Skok=255mm
Siła F1=595N
lub nr 24530
Lmax=640mm
Skok=255mm
Siła F1=565N
Jeszcze się zastanawiam, które zamówić. Te z merca odpuszczę, bo mam spoiler więc klapa cięższa i przy automatycznym otwieraniu (czeka na montaż) może nie zadziałać jak trzeba. Chyba wezmę te najmocniejsze
Daj znać które weźmiesz i jak będą się sprawować, też zastanawiam sie nad kupnem nowych siłowników przez spoiler :)
Może te z 565NM? Przy mocniejszych obawiam się że będzie za ciężko z zamykaniem...
Daj znać które weźmiesz i jak będą się sprawować, też zastanawiam sie nad kupnem nowych siłowników przez spoiler :)
Może te z 565NM? Przy mocniejszych obawiam się że będzie za ciężko z zamykaniem...
ja też mam spoiler i mam 570N dodatkowo sprężyny podbijające do otwierania klapy z pilota i ja i żona nie mamy problemu z zamykaniem klapy, po podpowiedziach kolegów zakupię te od cytryny o sile 595N i myślę że będzie dobrze jak znajdę czas kupię założę i opiszę doznania;)
nr 24529 L 640mm Skok 255mm Siła 1595N dziś zakupione koszt 64pln za dwie sztuki jak pozwoli jutro pogoda montuję i dam znać jak działają ze spoilerem z type r
Czekam na sprawozdanie ;)
nr 24529 L 640mm Skok 255mm Siła 1595N
Z taką siłą ,to worek ziemniaków podniesie ;) :D :p
Oj, chyba jedynka za dużo się napisała, jeśli by faktycznie miały 1595NM strach by było klapę otwierać :D
Jedynka za duzo ;)
nr 24529
Lmax=640mm
Skok=255mm
Siła F1=595N
literówka przepraszam, więc zakupione 595N założyłem i jakież było moje zdziwienie:confused:, po otwarciu klapy z pilota klapa uniosła się na 10cm i stoi:mad: a na 570N które miałem założone powoli ale się otwierała. Zdemontowałem dziadostwo i udało mi się zwrócić sprzedawcy więc jestem bez strat;). Może to kwestia producenta sprężyn gazowych firma Magneti Marelli (przestrzegam). Tak więc zostałem z krosnem 570N i szukam powyżej 610N
literówka przepraszam, więc zakupione 595N założyłem i jakież było moje zdziwienie:confused:, po otwarciu klapy z pilota klapa uniosła się na 10cm i stoi:mad: a na 570N które miałem założone powoli ale się otwierała. Zdemontowałem dziadostwo i udało mi się zwrócić sprzedawcy więc jestem bez strat;). Może to kwestia producenta sprężyn gazowych firma Magneti Marelli (przestrzegam). Tak więc zostałem z krosnem 570N i szukam powyżej 610N
Myslalem, ze zamówiłeś te z Krosna
niestety sklep gdzie zamawiam części akurat tego modelu z krosna nie posiadał, te co kupiłem oceniam na ok 500N
Witam!
Jakie teleskopy do klapy bagaznika wybrac? Może ktoś poratuje jakimś linkiem najlepiej z allegro? :) bo wiem, że duzo osob juz ten temat przerabiało. :D
Hej,
kwestia czy chcesz dedykowane do ufo czy mocniejsze?
Ja kupilem
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5354990643
I pomimo ze niby inne mocowanie to nie odkrecalem oryginalnego i trzyma.sie dobrze na tym:)
A klape coś muszę wyregulować (jeśli się ja reguluje) bo musze mocno kłamać zeby sie zamknelo.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Rzuć okiem TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/wymiana_silownikow_bagaznika.htm). Na dole jest tabela.
Kupilem teleskopy z Krosna, ale jednak nie od Mercedsa tylko dedykowane pod Civica i nie zawiodlem sie. Klapa unosi sie i zamyka tak jak powinna ( mam do porownania nowego IX gen, gdzie klapa jest lzejsza). Dodam, ze klape m jeszcze dociazona spoilerem od Type R. Takze gdyby ktos rozwazal kupno tych od ML'a i dedykowanych do Civica - Civicowe w zupelnosci starczaja ( bynajmniej u mnie ) :)
Kupilem teleskopy z Krosna, ale jednak nie od Mercedsa tylko dedykowane pod Civica i nie zawiodlem sie. Klapa unosi sie i zamyka tak jak powinna ( mam do porownania nowego IX gen, gdzie klapa jest lzejsza). Dodam, ze klape m jeszcze dociazona spoilerem od Type R. Takze gdyby ktos rozwazal kupno tych od ML'a i dedykowanych do Civica - Civicowe w zupelnosci starczaja ( bynajmniej u mnie ) :)
Ale lżejsza w IX przez brak spoilera? Bo na logikę w IX jest szyba zamiast plexi i wycieraczka więc teoretycznie klapa powinna być cięższa.
Też czeka mnie wymiana siłowników bo w zimie już stawały teraz z racji wyższych temp. sprawność powróciła. Mam już automat do zdalnego otwierania i jak znajde troche czasu to zabieram się za montaż tylko waham się czy siłowniki z Krosna o nr. 24529 z Citr.C4 Picasso
o sile 595 N nie będą za mocne do damskiej dłoni. Może ktoś ma takie z automatem i może coś napisać ?
o sile 595 N nie będą za mocne do damskiej dłoni. Może ktoś ma takie z automatem i może coś napisać ?
595 beda za silne zdecydowanie. Ja mam 565 z Pikusia ze wzgledu na spoiler i automat otwierania i rozwazam kupno tych z Merca 510N bo klape trzeba solidnie szarpnac a potem dopchnac a co sie bedzie dzialo w upaly to juz w ogole tragedia.
Filip dzięki za info ale czy te z Merca 510 nie będą za słabe w zimę ? Trafo pisał o kilku użytkownikach którzy mieli jakieś problemy z 510N a te 515 z typRa jaki mają skok i dł ?
z CTRa nie ma w zamienniku wiec zostaje tylko ASO. 565 w zimie radzily sobie ok, chociaz czasem nie za pierwszym otwarciem. Natomiast jak auto stalo w garazu, gdzie bylo w okolicy 10-12 stopni w zimie, juz nie ma opcji, zebym jedym ruchem zamknac klape, trzeba ja sciagnac na dol, a potem dopchnac reka od gory, Stad mysle o 510, najwyzej bede wymienial silowniki razem z oponami ;) na zime i lato :D
Czyli wychodzi na to że ideałem byłaby siła 530-540N gdzie takie znaleźć?
Może tu:http://www.sodemann-sprezyny.pl/sklep-internetowy/sprezyny-gazowe
A tak z ciekawości, to jaką siłę maję te z IX? Próbowałeś może zamienić je na próbę między autami?
Filip dzięki za info ale czy te z Merca 510 nie będą za słabe w zimę ? Trafo pisał o kilku użytkownikach którzy mieli jakieś problemy z 510N a te 515 z typRa jaki mają skok i dł ?
Z tego co wiem, to te 510 co nie do końca działały nie były orginałami FA Krosno.
Z tego co wiem, to te 510 co nie do końca działały nie były orginałami FA Krosno.
Czyli jest nadzieja że te z Krosna 510N dadzą radę?
Tym bardziej że mam klapę bez lotki.
Rzuć okiem na cały ten temat:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?181160-Zdalne-otwieranie-baga%BFnika-bez-dodatkowego-pilota/page7
i ew. popytaj tych którzy mają to 510-ki.
A tak z ciekawości, to jaką siłę maję te z IX? Próbowałeś może zamienić je na próbę między autami?
nie sprawdziałem, bo ten od IX gen jest trochę krótszy i ma inny skok, ale także ma 465NM. Chodziło mi o to, ze nawet ktorys z kolegów porównywał, że w IXgen klapa podnosi się lepiej niz w VIII :)
510NM na pewno dadzą radę, bo tak jak mówię, te z Krosna 465NM u mnie z lotką dają radę ;)
510NM na pewno dadzą radę, bo tak jak mówię, te z Krosna 465NM u mnie z lotką dają radę
ale testowales je ostatnio, jak tak cieplo bylo? czy wczesniej jak temperatury ponizej 5 stopni byly? bo to calkiem rozne sytuacje:)
Dzisiaj ostanio kupiłem siłowniki 630Nm Citroen Evasion VI/1994-XI/1995. Same w sobie są super klapa frunie do góry, ale niestety z systemem otwieranie z pilota od Trafo jest problem, bo i ile ich całkowita długość jest odpowiednia to niestety skok amortyzatora jest za mały o 10-15mm i sprężyny nie mieszczą się przy próbie zamknięcia.
Jest na to rozwiązanie. Ponieważ sam teleskop jest i tak za krótki to należy mocowania teleskopu do klapy z plastikowych wymienić na takie https://sprezyny-gazowe.com/home/1785-kulkowe-25015.html tak żeby sprężyna nachodziła aż do samej główki. wtedy się zmieści a także teleskop uzyska odpowiednia długość.
Przy -2st C klapa frunie do góry jak szalona. mimo obciążania spoilerem oraz wygłuszeniem. Polecam dla każdego ze spoilerem od Type R a już na pewno z Mugen.
Przy -2st C klapa frunie do góry jak szalona. mimo obciążania spoilerem oraz wygłuszeniem. Polecam dla każdego ze spoilerem od Type R a już na pewno z Mugen.
Ciekawe czy w letnie upały ,nie będziesz musiał prosić kogoś o pomoc w zamknięciu klapy :):D
Ciekawe czy w letnie upały ,nie będziesz musiał prosić kogoś o pomoc w zamknięciu klapy :):D
W UK nie ma upałów ;)
do tej pory miałem 590Nm i problemów nie miałem, porostu wgluszenie oraz spoiler od R dodają sporo wagi.
w temacie dot. otwierania z pilota pisales ze masz aktualnie jakies silowniki 700Nm. moglbys podac ich model? i jaki byl powod przejscia z tych 630Nm Citroen Evasion VI/1994-XI/1995 na te 700Nm?