PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie dodatkowego gniazda zapalniczki

misiek707
17-11-13, 18:03
Siemka montuje w podłokietniku dodatkowe gniazdo zapalniczki. Nie chce podpinać tego gniazda pod zapalniczkę która już jest w aucie tylko gdzieś do skrzynki z bezpieczknikami. Podpowie mi ktoś pod który kabel się wpiąć?

Rutus
17-11-13, 21:41
W service manualu zapewne jest pokazane na ktorymś rysunku co do czego :) także pobierz manuala do swojego auta :)

gorky
18-11-13, 11:20
A dlaczego nie chcesz się podpinać pod pierwszą zapalniczkę? Dużo mniej roboty - żeby wpiąć się w skrzynkę potrzebujesz pinów do kostki, kotkę musisz też rozebrać itd.
Ale jak musisz się wpinać to - jeśli dobrze pamięam - bezpiecznik 7 zabezpiecza pin 1 z tej kostki:
http://img21.imageshack.us/img21/1558/9yq8.jpg
i powinno być tam nic nie podłączone (oryginalnie to są chyba spryskiwacze reflektorów). Jak nie zapomnę to sprzwdzę w domu dokładnie.

misiek707
18-11-13, 17:55
nie chce się tam wpinać bo już mam tam podpięte CB radio, nie chce obciążać jednego gniazda za bardzo

gorky
19-11-13, 14:22
Spokojnie, to są malutkie prądy. Zapalniczka jest zabezpieczona chyba 10A, CB ciągnie przeciętnie od 0.2 (odbiór) do 1.2 (nadawanie) ampera więc masz tam zapas mocy w okolicy 110-130W (zależy czy przy właczonym czy wyłączonym silniku). Jeśli nie będziesz w obu gniazdach jednocześnie nagrzewał zapalniczek albo podłączał kompresorów do pompowania kół to nic się nie stanie. Prądy jakie pobiera nawigacja, ładowarka komórki itp. możesz spokojnie zignorować.

Na marginesie, CB jest dobrze podpiąć bezpośrednio z akumulatora, nie zbiera wtedy tylu zakłóceń od wycieraczek, podnośników szyb itp.

misiek707
19-11-13, 19:26
no dobra skoro tak piszesz to podepne pod fabryczne gniazdo, co do CB to miałem podłączone bezpośrednio do akumulatora i działało tak samo więc podpiąłem pod zapalniczke

Damiano1991
19-11-13, 23:48
Sory ze tutaj pisze ale misiek opróżnij sobie skrzynke bo nie moge nic wysłać:)