Zobacz pełną wersję : Spawanie felgi
Cześć,
traf chciał, że władowałem się w pokaźną dziurę, które spowodowała spustoszenie w moich kołach.
Jedna felga skrzywiona i rozwalona opona. Druga felga skrzywiona i pęknięta. I w tym miejscu pojawia się moje pytanie, czy takie pęknięcie da się pospawać, czy od razu kupować nową felgę?
https://lh4.googleusercontent.com/-BydnHwk2-mY/UoczcMgo7DI/AAAAAAAADto/aVC6tunB2Vs/w621-h828-no/20131116_095536.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-L3tLUl1b6zM/UoczmFF0ibI/AAAAAAAADt0/F41EWamGe0Y/w621-h828-no/20131116_095541.jpg
Pospawac sie da ale czy nie boisz sie jezdzic na tak kiepskich jakosciowo felgach??? Majac fele z plasteliny wolalbym jezdzic na felgach stalowych. Na twoim miejscu bym sie ich pozbyl i kupil jakies oemy - moze oemowe alu fele nie sa zbyt urodziwe ani lekkie ale sa pancerne i zadna dziura im nie straszna
NIe chcę Cię straszyć, ale geometrię sprawdź, mogłeś skasować droższe rzeczy niż tylko felgę.
Z ciekawości, gdzie przyładowałeś? Ja tydzień temu na Reymonta :/
Halszki, Kurdwanow.
Niestety jesienna aura negatywnie wplywa na widocznosc i wcale tej dziury nie zarejestrowalem ;-)
Geometrie bede robil, ale chyba wiekszych strat niz nowa opona i felga to nie bedzie :-P
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Pospawac sie da ale czy nie boisz sie jezdzic na tak kiepskich jakosciowo felgach??? Majac fele z plasteliny wolalbym jezdzic na felgach stalowych. Na twoim miejscu bym sie ich pozbyl i kupil jakies oemy - moze oemowe alu fele nie sa zbyt urodziwe ani lekkie ale sa pancerne i zadna dziura im nie straszna
nie dramatyzuj
oczywiście że da sie pospawać nic wielkiego sie nie stało
A zgłosiłeś uszkodzenie na policję? Fela to szmelc .Szkoda roboty .Naruszona struktura materiału ,jeżeli cenisz sobie bezpieczeństwo to wymień.To ,że się da pospawać ,nie ulega wątpliwości ,prostowanie itd a jak poszukasz to fela wyjdzie taniej lub w cenie dobrej roboty przy tym złomie.
A zgłosiłeś uszkodzenie na policję? Fela to szmelc .Szkoda roboty .Naruszona struktura materiału ,jeżeli cenisz sobie bezpieczeństwo to wymień.To ,że się da pospawać ,nie ulega wątpliwości ,prostowanie itd a jak poszukasz to fela wyjdzie taniej lub w cenie dobrej roboty przy tym złomie.
Du..sz fleki... Jaki złom? Taki mały kawałek i to jeszcze od wewnętrznej strony nie wpłynie jakoś negatywnie na strukturę calej felgi...
Jak Ci ja wyprostuja, pospawaja i dobrze wyważą nie zakładając przy tym z pół kilo odważników to zakładaj oponke i na tylna os ja wrzuć
Felga jest dobra bo miękka i się poddaje deformacji przy udziale sił zewnętrznych juz lepiej tak niżeli jakby miała się połamać jak większość chińskich produktów
.Naruszona struktura materiału ,jeżeli cenisz sobie bezpieczeństwo to wymieńe.
a sa pęknięcia w których nie dochodzi do naruszenia struktury materiału?
Halszki, Kurdwanow.
Yeah, mieszkam przy Witosa, wiem jak jest ;)
A zgłosiłeś uszkodzenie na policję?
Niestety nie zgłosiłem. Początkowo myślałem, że skrzywiona jest tylko jedna felga, a za 60zł nie chciało mi się czekać na policję i chodzić po ubezpieczycielach.
O dziwo pęknięta felga nie biła do prędkości 80km/h, a tego dnia w drodze do domu takiej prędkości nie osiągnąłem.