Zobacz pełną wersję : Dziwne akcje z elektroniką w UFO ?
Panowie, jest taka akcja - elektronika w moim UFO chyba miewa humory i zauwzylem, że działa sobie jak sama chce czasami, a czyli :
- światła w ustawieniu "Auto" nie świecą się zawsze, ot tak jak im się spodoba, tzn jak odpalą na auto przy włączeniu silnika to tak już będą(nie zgasnął w trakcie jazdy) i trzeba przerzucić piętro niżej zeby sie po prostu świeciły mijania,
- b. wybiórczo działa czujnik deszczu, tzn przy niektórym odpaleniu auta jest okej - odpale--> jade --> krople, włącza się --> :D, zaś czasami odpale --> jade --> popada i..prawa ręka na manetke :confused:
- nie zawsze zamyka się z pilota centralka, dziwnie to tak jakoś jak sie podchodzi do auta i zamyka ręcznie...
- wydaje mi się, że momentami podczas jazdy delikatnie przygasały na ułamek sekundy światła, albo juz mi się wydaje :)
Co zauwazylem? Jakoś wszystko działa po zamknięciu kluczykiem - wydaje mi się, że to może być przypadek, ale kurcze no coś jakby było z tą elektroniką nie tak :(
Na koniec prośba do administracji - jeśli post znajduje sie w złym temacie to prosze o przeniesienie go do działu z elektroniką, początkowo założyłem, że może to typowe dla rej gen. więc wrzuciłem w ten temat :)
wlasnie mialem zalozyc nowy temat odnosnie tych przygasajacych swiatel,juz ktorys raz to zauwazylem,raczej na zimnym silniku jak sie rozgrzewa. slychac jakby pstryk klimy i w tym momencie przygasająswiatla. czy klima wogole jakos wspomaga ogrzewanie? tak gdzies z dawna tak mi sie obilo o uszy ze klima dziala w dwie strony i chlodzi i grzeje. to ze na zimnym silniku mozna by pomyslec ze pada akumulator ale jest dobry i zapala ladnie.wydaje mi sie ze jak ac zrobilem na off to juz te przygasanie sie nie pojawilo. podczas jazdy zauwazylem tez ostatnio kilka razy jak by cos musialo sie ''dopompowac'' tak na sluch psssssst ze dwie trzy sekundy i koniec,od strony pasazera jak by gdzies wgłąb pod deska,co to moze byc?
kobert to normalne że jak jak włączysz klimę na postoju albo za mało gazu dodasz ruszając to światła przygasają, gdyż w takim wypadku silnik jest mocno obciążony pracą sprężarki i alternatora.
Przygasanie to tam bajka ale o co chodzi z tym ustawieniem na auto, z sytuacjami, ze zamyka sie czasami auto z kluczyka bo pilot nie zadziała ?
Wariująca elektronika... Powiedz a autko kupiłeś w tym roku sprowadzone z Niemiec moze?
civicstart
15-11-13, 09:56
podczas jazdy zauwazylem tez ostatnio kilka razy jak by cos musialo sie ''dopompowac'' tak na sluch psssssst ze dwie trzy sekundy i koniec,od strony pasazera jak by gdzies wgłąb pod deska,co to moze byc?
Wydaje mi się, że masz za mało czynnika chłodzącego. Taki objaw miałem w poprzednim aucie i po wymianie czynnika
zrobiło się cicho.
Paluch_tcw
15-11-13, 11:35
światła w ustawieniu "Auto" nie świecą się zawsze
Ale funkcja auto w UFO nie działa na zasadzie, że mijania będą Ci świeciły zawsze. Ta funkcja zapala światła po zmroku. Więc może wszystko działa prawidłowo i światła zapalają Ci się jak się ściemni ?
Odnośnie przygasających świateł może warto sprawdzić ładowanie alternatora? powinno być chyba 14.6V oraz sprawdzić akumulator, więcej pomysłów nie mam
Ale funkcja auto w UFO nie działa na zasadzie, że mijania będą Ci świeciły zawsze. Ta funkcja zapala światła po zmroku. Więc może wszystko działa prawidłowo i światła zapalają Ci się jak się ściemni ?
Dokładnie , jak chcesz żeby na stałe się zapalały to zasłoń czujnik. W trybie AUTO światła zapalają się dopiero jak się ciemno robi, a nie przy odpaleniu.
Aj to to nie wiedziałem :) Myślałem, że to działa jak w Toyocie, ot tak po prostu :) No, okej, a co z akcją z czujnikiem deszczu ze działa wybiórczo? No i jeszcze jedno dodatkowe pytanie, mysle ze tez związane z elektroniką - czy to normalne ze wiatraki chłodnicy odpalają się na 80% postojów (światła, parkowanie) itp ?
butler.gdansk
15-11-13, 16:59
Na manetce odpowiedzialnej za wycieraczki masz potencjometr który jest odpowiedzialny za czułość układu "auto". Może spróbuj tam pokręcić jak zaczyna padać a wycieraczki stoją w miejscu.
ja moge podpowiedzieć tylko że ten "potencjometr" to skala czułości działania wycieraczek. Generalnie chodzi o to że jeśli jest ustawione na maxa to bardzo mała ilość kropel na szybie wzbudza wycieraczki, ustawienie na miniumum - większa ilość wody. tak to wygląda moim zdaniem, podobnie mam w firmowym Focusie. momentami i u mnie i w fordzie działa to jak chce. jeśli sie mylę to ktoś mnie poprawi. pzdr
Wydaje mi się, że masz za mało czynnika chłodzącego. Taki objaw miałem w poprzednim aucie i po wymianie czynnika
zrobiło się cicho.
z ta klimą to moge poczekac do wiosny? czy lepiej tak nie jezdzic?
Ooo to mi Panowie doradzili, na to nie patrzyłem :) a co z tymi wiatrakami ze się tak często właczają? Przepraszam ze te wszystkie zbędne pytania, ale kurcze no to mój pierwszy japoniec, wcześniej tylko włoch/niemiec :)
Paluch_tcw
15-11-13, 18:18
Ooo to mi Panowie doradzili, na to nie patrzyłem :) a co z tymi wiatrakami ze się tak często właczają? Przepraszam ze te wszystkie zbędne pytania, ale kurcze no to mój pierwszy japoniec, wcześniej tylko włoch/niemiec :)
Wiatraki raczej są normalna sprawą ale podejrzewam, że Tobie załącza się wiatrak od klimy. On tak ma chodzi - nie chodzi - chodzi - nie chodzi itd. i przy załączaniu słychać cykniecie i czasami obroty lekko spadną.
Jesli masz wyłączoną klime całokowicie lub AC off to wiatraki nie powinny chodzić chybe ze wzbudzi je temperatura płynu chłodzącego silnik
Ok, coś jakbym juz chyba wszystko wiedział - uspokoiliście mnie Panowie, wydaje sie, że wszystko jest okej, a ja już myślałem, że z elektryką coś nie tak :)
Temat chyba można zostawić dla potomności, chyba, że za duży tu bełkot to prosze o usunięcie ;)