Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Regulacja reflektorów Civic 2005

Mastertomek
14-11-13, 19:47
Witam, niestety po delikatnym dzwonie który mi sie przytrafił zainstalowano mi nowe reflektory przednie, jednak bardzo kiepsko oświetlają drogę (jeden świeci po drzewach a drugi po chodniku), czy jest możliwość regulacji manualnej reflektorów? i w którym miejscu? Pytam, ponieważ pojechałem do stacji kontroli pojazdów i diagnosta nie znalazł takiej regulacji :/

CRX1
14-11-13, 20:55
Regulacja jest w silniczku,potrzebny jest śrubokręt gwiazdkowy.

iljash
15-11-13, 12:41
A moze zamontowali Ci jakies zamienniki lamp, ktore tylko dobrze wygladaja a swieca juz tragicznie ; / ?

Tak czy siak za 20 zl powinni Ci profi na stacji kontroli pojazdow wyregulowac reflektory

owsikk
16-11-13, 12:44
Jeśli dobrze pamiętam mocowanie stelaża soczewki jest w trzech punktach. Jeden punkt jest góra-dół, przy silniczku, tak jak napisał poprzednik, możesz go przestawić śrubokrętem gwiazdkowym (lub kluczem oczkowym 10mm). Jak rozejrzysz się po lampie od środka zobaczysz też inne miejsce na klucz 10mm. Tam można przestawić kierunek świecenia w innej płaszczyźnie. Niestety nie potrafię wskazać w jakiej okolicy szukać bo nie mam już VII gena :(

Dla przykładu powiem, że mój firmowy hiundaj i30 też ma soczewki. Po dzwonie jedna lampa została wymieniona na nową oryginalną. Nie świeci już tak jak poprzednia. Serwis ustawia tylko góra-dół, a to że świeci po rowie ich nie interesuje. Za 4kkm wstawiam na przegląd i zgłoszę usterkę, zobaczymy co zrobią.

Mastertomek
16-11-13, 15:32
Dzięki póki co za pomoc udam się z waszymi wydrukowanymi podpowiedziami do stacji diagnostycznych moze któraś się podejmie :)