Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Plucie wodą z wydechu

werbel93
14-11-13, 19:09
Mam następujący problem zauważyłem ostatnio, że moja Hania zaczyna "pluć" wodą z wydechu i przy jeździe zauważam (zwłaszcza przy agresywnym starcie), że kopci ale na biało nie siwo. Co to może być ?

Proccentt
14-11-13, 19:28
chrzczone paliwo + ujemna temperatura?

ma1ster
14-11-13, 19:51
chrzczone paliwo + ujemna temperatura?

HAHAHAH...

Żeby dowiedzieć się skąd się bierze woda w ukł. wydechowym silnika spalinowego, najpierw trzeba się dowiedzieć z jakich pierwiastków zbudowane jest paliwo, później trzeba się dowiedzieć co się dzieje podczas spalania paliwa, gdzie głównym utleniaczem jest powietrze, a na sam koniec trzeba się dowiedzieć co to jest kondensacja pary wodnej i od czego zależy...

Odsyłam do podręcznika dla gimnazjalistów...

werbel93
14-11-13, 20:03
Kolego ja nie potrzebuję wykładów z chemii. Nie sądzę że woda w układzie wydechowym to coś normalnego. A po drugie działo się też tak przy dodatnich temperaturach.

yautja
14-11-13, 20:12
Masz LPG?

werbel93
14-11-13, 20:23
Tak mam ale na benzynie jest to samo właśnie.

ma1ster
14-11-13, 20:25
Kolego ja nie potrzebuję wykładów z chemii. Nie sądzę że woda w układzie wydechowym to coś normalnego

Widzisz... nie potrzebujesz wykładów z chemii i fizyki, a opowiadasz bajki, że woda w układzie wydechowym to coś nie normalnego :D:D

Trzeba było w gimnazjum uważać na lekcjach... wtedy byś nie zadawał takich pytań.

mattii
14-11-13, 20:33
wydech masz serie czy jakis sportowy?

Seba27
14-11-13, 20:45
Ja osobiscie mam duzy, przelotowy wydech i mam podobnie z rana - ale rzadko uzytkuje fure.
Przy obecnej wilgotnosci i temperaturach to calkiem typowe
Jak tylko nie ubywa plynu z chlodni to jest ok :)

Widzisz... nie potrzebujesz wykładów z chemii i fizyki, a opowiadasz bajki, że woda w układzie wydechowym to coś nie normalnego :D:D

Trzeba było w gimnazjum uważać na lekcjach... wtedy byś nie zadawał takich pytań.

Troche ostro ale popieram

Tiga
14-11-13, 21:23
Jak leci nieduzo to sie nie przejmowac :]

motomaniak1988
14-11-13, 21:25
Ile razy jadąc za kimś po mieście widać jak mu się leje woda ciurkiem z wydechu , to normalny objaw nie ma się czym stresować ;))

motomaniak1988
14-11-13, 23:24
Jak leci nieduzo to sie nie przejmowac :]

hehe podstawic wiadro i potem wode na herbate gotowac :P

Seba27
14-11-13, 23:28
hehe podstawic wiadro i potem wode na herbate gotowac :P

A jak sie okaze ze to benzyna to podpiac swiece do wydechu i zrobic dopalacz...

piotreek23
14-11-13, 23:40
Dokładnie :) u mnie też ostatnio leci woda z wydechu aż się zdziwiłem ile tego ;--)

Proccentt
15-11-13, 00:03
HAHAHAH...
Widze ze kolega ma1ster z chemii powinien korepetycje dawac. :cool:

yautja
15-11-13, 07:37
Jeśli przy dodatnich "letnich" temperaturach też tak będzie, to należy się temu przyjrzeć. W takich jak teraz nie jest to niczym niezwykłym. Do tego LPG powoduje, że w układzie wydechowych skrapla się dodatkowo o wiele więcej wody niż przy PB i ta woda potem tam zostaje (np. w tłumiku końcowym) - stąd tyle pary wodnej nawet przy rozpoczęciu jazdy na PB.

jedna_brew
15-11-13, 14:13
hej...
wiecie co? jak z rury wydechowej w listopadzie leci biały dym a nawet woda, to moim zdaniem trza wymienić silnik i wydech bo pewnie są zalane od środka... ;)
tak bardziej serio i z całym szacunkiem, ale jak mozna nie wiedzieć że jak leci białe z rury wydechowej w listopadzie to jest to po prostu PARA WODNA, powstała w wyniku potraktowania gorącymi spalinami skroplonej wody? przecież jak podchodzi sie do samochodu np. rano to ewidentnie widać krople wody na karoserii choć nie padało...

wiedza: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skraplanie

ma1ster
15-11-13, 20:35
ale jak mozna nie wiedzieć że jak leci białe z rury wydechowej w listopadzie to jest to po prostu PARA WODNA, powstała w wyniku potraktowania gorącymi spalinami skroplonej wody?

Nie ma czegoś takiego jak skroplona woda... może być skroplona para wodna lub kondensat...

Ludzie... na elektrodzie zaraz by był temat zamknięty... nie wierzę, że nikt nie potrafi podać racjonalnego wytłumaczenia dlaczego w wyniku spalania paliwa powstaje H2O...

Przecież paliwo typu benzyna, LPG, czy olej napędowy to są węglowodory, co a tym idzie mają we wzorach C i H, a żeby w ogóle mogło zaistnieć spalenie tego paliwa, potrzeba nam jakiś utleniacz, w tym przypadku jest to powietrze, które między innymi ma w składzie O.

Jak ktoś uważał w gimnazjum to wywnioskuje co z tych 3 wyżej wymienionych pierwiastków może powstać podczas spalenia...

H20 i CO2...

Kolejną sprawą jest to, że nie wiecie nic o powstawaniu wody z pary wodnej...

Tu trzeba wiedzieć, że para wodna kondensuje w zależności od gradientu temperatur...

Czyli w naszym przypadku od różnicy temperatury spalania paliwa, do temperatury na wylocie układu wydechowego.

Pawel_JBL
16-11-13, 12:19
Jak pluje woda to tez znaczy ze jest dobry skład mieszanki. I niema co ruszać. No wiadomo ze w ujemnej temp.