PDA

Zobacz pełną wersję : Grzechotanie w silniku

sublove
15-03-08, 13:45
Cześc

Od pewnego czasu zauważyłem iż z silnika mojej hanki dochodzą dziwne dźwięki.
Mianowicie, powyżej 2k obrotów zaczyna się jakby grzechotanie lekko metaliczne, nie przekłada się to na spdek mocy albo na charakter jazdy ale nie wróży chyba nic dobrego... :(

Moje pytanie brzmi: Czy może to być wina nie wyuregulowanych zaworów - czy może tych się w moej Hance wogóle nie reguluje? (sedan 98r D14A4). Z tego co widziałem w książce serwisowej poprzedniego właściciela, nie było wykonywanej takiej usługi.

Pytam się bo nie wiem czy od razu jechać do mechaniora i prosić o regulację, czy może po prostu udać głupa i powiedzieć, że coś dzwoni w silniku.

Proszę o rady.
danke.

reaktor
15-03-08, 13:59
nie jestem pewien jak w wersji 6 , ale w V takie objawy były spowodowane osłoną katalizatora, pokombinuj z tym

sublove
15-03-08, 14:06
dokładnie taki sam pomysł podsunął mi mechanik z Norauto...
na podnośniku popukał trochę w katalizator i faktycznie tak rzęziło...
może go wywalić i wpakować strumienicę? A może lepiej kupić śmiganego kata?
Widziałem wiele strumienic na alledrogo ale powiedzcie jak to się ma do sondy lambda? Podobno w autach bez kata świeci się non stop check engine... ?

PS.
A swoją drogą, jak z tą regulacją zaworów? Wyregulować?

wunat
15-03-08, 14:40
Twoje auto imo nie ma 2 sondy lambda. wstaw prosta rurke zamiast strumiennicy.

Lcfr
15-03-08, 14:44
A swoją drogą, jak z tą regulacją zaworów? Wyregulować?

a kiedy były regulowane?

Hikiel
15-03-08, 15:39
Z tego co widziałem w książce serwisowej poprzedniego właściciela, nie było wykonywanej takiej usługi.

Wnioskuje z tego, ze nie byly regulowane przez obecnego wlasciciela. Warto wyregulowac.

sublove
15-03-08, 16:57
polecicie mi kogoś w wawie kto by dobrze i nie drogo wyregulował?

wunat
15-03-08, 16:58
JHM? szukaj w dziale Warszawa temat "porady"

sublove
15-03-08, 17:25
ok, już lookam.

Jeszcze mam 2 pytanka

Czyli mogę normalnie wywalić kata i wpakować strumienicę? Żadnych problemów przez to nie będzie?
Ile mogą mnie skasować za poprawki lakiernicze nadkoli? Chodzi mi o wawę.

reaktor
15-03-08, 17:52
Auto bedzie nieco głośniejsze, minimalnie poprawia sie osiągi, musisz tez pamietaz ze na przygladzie moga sie do tego doje...c, ale nie koniecznie , starego kata uplynnij na allegro
wtedy wymiana nie bezie ci nic kosztować

karpik85
15-03-08, 18:05
minimalnie poprawia sie osiągi tak zdecydowanie przybędzie ok 20-22 kónie :/ szczególnie przy strumienicy za 60 złotych z allegro. Najlepiej rurke wstawić, a nie cudować.

reaktor
15-03-08, 18:43
oczy masz w d... pisze ze minimalnie , poprawi sie dynmika

sublove
15-03-08, 20:04
geje jedne nie kłócić się :d
22 konie zyskałem już na opuszczeniu tablicy na wwiew powietrza :agent:

Chodzi głównie o wyeliminowanie tego dźwięku, jeśli coś tam kucy przybędzie to się nie pogniewam :)

PS.
Skoro te z allegro za 60 zł to kupa, to gdzie są lepsze, he?

wunat
15-03-08, 20:18
czlowieku, ludzie pisza zebts wstawial rurke a nie strumiennice a Ty dalej brniesz w kupe...

sublove
15-03-08, 20:20
zwykłą rurę z kwasówki?
Rozumiem, że nigdzie tego nie muszę kupować :)

lisplus
15-03-08, 20:40
, starego kata uplynnij na allegro
wtedy wymiana nie bezie ci nic kosztować

Jeszcze na tym zarobisz niezle :d

reaktor
15-03-08, 22:50
jedz do spawacza, katalizatorow *******a.acza on cos przykombinuje zeby bylo dobrze