PDA

Zobacz pełną wersję : opony w pełni kierunkowe. Tzw. jodełka - opinie

cbool67
15-03-08, 12:03
Witam. Chcialem sobie kupic używane opony kierunkowe. Prosze o informacje na ten temat. Podobno są podatne na zchodkowanie( ząbkowanie na bokach ) i po pewnym czasie huczą. Prosze o opinie.

ceelx
15-03-08, 12:29
opony kierunkowe jakie by nie byly (jakiej firmy) zawsze beda huczaly i glosniejsze beda od nie kirunkowych(przy niewidocznym kierunku) czy asymetrycznych.

cbool67
15-03-08, 14:01
dzieki za info. Moze sie ktos jeszcze wypowie.

Chemiczny
16-03-08, 16:25
opony kierunkowe jakie by nie byly (jakiej firmy) zawsze beda huczaly i glosniejsze beda od nie kirunkowych(przy niewidocznym kierunku) czy asymetrycznych.

Mam Fulda Carat progresso - kierunkowe w pełni i są dużo głośniejsze od zimówek Yokohama też notabene kierunkowych.
Ale za to trzymają dobrze.
Maciek

E57
16-03-08, 16:32
miałem kierunkowe / asymetryczne nokiany nrhi i były ok. nie narzekałem na głośność. wyząbkować się nie wyząbkowały.

ceelx
16-03-08, 17:01
Mam Fulda Carat progresso - kierunkowe w pełni i są dużo głośniejsze od zimówek Yokohama też notabene kierunkowych.

to przejedz sie na tych fuldach a pozniej w tym samym rozmiarze np na dunlop sp sport 01 as i powiesz ktore sa glosniejsze.na koniec mozesz jeszcze smignac na goodyear eagle f1 gsd3 i zobaczysz ze te sa najglosniejsze.
niestety tak juz jest ze im szersze kanaly tym glosniejsze sa opony na suchym , ale za to lepiej lepiej odpompowuja wode w deszczowe dni.

miałem kierunkowe / asymetryczne nokiany nrhi i były ok

ziooom zastanow sie jakie ;)
kierunkowe to nie to samo co asymetryczne :bicie:

Chemiczny
16-03-08, 17:04
miałem kierunkowe / asymetryczne nokiany nrhi i były ok

ziooom zastanow sie jakie ;)
kierunkowe to nie to samo co asymetryczne :bicie:

hehe ZIom ale one są i takie i takie na raz :) więc nie ma się co zastanawiać.

CO do Fuldy to mi troszkę ulżyło. Czekam na jakąś zlewę żeby sprawdzić jak się ma sprawa odprowadzania wody.
na suchym są fajne bo dobrze można je wyczuć. Sportowo nie jeżdżę.

ceelx
16-03-08, 19:51
ten nokian jest asymetryczny

E57
16-03-08, 22:47
tzn uważasz, że należy tylko założyć je na samochód napisem 'outside' na zewnątrz nie patrząc na kierunek w którym opona będzie się toczyć i zupełnie ignorując kształt bieżnika w środkowej części opony ?
http://www.e-pneumatiky.cz/fotoCache/1-nokian-nrhi-m.jpg

!markos
16-03-08, 23:08
tzn uważasz, że należy tylko założyć je na samochód napisem 'outside' na zewnątrz nie patrząc na kierunek w którym opona będzie się toczyć i zupełnie ignorując kształt bieżnika w środkowej części opony ?dokladnie tak. takich opon jest duzo wiecej. ot chocby tak czesto powtarzajaca sie w dyskusjach parada ma taki sam myk jak ten nokian - nie ma prawych/lewych.

javor
16-03-08, 23:35
goodyear eagle f1 są najgłośniejsze? napewno nie bo wcześniej miałem dębice i była ze 2x głośniejsza :D pozatym jak masz głośny wydech to nierobi to różnicy, tylko na seryjnym.

E57
16-03-08, 23:38
problem w tym, że ta opona nie ma napisu outside jak klasyczna asymetryczna tylko jest na niej zaznaczony kierunek toczenia.

Pomimo tego, że opona jest asymetryczna i kierunkowa, zgodnie z zaleceniami producenta, pod uwagę należy brać jedynie kierunek toczenia opony, powinna być ona zamontowana na auto zgodnie ze strzałką umieszczoną na boku opony. W wypadku modelu NRHi nie występuje podział na opony lewe i prawe.

!markos
16-03-08, 23:44
spytales czy montowac napisem outside na zewnatrz, a teraz piszesz, ze nie maja takiego napisu... co ja wrozka jestem? jak jest strzalka - to zgodnie z kierunkiem oczenia. jak jest outside - ta strona na zewnatrz. ot caly problem.

ceelx
17-03-08, 00:01
problem w tym ze kiedys bylo rozroznienie na opony radialne i diagonalne.
teraz wyszlo pojecie diagonalne a weszlo asymetryczne.
tej opony nie zalozysz yyy powiedzmy tyl na przod zreszta jak kazdych innych.w kazdej oponie jest teraz zaznaczony kierunek toczenia.
bieznikowo to ta opona wyglada mi na asymetryczna i tak ja bym opisal i tyle.

!markos
17-03-08, 00:32
w kazdej oponie jest teraz zaznaczony kierunek toczeniayokohama parada nie ma takiego oznaczenia. jest tylko "outside".

sadam
17-03-08, 07:35
a pozniej w tym samym rozmiarze np na dunlop sp sport 01 as i powiesz ktore sa glosniejsze
a ktore sa bo ja mam takie no i cos tam halasuja delikatnie :)

ceelx
17-03-08, 08:11
markos widocznie yoko to typowo opona asymetryczna tak samo jak np goodyear exellence.na tej tez jest napisane outside i inside.

sadam napewno najglosniejsza jest f1 gsd3.tak jak napisalem wczesniej.im szersze kanaly tym glosniejsza opona.

E57
17-03-08, 08:59
na początku stwierdziłem że ta opona jest kierunkowa i asymetryczna jednocześnie. w końcu może taka być, co to za problem. ale później padło stwierdzenie, że jest tylko asymetryczna. cechą montażu asymetrycznych jest tylko montowanie napisem outside na zewnątrz. kierunkowe toczą się zgodnie z zaznaczonym kierunkiem. dlatego zapytałem retorycznie w jaki sposób je montować. retorycznie bo miałem takie opony i zdaję sobie sprawę ze sposobu ich montażu.
jak dla mnie ten nokian jest przede wszystkim kierunkowy a dopiero później asymetryczny. zresztą co to za problem zrobić oponę która jest jednocześnie asymetyczna/symtryczna* i kierunkowa/nie kierunkowa*...
*niepotrzebne skreślić