Zobacz pełną wersję : Przycisk od podgrzewania szyby
Dzisiaj zauważyłem, że po wciśnięciu przycisku podgrzewania tylnej szyby nie świeci mi się na przycisku ten pomarańczowy pasek mówiący o tym, że podgrzewanie jest włączone. Czy tam jest jakaś żarówka do wymiany? :)
a grzeje normalnie ? Bo jak nie to poszedl poprostu bezpiecznik a jesli ogrzewanie dziala to na 100% żaróweczka poszła ale jak jest montowana to ci nie powiem bo przycisku nie rozbieralem ;)
Hmm wydaje mi się, że normalnie grzeje lecz czasami jakoś tak dłużej trzeba poczekać aż szyba odparuje :D
Żaróweczka jest, ale żeby wyciągnąc ten przycisk to musisz wyjąć radio i wypchać go od tyłu. Te żaróweczki są teraz trudno dostępne - typ R3, więc albo zamiennik diodowy który będzie świecił inaczej, albo musisz szukać jakiejś używki, chyba że upolujesz nową.
Może świecić inaczej byleby świecił bo jadę w nocy i ciągle mam włączone ogrzewanie szyby bo zapominam wyłączyć :D
Nie wiem skąd pomysł gorky'ego, że jest tam żarówka, skoro jest tam dioda, ale ok. Generalnie, jeżeli podgrzewa, a nie świeci, to trzeba przelutować diodę w przycisku. Nie trzeba wyjmować radia - wkrętak płaski i delikatnie podważasz. Wyjmiesz, rozbierzesz, jak nie masz dwóch lewych rąk to sobie wymienisz na miękko sam za cenę mniejszą niż 5zł :]
Nie wiem skąd pomysł gorky'ego, że jest tam żarówka, skoro jest tam dioda, ale ok. Generalnie, jeżeli podgrzewa, a nie świeci, to trzeba przelutować diodę w przycisku. Nie trzeba wyjmować radia - wkrętak płaski i delikatnie podważasz. Wyjmiesz, rozbierzesz, jak nie masz dwóch lewych rąk to sobie wymienisz na miękko sam za cenę mniejszą niż 5zł :]
akurat w 5genie jest tam zarowka. ba, nawet dwie
w 6g też 2 żarówki są, bo wymieniałem obydwie, trzeba płaskim śrubokrętem podważyć ramkę i wyskoczy samo, żaróweczka 1w taka z wąsikami, nie pamiętam oznaczenia :o
Ja bym uważał z podważaniem - w mojej angielce bliźniaczy przycisk awaryjnych wyszedł po podważeniu z przodu, ale ogrzewanie szyby siedziało tak mocno że bez wypchnięcia od tyłu nie było szans, ten plastik jest jednak dość łamliwy :)
Też wyciągałem podważając bez większych problemów
Przycisk naprawiony. Stuknąłem w przycisk i żarówka zaskoczyła :D coś się chyba tam poluzowało