Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B7 swap na D16Y2

Caman
11-11-13, 13:20
Witam
Na dniach będę przymierzał się do swapa w moim EJ2 z D15B7 na D16Y2 i mam kilka pytań co do tego.
1. Będę musiał kupić komputer i tutaj pytanie jaki? Trochę czytałem i wychodzi na to że na moim odpali ale nie będzie v-teca, tak? Jeśli chciałbym taki z jego obsługą to czy np taki p28 podejdzie czy musi to być oryginalny p1h? I teraz z immo wew czy zew jeśli nie wiem pod jakim działał ten silnik?
2. Wiązka może zostać moja, tak? Tylko jeden kabelek do v-teca trzeba będzie dorobić i podpiąć pod pin A4, tak? xD
3. Czy moja seryjna chłodnica wystarczy do tego silnika?
4. Czy silnik mógł się rozszczelnić jeśli leżał u klienta prawie rok w garażu, jeśli tak to co trzeba by było wymienić oprócz uszczelki pod głowicą?
5. Mam w swoim D15 nowe świece, czy będzie można je przełożyć do tego D16, czy będą grać? :)

Sorka, że zawracam gitarę błahostkami ale chcę się po prostu wszystkiego upewnić :D

Michalll_1991
11-11-13, 14:06
Ja bym go wrzucał z wiązką z b7, kompem z b7 przerobionym pod zewn mapki i vtec. Chłodnia da rade. Na reszte nie odpowiadam :P

zulf
11-11-13, 15:02
Ja jak swapowalem z b7 na y3 to byly calkiem inne swiece potrzebne :)

adrian11
11-11-13, 16:27
Bierz kompa P06 z podstawka i pisz do jogala o mapy paliwowe y2. Wiazki zostaw od b7 i wez sobie prawa gorna lape od y2 (widok z gory na silnik)

Caman
11-11-13, 21:30
Bierz kompa P06 z podstawka i pisz do jogala o mapy paliwowe y2. Wiazki zostaw od b7 i wez sobie prawa gorna lape od y2 (widok z gory na silnik)
OK, z podstawką tzn? :) Zaraz się do niego odezwę. Czemu mam wziąć prawą łapę od Y2? To obydwie do Y2 nie podejdą, musi być jedna z B7 a druga z Y2 żeby wsadzić to do EJ2? Jeśli tak to o tym nie doczytałem :D

HakerPL1
11-11-13, 21:55
Musisz mieć taką łapę żeby dała się przykręcić do silnika, nie wszystkie są takie same, przerabiałem temat w d16w4 gdzie nie nadała się łapa od d15b2. Kompa i wiązki zostaw swoje, powiedz tylko temu kto ci będzie przerabiał kompa żeby zrobił zworę do ominięcia czujnika ciśnienia vtec

Caman
11-11-13, 22:04
Hmm z tego co czytałem to w Y2 idzie tylko kabelek od zaworu v-tec, nie ma podobno tego czujnika już. Jutro wieczorem będę miał prawdopodobnie ten silnik u siebie to będę wszystko wiedział :P

wiesko1261
12-11-13, 05:47
dlatego potrzebna zwora w kompie,inaczej nie załączy komp vteca ,jak kolega wyżej pisze :)

Caman
12-11-13, 09:55
Ok dobrze wiedzieć ;) Mam teraz inne pytanie, zna ktoś wymiary simmeringów w tym silniku, chciałbym od razu wymienić też ten od strony skrzyni i ten pod kołem pasowym.

wiesko1261
12-11-13, 20:40
Uszczelniacz wału korbowego 31x46x7
Uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni biegów. 80x100x10

Caman
13-12-13, 12:30
Zapomniałem napisać, że temat można zamknąć. Wyszły komplikacje z silnikiem, przy wymianie rozrządu wyszło, że ścięty jest klin na wale... Już nie widziało mi się tego naprawiać, oddałem silnik i graty a samochód poszedł w rozbiórkę i już jest na złomie, szkoda bo chciałem go zacząć pod siebie robić chociaż dużo potrzeba było w niego włożyć, ale mając dobry silnik już miałbym dobry początek. No nic, dzięki chłopaki za pomoc, może przydadzą się te informacje jeszcze komuś :D