Zobacz pełną wersję : niewygodny fotel kierowcy w EJ9 '96
Mam problem z fotelem kierowcy. Podczas dłuższej jazdy tak ponad 15 km zaczynam odczuwać ból w krzyżu (zwłaszcza po całonocnej imprezie:P ). Próbuję ustawić fotel na tysiące sposobów ale nic nie pomaga.
Zauważyłem że problem tkwi w profilowaniu fotela a mianowicie fotel nie podpiera pleców na wysokości łopatek a zbyt mocno ugniata okolice lędźwiowe, ogólnie dolne partie pleców.
Pytanie moje, co możnaby zrobić - oczywiście tanio :D. Albo kupić gąbkę i manewrować podkładając, lub przyciąć gąbke z miejsce które uwiera, czy może kupić fotele z jakiegoś rozbitka? i przy okazji czy fotele civica 7-gen pasują (rozstaw szyn itp?) bo siedziałem i są wygodniejsze?
Proszę o pomysły.
W fotelach z 7 gena trzeba przerobić szyny. U mnie trzeba było 3 mocowania dorobić, 1 mogło zostać ale przyspawane w innym miejscu. Ogólnie rzeźba :-/
Spreddo chyba masz krzywy kręgosłup.
Profil fotela jest w porządku, chyba, że jest uszkodzony.
profil jest napewno uszkodzony - dodatkowo fotel minimalnie 'skręca' w prawą stronę ale to nie jest jakoś bardzo znaczne.
Może być to sprawa tego typu że jestem za wysoki :P 182cm - poprzedni właściciel z teog co wiem był niższy i mogło to odkształcić fotel, sam nie wiem.
Skoro przekładka z 7gen nie da rady to pomyślę o profilowaniu tylko teraz zdobyć odpowiednią gąbkę trzeba...
nie taniej będzie kupić używkę??
za 80zł kupisz fotel. ja tam nie moge narzekać, fotele w moim civicu są bardzo wygodne..
Porównując fotele z eg3 do ej9 - wg.mnie w V gen. są o wiele lepsze fotele niż w 6 gen. - a ja bedę szukał foteli z crx'a - te są dopiero fajne do jazdy :aloha:
dzięki - no będe narazie myślał, śpieszyć się nie będe ale do jesieni musze zrobić bo szykuje się trasa po europie (turystycznie) :P
Pozdrawiam wszystkich, a jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie wysłucham
spreddo, masz racje, seria w 6gen to porazka, miekkie i niewygodne. Nie przejmuj sie ze fotel jest lekko skrzywiony w prawo - tak wlasnie ma byc - przekladalem kiedys fotel pasazera w 4gen i byl skierowany w strone drzwi - nie dalo sie jezdzic.
W EJ9 poradzilem sobie inaczej, wymienilem na wnetrze z VTI (ek4)
Panowie, mam dokładnie taki sam problem.
Mam strasznie niewygodny fotel. Przesiadłem się z Mercedesa C i mam wrażenie, że w Civicu fotele połowę mniejsze i nie pokrywają mi całych pleców. Mam 186cm i 94kg.
http://i.imgur.com/uSGDO.jpg
Jakieś propozycje, bym się za szybko nie zniechęcił do Hondy? ;)
Heh mam 190cm i ponad 100 wagi ;p Wcześniej miałem seryjne fotele Vgen i po całym dniu w samochodzie (dużo kręcenia +/- 500km) wysiadałem bez strzelania plecami :D Teraz mam fotele z prelude, które u góry są wąskie a komfort jest właściwie bez zmian :) Honda to nie Merc, ale z tego co piszecie to fotele w VIgen muszą być wyjątkowo do niczego.
ja tam jak kupilem 6gen a jeszcze nie sprzedałem 5gen to na drugi dzien przełozylem fotele :) może te z 5g nie są jakieś "wypaśne" ale da sie z nimi życ
A fotele z Prelude wchodzą bez rzeźbienia? Może jakieś inne większe wygodniejsze?
Muzyk-Grzes
09-09-12, 20:57
Ja w EG3 wsadziłem takie http://mtuning.pl/index.php?category_id=148&page=shop.product_details&product_id=3085&Itemid=588&option=com_virtuemart&vmcchk=1&Itemid=588 potem jak kupiłem EJ6 to od razu przełożyłem. Jak wyjęłem te do prania (Mam materiałowe - te z linka są ze skóry) i założyłem OEM doznałem szoku po kilkunastu kilometrach, oryginały są tak niewygodne.