PDA

Zobacz pełną wersję : wyciek płynu chłodniczego. Wymiana kolektora ssącego.

dziuram
11-11-13, 08:52
Witam serdeczne wczoraj przytrafiła mi się przykra rzecz podczas jazdy. Wyciekł mi cały płyn chłodniczy. Powodem jest urwanie króćca z kolektora. Nie bardzo mam pomysł jak to obejść a nigdzie nie potrafię znaleźć kolektora do mojego 1.4i z 98r. Tu więc moje pytanie o ew. pomoc albo chociaż podpowiedź czy z 1.6 będzie wszystko pasowało bo tylko takowy znalazłem na allegro.

http://allegro.pl/kolektor-ssacy-civic-96-98-1-6-benzyna-5d-i3636025923.html

Pozdrawiam i z niecierpliwieniem czekam na odpowiedzi.

probestic
11-11-13, 10:45
Masz d14a8, czy d14a7 ?

Z tych dwóch pasuje na 100%, pasuje jeszcze na pewno z d16b2 ... No i poszukaj taniej, bo 100, to o połowę za dużo ;)

mirasek
11-11-13, 11:07
Króciec wodny w plastikowych kolektorach jest wymienny :) Z drugiej strony nie wiem czy gdzieś go kupisz oddzielnie, może warto w ASO zapytać? Nr katalogowy króćca 17108-P1J-E01.

probestic
11-11-13, 11:14
Sam krociec OEM widziałem na Allegro swego czasu, kosztował coś ~70zł. Być może w ASO kosztuje o wiele mniej ...a może i więcej, kto to wie :)

dziuram
11-11-13, 11:32
mirasek a jak sie wymienia ten króciec? trzeba cały kolektor ściągnąć? na innym forum wyczytałem ze niby jest przykręcany od środka czy to prawda?

probestic
11-11-13, 11:47
Nie jest przykręcany. Wsuwasz go od wewnętrznej strony, czyli od strony uszczelki, więc zdecydowanie wypada zdjąć kolektor do tego zabiegu.

dziuram
11-11-13, 12:06
a gdzie idzie dostać taki króciec bo na allegro nigdzie nie umiem znaleźć takowych rzeczy

probestic
11-11-13, 12:08
Mirasek napisał, ja napisałem ... ale napiszę jeszcze raz : ASO Honda.

Sama wymiana, to po zdjęciu kolektora jakieś 2 minuty.

dziuram
11-11-13, 12:10
ok ok ale bez złości :P dziekuje za pomoc jak wszystko wypali dam znać :)

probestic
11-11-13, 12:15
Bez złości :)

Jest to element, który raczej rzadko "wysiada", dlatego ciężej z dostępnością.
Dużo łatwiej o zakup kolektora i podmiankę całego. Aczkolwiek, jeśli ten krociec będzie kosztował rozsądne pieniądze, to wymień sam krociec - zwróć tylko uwagę na ułożenie uszczelki po "dopchnięciu" kroćca na swoje miejsce.

dziuram
11-11-13, 12:17
właśnie znalazłem sam króciec http://www.cmsnl.com/products/pipewater_17108p1je01/#.UoC74yfp5kg tutaj na innej stronie bez zdj ale nr katalogowy sie zgadza :) wychodzi na to ze 25 zl

probestic
11-11-13, 12:23
Masz tutaj jeszcze info. Wynikało by z tego, że w ASO jednak śmiszne piniądze za to ... ---- > http://www.civicforum.pl/showthread.php/18048-Pekniety-Krociec-Kolektora-SSacego

dziuram
11-11-13, 12:28
no na to wychodzi. Ciekawe tylko jak by wyszło razem z wymiana bo samemu kolektora nie dam rady wykrecic z powodu zlamanej reki :P jak sie sypie to wszystko na raz; P

probestic
11-11-13, 13:20
Spoko, ja po operacji stopy, też jest wesoło ;)

Co do ceny, raczej trudno powiedzieć - dla jednego to pestka, bo wyjęcie tego kolektora do najtrudniejszych/czasochłonnych czynności nie należy (jak masz dwie sprawne ręce :p ), inny będzie Ci marudził, że tyle rozbierania. Sama wymiana kroćca, jak już napisałem - jest banalna i nie trwa dłużej niż 2 minuty.
Popytaj, podzwoń - będziesz miał jasność.

Może ktoś z reginalnego i Twoich stron by Ci pomógł za buteleczkę dobrego trunku ;) ?

bartek_levis
11-11-13, 23:23
ciężko się zdejmuje ten kolektor, tym bardziej marne szanse jedną ręką a ciężko za sprawą bardzo mocno dokręconych śrub aluminiowy dużo lżej jest dokręcony ja na zdjętym silniku miałem problemy trzeba się było na siłować albo rurki użyć a na samochodzie zawsze trudniej i dostęp gorszy... tak więc powodzenia życzę może ktoś ze znajomych się zlituje

a i uważaj na uszczelki bo jak rozerwiesz to w aso sobie sporo życzą są silikonowe ale czasami się przyklejają do głowicy i lubią pęknąć przy zdejmowaniu

dziuram
17-11-13, 12:21
wszystko już działa. Wymiana samego króćca rzeczywiście parę minut ale całe zdjęcie kolektora i wszystkich węży trochę czasochłonne. Ale o dziwo dałem rade jedną ręką :) dziękuję za pomoc chłopaki :D