Zobacz pełną wersję : wyciek płynu chłodniczego. Wymiana kolektora ssącego.
Witam serdeczne wczoraj przytrafiła mi się przykra rzecz podczas jazdy. Wyciekł mi cały płyn chłodniczy. Powodem jest urwanie króćca z kolektora. Nie bardzo mam pomysł jak to obejść a nigdzie nie potrafię znaleźć kolektora do mojego 1.4i z 98r. Tu więc moje pytanie o ew. pomoc albo chociaż podpowiedź czy z 1.6 będzie wszystko pasowało bo tylko takowy znalazłem na allegro.
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-civic-96-98-1-6-benzyna-5d-i3636025923.html
Pozdrawiam i z niecierpliwieniem czekam na odpowiedzi.
Masz d14a8, czy d14a7 ?
Z tych dwóch pasuje na 100%, pasuje jeszcze na pewno z d16b2 ... No i poszukaj taniej, bo 100, to o połowę za dużo ;)
Króciec wodny w plastikowych kolektorach jest wymienny :) Z drugiej strony nie wiem czy gdzieś go kupisz oddzielnie, może warto w ASO zapytać? Nr katalogowy króćca 17108-P1J-E01.
Sam krociec OEM widziałem na Allegro swego czasu, kosztował coś ~70zł. Być może w ASO kosztuje o wiele mniej ...a może i więcej, kto to wie :)
mirasek a jak sie wymienia ten króciec? trzeba cały kolektor ściągnąć? na innym forum wyczytałem ze niby jest przykręcany od środka czy to prawda?
Nie jest przykręcany. Wsuwasz go od wewnętrznej strony, czyli od strony uszczelki, więc zdecydowanie wypada zdjąć kolektor do tego zabiegu.
a gdzie idzie dostać taki króciec bo na allegro nigdzie nie umiem znaleźć takowych rzeczy
Mirasek napisał, ja napisałem ... ale napiszę jeszcze raz : ASO Honda.
Sama wymiana, to po zdjęciu kolektora jakieś 2 minuty.
ok ok ale bez złości :P dziekuje za pomoc jak wszystko wypali dam znać :)
Bez złości :)
Jest to element, który raczej rzadko "wysiada", dlatego ciężej z dostępnością.
Dużo łatwiej o zakup kolektora i podmiankę całego. Aczkolwiek, jeśli ten krociec będzie kosztował rozsądne pieniądze, to wymień sam krociec - zwróć tylko uwagę na ułożenie uszczelki po "dopchnięciu" kroćca na swoje miejsce.
właśnie znalazłem sam króciec http://www.cmsnl.com/products/pipewater_17108p1je01/#.UoC74yfp5kg tutaj na innej stronie bez zdj ale nr katalogowy sie zgadza :) wychodzi na to ze 25 zl
Masz tutaj jeszcze info. Wynikało by z tego, że w ASO jednak śmiszne piniądze za to ... ---- > http://www.civicforum.pl/showthread.php/18048-Pekniety-Krociec-Kolektora-SSacego
no na to wychodzi. Ciekawe tylko jak by wyszło razem z wymiana bo samemu kolektora nie dam rady wykrecic z powodu zlamanej reki :P jak sie sypie to wszystko na raz; P
Spoko, ja po operacji stopy, też jest wesoło ;)
Co do ceny, raczej trudno powiedzieć - dla jednego to pestka, bo wyjęcie tego kolektora do najtrudniejszych/czasochłonnych czynności nie należy (jak masz dwie sprawne ręce :p ), inny będzie Ci marudził, że tyle rozbierania. Sama wymiana kroćca, jak już napisałem - jest banalna i nie trwa dłużej niż 2 minuty.
Popytaj, podzwoń - będziesz miał jasność.
Może ktoś z reginalnego i Twoich stron by Ci pomógł za buteleczkę dobrego trunku ;) ?
bartek_levis
11-11-13, 23:23
ciężko się zdejmuje ten kolektor, tym bardziej marne szanse jedną ręką a ciężko za sprawą bardzo mocno dokręconych śrub aluminiowy dużo lżej jest dokręcony ja na zdjętym silniku miałem problemy trzeba się było na siłować albo rurki użyć a na samochodzie zawsze trudniej i dostęp gorszy... tak więc powodzenia życzę może ktoś ze znajomych się zlituje
a i uważaj na uszczelki bo jak rozerwiesz to w aso sobie sporo życzą są silikonowe ale czasami się przyklejają do głowicy i lubią pęknąć przy zdejmowaniu
wszystko już działa. Wymiana samego króćca rzeczywiście parę minut ale całe zdjęcie kolektora i wszystkich węży trochę czasochłonne. Ale o dziwo dałem rade jedną ręką :) dziękuję za pomoc chłopaki :D