PDA

Zobacz pełną wersję : Halogeny przeciwmgielnie - nie działają

CMC
09-11-13, 14:56
Witam

Niedawno kupiłem to auto i we mgle chciałem włączyć przednie światła przeciwmgielne - niestety o ile tylne działa to już przednie niestety nie działają - na desce normalnie zaświeca się zielona ikonka od świateł przeciwmgielnych przednich ale nie świecą- próbowałem już na różne sposoby oczywiście najpierw razem ze światłami mijania, potem tylko z pozycyjnymi, włączać tylko przednie przeciwmgielne i razem z tylnym przeciwmgielnym - niestety efekt zawsze ten sam - nie działają.
Wątpię, aby spaliły się obie żarówki naraz, więc proszę o wskazówkę gdzie znaleźć bezpiecznik od nich, gdyż myślę, że od tego trzeba zacząć. Ew. inne wskazówki mile widziane :cool:

filipfm
09-11-13, 15:11
Jakby padł bezpiecznik, to nie miałbyś kontrolki na desce.
Sprawdź żarówki

uniu1
09-11-13, 15:38
I warto też zweryfikawać przekaźnik przeciwmgielnych

CMC
09-11-13, 19:06
Ok, żarówki sprawdziłem na tyle na ile się dało - nie wyglądają na przepalone. Przekaźnik słychać, że "puka" a żarówki nie świecą :/

Pytanie - namierzyłem bezpiecznik odpowiedzialny za te przeciwmgielne ale nie mogę go wyjąć - ani palcami, ani szczypcami a nie chcę czegoś połamać czy uszkodzić - czy do wyjęcia tego bezpiecznika potrzebne jest jakieś specjalne narzędzie? Już go całego poharatałem i nie chce wyjść :/

uniu1
09-11-13, 19:16
Dziwne, powinien wyjsc przy pomocy tych białych szczypiec co są w zestawie. Sprawdź czy jest napięcie na tym bezpieczniku. Jesli jest i żarówki są dobre to raczej coś nie tak z przekaźnikiem lub stykami przy żarówkach albo masa przy podłużnicach

CMC
09-11-13, 19:18
hmmm jakich białych szczypiec? nie miałem w aucie nic takiego w komplecie, ale nie miałem też lewarka ani klucza do kół, dokupowałem również dojazdówkę, trójkąt i gaśnicę bo nie było :)

uniu1
09-11-13, 19:24
Jak otworzysz skrzynke bezpieczników pod maską to powinieneś mieć tam takie białe szczypce do wyciagania bezpieczników

TRAFO
09-11-13, 20:03
Jak otworzysz skrzynke bezpieczników pod maską to powinieneś mieć tam takie białe szczypce do wyciagania bezpieczników

Dokładnie j.w.:

http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/bezpieczniki/m_wyciaganie.jpg

CMC
09-11-13, 20:04
skrzynka w ogóle u mnie nie jest zamknięta tylko jest otwarta i nie mam tego białego szczypca niestety

udało się mniejszymi szczypcami - bezpiecznik jest ok, jak go wyjmę i włączam światła przeciwmgielne przednie to nie puka przekaźnik, jak włączam tylne to puka przekaźnik i się włącza tylne
jak włożę bezpiecznik od przednich to przekaźnik puka ale światła nadal nie włączają się :/ jakby nie były w ogóle podłączone a ikonka na desce się świeci :/

TRAFO
09-11-13, 20:31
Dobierz się do lamp i sprawdź co pojawia się na stykach w gnieździe lampy. Na jednym styku powinna być cały czas masa w stosunku do plusa z akumulatora - możesz sobie pomóc kablami rozruchowymi a na drugim styku po włączeniu lamp plus - w stosunku do masy. Po tych pomiarach wyjdzie ci który przewód ma przerwę.
Więcej na ten temat napisałem TUTAJ. (http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/inne/diagnostyka_ukl._zasil._lamp.htm)
Serwisówka przewiduje tez zrobienie testu wejściowego świateł zewnętrznych i to jest opisane TUTAJ. (http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/testy_i_instrukcje/test_swiatel_zewn_micu.htm)
Może to wygląda skomplikowanie na pierwszy rzut oka, jak na spokojnie się wczytasz to ogarniesz jedno i drugie i nie ma szans żebyś nie znalazł uszkodzenia.

PS
Jeżeli bezpiecznik jest dobry i słuchać jak przekaźnik działa, to przerwa musi być gdzieś między nim a żarówkami albo żarówkami a masą.

CMC
09-11-13, 20:36
ok, dzięki, czytałem o tym odkręcaniu lamp ale da się to zrobić bez podnoszenia auta na podnośnik? bo nie widzę miejsca od której strony tam miałoby być podejście - przy kole wiadomo nadkole plastikowe we wnęce błotnika i to na spinki plastikowe a nie przykręcane więc pewnie jak to rozbiorę spinka szlag trafi i nadkola już nie założę :/

TRAFO
09-11-13, 20:41
Da się tam dostać po podniesieniu auta na zwykłym podnośniku do zmiany kół.

CMC
09-11-13, 20:42
ok, w ciągu dnia w takim razie spróbuję, dzięki za pomoc!