Zobacz pełną wersję : Halogeny przeciwmgielnie - nie działają
Witam
Niedawno kupiłem to auto i we mgle chciałem włączyć przednie światła przeciwmgielne - niestety o ile tylne działa to już przednie niestety nie działają - na desce normalnie zaświeca się zielona ikonka od świateł przeciwmgielnych przednich ale nie świecą- próbowałem już na różne sposoby oczywiście najpierw razem ze światłami mijania, potem tylko z pozycyjnymi, włączać tylko przednie przeciwmgielne i razem z tylnym przeciwmgielnym - niestety efekt zawsze ten sam - nie działają.
Wątpię, aby spaliły się obie żarówki naraz, więc proszę o wskazówkę gdzie znaleźć bezpiecznik od nich, gdyż myślę, że od tego trzeba zacząć. Ew. inne wskazówki mile widziane :cool:
Jakby padł bezpiecznik, to nie miałbyś kontrolki na desce.
Sprawdź żarówki
I warto też zweryfikawać przekaźnik przeciwmgielnych
Ok, żarówki sprawdziłem na tyle na ile się dało - nie wyglądają na przepalone. Przekaźnik słychać, że "puka" a żarówki nie świecą :/
Pytanie - namierzyłem bezpiecznik odpowiedzialny za te przeciwmgielne ale nie mogę go wyjąć - ani palcami, ani szczypcami a nie chcę czegoś połamać czy uszkodzić - czy do wyjęcia tego bezpiecznika potrzebne jest jakieś specjalne narzędzie? Już go całego poharatałem i nie chce wyjść :/
Dziwne, powinien wyjsc przy pomocy tych białych szczypiec co są w zestawie. Sprawdź czy jest napięcie na tym bezpieczniku. Jesli jest i żarówki są dobre to raczej coś nie tak z przekaźnikiem lub stykami przy żarówkach albo masa przy podłużnicach
hmmm jakich białych szczypiec? nie miałem w aucie nic takiego w komplecie, ale nie miałem też lewarka ani klucza do kół, dokupowałem również dojazdówkę, trójkąt i gaśnicę bo nie było :)
Jak otworzysz skrzynke bezpieczników pod maską to powinieneś mieć tam takie białe szczypce do wyciagania bezpieczników
Jak otworzysz skrzynke bezpieczników pod maską to powinieneś mieć tam takie białe szczypce do wyciagania bezpieczników
Dokładnie j.w.:
http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/eksploatacja/bezpieczniki/m_wyciaganie.jpg
skrzynka w ogóle u mnie nie jest zamknięta tylko jest otwarta i nie mam tego białego szczypca niestety
udało się mniejszymi szczypcami - bezpiecznik jest ok, jak go wyjmę i włączam światła przeciwmgielne przednie to nie puka przekaźnik, jak włączam tylne to puka przekaźnik i się włącza tylne
jak włożę bezpiecznik od przednich to przekaźnik puka ale światła nadal nie włączają się :/ jakby nie były w ogóle podłączone a ikonka na desce się świeci :/
Dobierz się do lamp i sprawdź co pojawia się na stykach w gnieździe lampy. Na jednym styku powinna być cały czas masa w stosunku do plusa z akumulatora - możesz sobie pomóc kablami rozruchowymi a na drugim styku po włączeniu lamp plus - w stosunku do masy. Po tych pomiarach wyjdzie ci który przewód ma przerwę.
Więcej na ten temat napisałem TUTAJ. (http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/inne/diagnostyka_ukl._zasil._lamp.htm)
Serwisówka przewiduje tez zrobienie testu wejściowego świateł zewnętrznych i to jest opisane TUTAJ. (http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/testy_i_instrukcje/test_swiatel_zewn_micu.htm)
Może to wygląda skomplikowanie na pierwszy rzut oka, jak na spokojnie się wczytasz to ogarniesz jedno i drugie i nie ma szans żebyś nie znalazł uszkodzenia.
PS
Jeżeli bezpiecznik jest dobry i słuchać jak przekaźnik działa, to przerwa musi być gdzieś między nim a żarówkami albo żarówkami a masą.
ok, dzięki, czytałem o tym odkręcaniu lamp ale da się to zrobić bez podnoszenia auta na podnośnik? bo nie widzę miejsca od której strony tam miałoby być podejście - przy kole wiadomo nadkole plastikowe we wnęce błotnika i to na spinki plastikowe a nie przykręcane więc pewnie jak to rozbiorę spinka szlag trafi i nadkola już nie założę :/
Da się tam dostać po podniesieniu auta na zwykłym podnośniku do zmiany kół.
ok, w ciągu dnia w takim razie spróbuję, dzięki za pomoc!