Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie nie działa - CHECK SYSTEM

CMC
09-11-13, 14:53
Witam

Rano od razu po odpaleniu auta zaświeciła się w lewej części wskaźników kierownica z wykrzyknikiem (czyli z pewnością wspomaganie) a na wyświetlaczu pojawiał się napis - CHECK SYSTEM!
Wspomaganie nie działało, auto stało w garażu więc też raczej wilgoć się nigdzie nie dostała. Od razu zgasiłem auto, odczekałem chwilę i po ponownym odpaleniu jak ręką odjął - wszystko działało bez zarzutu.

Pytanie czy to jest symptom zbliżającej się usterki czegoś? Czy może jakieś styki w UFO gdzieś nie stykają? Czy może po prostu np. po przekręceniu kluczyka za szybko wcisnąłem guzik odpalenia silnika i komp nie zdążył zrobić sprawdzenia tego wspomagania? O co tu chodzi? :confused:

kobert
09-11-13, 15:37
poczekaj czy akcja sie powtorzy

4gotten
09-11-13, 16:03
dokładnie. Obserwuj i bądź czujny. Swego czasu była akcja serwisowa związana z wadliwie działajacym modułem wspomagania EPS. Był on wymieniany na koszt producenta. Usterka powodowała wyłączanie się wspomagania w trakcie jazdy.

CMC
09-11-13, 20:24
pewnie podjadę do Hondy sprawdzić po nr vin czy auto przechodziło akcję serwisową
swoją drogą jeśli nie a samochód jest sprowadzony to mogą mi taką akcję zrobić? miał ktoś taki przypadek w sprowadzonym samochodzie?

sicer
11-11-13, 10:09
a akumulator wymieniałeś? mi skrzynia iShift przeszła w tryb awaryjny, bo przy odpalaniu spadało napięcie. Po zmianie akumulatora skrzynia się naprawiła.

CMC
11-11-13, 17:07
nie, nie wymieniałem akumulatora, aczkolwiek auto ma zamontowaną Vartę i jestem ciekaw, czy chociaż ten sezon na niej przejeżdżę :?

civicstart
13-11-13, 13:37
U mnie po zakupie kilka razy miałem taką sytuację, ale zawsze po ponownym odpaleniu auta kontrolka gasła i wspomaganie działało.
Chyba maksymalnie musiałem 2 razy powtórzyć odpalenie. Od dłuższego czasu nie mam już tego problemu, ale wiem, że to często
występuje w Civic-ach. Kiedyś na gwarancji Honda wymieniała moduł, ale teraz już za darmo nie chcą a koszt modułu w ASO to
ponad 2kPLN.
Podobno, może pomóc przeczyszczenie złącz modułu wspomagania, ale póki co nie chce mi się rozgrzebywać plastików pod kokpitem.

W instrukcji wyczytałem, że jeśli jakaś kontrolka nie zgaśnie po uruchomieniu silnika, to należy operację powtórzyć :D

pzdr

CMC
13-11-13, 14:51
podobno problem i wymiana tych modułów dotyczył określonej partii aut, sprawdzali mi w ASO po nr vin i niby mojego ten problem nie dotyczy, ale może być tak jak pisałeś że to ściema i po prostu przestali wymieniać gratis :/