Zobacz pełną wersję : Po wymianie łożysk w skrzyni czy powinna byc idealna cisza?
Witam
Właśnie jestem po wymianie łożysk w skrzyni i mam pytanie bo dalej mam szum na wycisnietym sprzęgle tylko ten szum jest b.minimalny to jest normalne? czy po takiej wymianie nie powinno byc żadnej różnicy (na sprzęgle wciśniętym jak i wycisnietym).
Pozdrawiam proszę o szybka odpowiedz.
Napewno jest ich tam tylko 5???
W d serii ( VI gen) jest lozysk 7 : 2 łożyska kulkowe, łożysko kulkowe poprzeczno wzdłużne , 2 łożyska kulkowe uszlenione , 2 łożyska igiełkowe.
zgadza sie jest 7.
Ale 2 były w dobrym stanie wiec nie było potrzeby ich ruszać.
dziwne, ze na wcisnietym i wycisnietym sprzegle szumi
moze to nie skrzynia ??
sprawdzali stetoskopem gdzie szumi ??
Nie na wciśniętym nie szumi słychać tylko dziwek silnika.
Na wyciśniętym jest bardzo mały szumik i zastanawiam sie czy po wymianie powinna byc błoga cisza i tylko dziwek silnika?
Czy taki szumki to normalna sprawa bo skrzynia pracuje.
Ja tam przy wymianie nie byłem obecny ale z tego co mi mówił kierownik serwisu wszystkich łożysk (komplet 91002PMW305) jest 8 i tyle mi ich podobno wymieniono. Jednak po sprawdzeniu http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-civic-gearbox-bearing-repair-kit-p-1401.html okazało się, że faktycznie 7.
Kamas skrzynia nie powinna szumiec po wymianie lozysk. Nie wymieniles 2 i masz winowajce. Ogolnie to tych skrzyn nie oplaca sie remtowac bo jak robic porzadnie to nalezy wymienic wszystkie lozyska a nie tylko te ktore szumia, gdyz nie masz pewnosci ze za chwile pozostale nie wymienione nie zaczna szumiec. Cena wszystkich lozysk to cos kolo 600 -700 stow + wymina czyli bez 1k nie podchodz do tematu . Skrzynia uzywka kolo 300 stow + montaz. Na twoim miejscu pojechalbym do goscia i reklamowal no chyba ze sam zmieniales to szacun
bunkerites
09-11-13, 13:48
Kamas mialem podobnie lecz nie nie wymienialem lozysk.Okazalo sie ze szumi mi stelaz w srodku pod konsola srodkowa...ot nie bylo srub
Kamas ja miałem podobnie po wymianie kompletu łożysk w ASO.
Cena wszystkich lozysk to cos kolo 600 -700 stow + wymina czyli bez 1k nie podchodz do tematu . Skrzynia uzywka kolo 300 stow + montaz. Na twoim miejscu pojechalbym do goscia i reklamowal no chyba ze sam zmieniales to szacun
No tak, tylko skąd pewność, że ta skrzynia za 300zł nie wymaga wymiany łożysk albo wkrótce nie będzie tego wymagała? To była wada fabryczna więc na 100% będzie wymagała. Dlatego uważam, że właśnie warto remontować ale wymienić WSZYSTKIE łożyska. Jeśli ma się zamiar tym autem pojeździć.
No tak, tylko skąd pewność, że ta skrzynia za 300zł nie wymaga wymiany łożysk albo wkrótce nie będzie tego wymagała? To była wada fabryczna więc na 100% będzie wymagała. Dlatego uważam, że właśnie warto remontować ale wymienić WSZYSTKIE łożyska. Jeśli ma się zamiar tym autem pojeździć.
Zrobiłem tak 70 tyś km temu jak napisał kolega - wymieniłem wszystkie łożyska. Tak zalecał mechanik i różnica w cenie minimalna naprzeciwko ceny całego remontu skrzyni. Do dziś skrzynia nie wydaje kompletnie żadnego dźwięku.
Skoro było do wymiany aż 5szt łożysk to bez zastanowienia bym wymienił resztę. Naprężył się cały układ po wymianie łożysk na nowe i zaczęły szumieć stare łożyska. Jednak to teoria ale ku temu bym się skłaniał.
Mój mechanik opisywał mi sytuację w której wymieniał tylko łożyska 1ki i 2ki. Wszystko było ok aż po miesiącu czy dwóch nie zaczęły szumieć pozostałe łożyska. Trzeba było znowu rozbierać skrzynię...
Chłopaki ta bardzo minimalna różnica w głosie pracy silnika (na wciśniętym a niewciśniętym sprzęgle) to norma...
Sprawdzałem w samochodzie z 2012r. i tez była taka sama delikatna zmiana dzwieku na sprzęgle wciśniętym a niewciśniętym. Mechanik mi mówił ze nigdy nie będzie idealnej ciszy bo skrzynia sobie pracuje , tylko w samochodach wyższej klasy będzie naprawde cicho dlatego że są lepiej wygłuszone niż nasza honda :). Pozdrawiam ;)
a ta zmiane dzwieku slyszysz w srodku w aucie?
nom ja słyszę bo jestem uczulony ale osoba trzecia pewnie by nie wyczuła różnicy :P
kermid 102
12-11-13, 00:00
Czy o taki dźwięk mniej więcej chodzi ? http://www.youtube.com/watch?v=OS8CO-d7QbM
na filmiku slychac lozysko zuzyte
Czy o taki dźwięk mniej więcej chodzi ? http://www.youtube.com/watch?v=OS8CO-d7QbM
Z czymś takim jeżdżę już 3 lata i odpukać nic więcej się nie dzieje.
nie jest to łożysko wałka głównego skrzyni?
lepiej chyba po prostu podjechać do ogarniętego mechanika :)
Taki dzwiek to ja maiłem przed naprawa ;). Teraz to mowie ze to jest praktycznie niesłyszalne ,moje pytanie do ludzi którzy maja sprawne łożyska lub sa po wymianie czy po wciśnięciu sprzęgła odczuwają jakaś minimalna zmianę?
jak się dobrze wsłuchać, to zawsze jest minimalna różnica, ale jak sam stwierdziłeś słyszą to tylko przewrażliwione uszy :)
Tez mam wymienione lozyska i tez jest delikatna roznica dzwieku, to jest norma, dopoki nie harczy jakby sie mialo rozleciec to jest ok. Ta skrzynie slychac i tyle. MTF tez nowy oczywiscie , nawet ostatnio sie przy okazji szarpnalem na sprzeglo kompletne. Jest naprawde swietnie jesli chodzi o zmiane biegow, mozna malym palcem wrzucac biegi i to bez zadnego cisnienia wchodzi jak w maslo, czy cieplo czy zimno - mimo tego porabanego mechanizmu linek jestem naprawde zadowolony i nic wiecej nie potrzeba.
A mi na 4 biegu piszczy (taki pisk jak z glosnikow gdy masa gdzies przebija). Lozyska robione i po wyjezdzie z warsztatu piszczy caly czas. Byla robiona hybryda. Co to moze byc?
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
picasso2000
13-11-13, 19:06
Kamas a tak z ciekawości zapytam ile kosztowała cię ta przyjemność?
-Mechanior wzioł 300zł
-400zł łożyska (5szt)
-120zł oporowe
-155zl MTF + podkładki
Oczywiście wszystkie łożyska z oporowym najwyższa półka ;)
Tez mam wymienione lozyska i tez jest delikatna roznica dzwieku, to jest norma, dopoki nie harczy jakby sie mialo rozleciec to jest ok. Ta skrzynie slychac i tyle. MTF tez nowy oczywiscie , nawet ostatnio sie przy okazji szarpnalem na sprzeglo kompletne. Jest naprawde swietnie jesli chodzi o zmiane biegow, mozna malym palcem wrzucac biegi i to bez zadnego cisnienia wchodzi jak w maslo, czy cieplo czy zimno - mimo tego porabanego mechanizmu linek jestem naprawde zadowolony i nic wiecej nie potrzeba.
To właśnie chciałem usłyszeć. Dzięki za pomoc ;)
picasso2000
13-11-13, 23:10
A gdzie kupowałeś?
Mój mechanik mi kupował u gościa który się zajmuje tylko łożyskami. ;)
Mój mechanik mi kupował u gościa który się zajmuje tylko łożyskami. ;)
Z tego co sie orientuje to zaleca sie oem lozyska. Sam z reszta takie mam.
Z tego co wiesz to nie do konca. Walkowalismy temat na ep-klubie wiele stron i wymienialismy sie doswiadczeniami i wyszlo ze dobra hurtownia specjalizujaca sie w lozyskach, jesli jestesmy w stanie okreslic ich parametry techniczne, moze nam dostarczyc lepsze i w lepszych piniondzach lozyska anizeli ASO Hondy ( lub poprostu OEM )
Zeby nie bylo tez mam OEM, ale mowie jak jest , jak tylko jest mozliwosc kupna lozysk innego ale sprawdzonego i zaufanego pochodzenia to bralbym w ciemno
iljash zgodze sie ze japonskie lozyska np skfu moga byc nawet lepsze. Z reszta nie uwazam ze oem sa swietne. Jakby takie byly dobre, to bysmy ich nie musieli wymieniac... Mowie za siebie a nie za hipotezy - mam oemowe i nie ma grama szumow od 70 tys km.
Pytanie co mechanik wsadzil koledze Kamas? Skoro zaczely szumiec to cos jest na rzeczy.
przedliftowe lozyska lubią sie psuc
polifotwe zmienili i byly OK