PDA

Zobacz pełną wersję : podłaczenie dwóch wzmacniaczy i wzmak w schowku

wastag
13-03-08, 18:33
jeśli takie coś było to wybaczcie panowie ale nie znalazłem. otóż obmyślałem takie coś:
przednie głośniki podłączę pod wzmaka umieszczonego w ...schowki pasażera! do bagażnika wpada skrzynka aktywna( czyli ze wzmakiem wbudowanym) do której jeszcze podłącze głośniczki ( da radę??????_) które wsadze w półke( nie bijcie) albo w boczki tylne.
i teraz rozumiem że do tego przedniego wzmaka podpinam oba kable RCA bo chyba do skrzynki tylko kable od radia i zasilanie??? czy też coś namieszałem...... a czy pod tą skrzynke mogę podpiąć te głośniczki jak wspominałem? co w ogóle myślicie o takim ustawieniu. chodzi konkretnie o wzmaka w schowku?

Cubus
13-03-08, 18:50
Już lepiej wsadź wzmaka pod siedzenie pasażera. Poza tym jest on ciężki i potrzebuje chłodzenia, czyli w schowku może się zagotować. Do suba też ciągniesz "czincze", w szczególności jeżeli jest aktywny. Jeśli masz wyjście z suba na głośniki to możesz je podłączyć, jeśli nie to polecam jednak radio.

ps. A najlepiej jak wsadzisz wzmacniacz jednak do bagażnika.

wastag
13-03-08, 19:04
ps. A najlepiej jak wsadzisz wzmacniacz jednak do bagażnika.
no tak ale wtedy mniej ciągniecia kablami;) rozumiem że do suba idą dwa chincze i do drugiego wzmaka też dwa a w radiu mam tylko dwa wyjścia! czy mogę dać po jednym do każdego wzmaka? pewnie to łopatologiczne pytanie ale dla mnie nie jasne..

javor
13-03-08, 19:34
wzmacniacz w schowku to zły pomysł, będzie ci się przegrzewał no i chcesz sie schowka pozbyć?
pod tube aktywną nic już nie podłączysz a napewnio nie tylnie głośniki o całym paśmie dźwięku,
nie możesz podłączyć jednego wzmacniacza pod kanał lewy a drugiego pod prawy, tzn możesz ale średnia przyjemność będzie słuchania tylko jednego kanału :P możesz natomiast ten sygnał normalnie rozdzielic na oba.
jeżeli wsadzisz tube do bagażnika odpada też montaż głośników w półce chyba że zrobisz im szczelną obudowe ale to i tak zły pomysł.
przemyśl swoją instalacje jeszcze raz bo marnie to widze :/

solonyone
14-03-08, 07:17
jeśli takie coś było to wybaczcie panowie ale nie znalazłem. otóż obmyślałem takie coś:
przednie głośniki podłączę pod wzmaka umieszczonego w ...schowki pasażera! do bagażnika wpada skrzynka aktywna( czyli ze wzmakiem wbudowanym) do której jeszcze podłącze głośniczki ( da radę??????_) które wsadze w półke( nie bijcie) albo w boczki tylne.
i teraz rozumiem że do tego przedniego wzmaka podpinam oba kable RCA bo chyba do skrzynki tylko kable od radia i zasilanie??? czy też coś namieszałem...... a czy pod tą skrzynke mogę podpiąć te głośniczki jak wspominałem? co w ogóle myślicie o takim ustawieniu. chodzi konkretnie o wzmaka w schowku?

badziewnie to wszystko brzmi:
Jaki wzmak wejdzie do schowka?? Jeśli wejdzie to jak będziesz go wentylował i jak podłączysz do niego kable, jak zamocujesz. Totalna głupota. Jeśli już szukasz miejsca to lepiej pod siedzeniem pasażera jak już zostało napisane. Kable i tak ciągniesz do bagażnika bo chcesz mieć tubę aktywną (co też jest głupotą). Jeśli już w ogóle planujesz wzmacniacz to kup 4-kanałowy i podłącz pod niego skrzynie i przednie głośniki. Daj sobie spokój z głośnikami na półce (jeśli ich już tam nie masz, jeśli tak to podłącz pod radio). A jeśli i tak stoisz przy swoim to po co pytasz na forum. Z doświadczenia wiem ze eksperymenty z car audio początkującym nie wychodzą.

Jeśli masz V gen HB tak jak ja to zastanów się nad przestrzenią we wnękach po bokach tylnego siedzenia. Ja planuje wsadzić właśnie tam swój wzmacniacz. Nie wiem jeszcze jakie będą efekty bo montaż przewidziałem na lato.

wastag
14-03-08, 20:40
1, hmm nie pisałem o tubie tylko o skrzynce.... tuba hmm to dla mnie nie dźwięk.
2, tylne głośniki zamierzam umieścić w półce ( bo już tam są!) albo jak napisałem w boczkach tylnich!
3, czy ja pisałem że krytykuje czyjś pomysł?
4, prawda dopiero zaczynam z car audio i dysponuje ogrraniczonymi zasobami $$$$ i mam trochę stuffu po poprzednim właścicielu (min wzmak sony 2*45 który wchodzi do schowka). (fakt tracimy wtedy możliwość przechpowywania 6 puszek piwa) i jakieś 6*9.
Myślałem że pod skrzynke aktywną można jeszcze głośniczki podpiąć ale teraz plan mi się posypał... a myślisz że w boczkach wzmak będzie dobrze chłodzony?

Cubus
14-03-08, 23:28
Napisz jakie masz fundusze to coś Ci doradzimy. Radio zmieniasz? Głośniki z przodu zostawiasz czy tez zmieniasz?

NFS
15-03-08, 12:26
wastag,

sprawdz jaki to model Sony. mozliwe ze jest stabilny do 2ohm w połaczeniu stereo. tzn. ze mozesz podłaczyc tak:

przednie głosniki w drzwiach do wzmacnicza tak jak normalnie a tylne głosniki(połka czy co tam) tez pod wzmacniacz tak jak przednie. zaznaczam, sprawdz najpierw czy wzmak jest stabilny do 2ohm w stereo(powinno byc gdzies napisane "2ohm stable" lub podana moc a obok 2ohm)!

mozesz wykorzystac przestrzen nad nogami pasazera miedzy schowkiem a grodzia silnika. jest tam troche miejsca i jesli ten wzmak miesci Ci sie w schowku to na pewno zmiesci sie i tam.

subwoofer w bagazniku potraktuj jako oddzielna bajke i kup do niego wzmacniacz, zmostkuj go i zamontuj razem z subem w bagazniku.

napisz ile masz kasy na klocki ktore musisz dokupic(bo rozumiem ze masz to co napisałes) to bedzie łatwiej cos doradzic.

PS: w jajku(5g) dobrze zamontowany system przedni gra na tyle przestrzennie ze naprawde nie potrzeba instalowac dodatkowych głosnikow w połce. przemysl to.

pozdro!

wastag
15-03-08, 14:22
po poprzedniku mam : owego wzmaka , 2* magnat 350W z czego jeden chyba sie posypał bo już nie basuje i strasznie trzeszczy... no i jakieś pyle 250W na przodzie nawet nie podłączone. radio sobie kupiłem jvc kd g341 chyba jakoś tak. nustuje mnie jescze pytanie bo w tym radiu są dwa chinche i czy mogę pojednym do każdego wzmaka dać czy muszą być po dwa? a ja dałem sie wyruchać i kupiłem radia nie takie jak trzeba? moje $$ wydadzą sie pewnie śmieszne bo mam tylko ok 400zł..........................................

solonyone
15-03-08, 14:59
... a myślisz że w boczkach wzmak będzie dobrze chłodzony?

Przestrzeń w boczku jest znacznie wieksza niz ta w schowku, poza tym wzmak zainstalowany tam nie będzie widoczny i narażony na uszkodzenia mechaniczne. Jeśli chodzi o wentylację to trzeba by trochę pokombinować. Cóź ja bede pewnie pionierem w takiej instalacji. Będe wrzucał fotki jak mi się uda.

javor
15-03-08, 15:33
przecierz napisałem: masz dwa wyjścia w radiu lewy i prawy kanał. jak podłączysz jeden wzmak na lewy i dasz do tego 2 przednie głośniki, a prawy do suba to będzie kupa, możesz natomiast kupić lub sam sobie polutować zwykłe kable chinch trójniki które rozdzielą ci każdy kanał na dwa kable i będą 4.
z głośników tylnich najlepiej zrezygnuj, jak zostawisz je w półce i niedorobisz specialnej szczelnej przegrody to membrany będą latać od ciśninie wytwarzanego przez suba i będzie kupa totalna a w skrajnym przypadku możesz nawet tym sposobem spalić wzmacniasz od tych elips, boczków też szkoda psuć na takie głośniki bo prawdopodobnie to tylko zepsują ci one efekt przednich głośników.

wastag
15-03-08, 17:20
javor
sorki teraz dopiero to do mnie dotarło..

solonyone
powodzenia w kombinowaniu... ja też coś sie postaram wymodzić. jakby co to fotkuj

generalnie cały mój problem polega natym że hatch bagażnika za duuuużego to nie ma. do tego butla z gazem, dwa wzmaki, skrzynka, zapasówka jakieś narzędzia........ i tylna szyba zasłonięta :afro: już nie wspominając o przewiezieniu w bagażniku kumpla gdy sie bije rekordy ładowności samochodu :) dzięki wielkie chłopaki.

mizer
22-04-08, 10:09
To ja odkopie - czy wzmak 2x60 @4 Ohm bedzie sie mocno grzal napedzajac tylko dwa przednie glosniki + gwizdki ?
Tez szczerze mowiac mysle o montazu w schowku, z tylu nie bedzie nic wkladane wiec po co mam tam i spowrotem ciagnac kable tylko do wzmaka, "olbrzymia" przestrzen schowka jest mi wcale nie przydatna wiec utrata samego schowka sie nie martwie.
Pod siedzeniem tak srednio mi sie isumiecha bo mi ktos obkopie ale diabli wiedza co jeszcze.
Jedyne co mnie martwi, to tylko chlodzenie, ale chyba az tak nie powiniene sie grzac ?
Mialby byc przykrecony do tylnej scianki schowka, w srodku.
Wzmak mialby byc mniej wiecej taki --> http://allegro.pl/item349990169_mac_audio_mpx_2000_max_power_500w_ma x_cena_.html

wastag
23-04-08, 14:31
wklejam tu fotki z miejscem gdzie ostatecznie umieściłem wzmaka po odrzuceniu za i przeciw.......myśle że może to być dobra alternatywa dla tych którym niechce się targać kabli do bagażnika i niepotrzebnie go jeszcze zaśmiecać
http://img70.imageshack.us/img70/4544/dsc00315sy8.th.jpg (http://img70.imageshack.us/my.php?image=dsc00315sy8.jpg)

http://img78.imageshack.us/img78/8531/dsc00316sn9.th.jpg (http://img78.imageshack.us/my.php?image=dsc00316sn9.jpg)

http://img530.imageshack.us/img530/2600/dsc00317it1.th.jpg (http://img530.imageshack.us/my.php?image=dsc00317it1.jpg)
przez pasażera i kierowce jest prawie nie widoczny

mizer
24-04-08, 09:49
Dzieki ! :aloha:
Przykrecales go gdzies ?

Cubus
24-04-08, 10:13
Pytanie tylko czy jak w zimę włączysz dodatkowo ogrzewanie to czy wzmak nie będzie Ci się przegrzewał i zabezpieczał?! to samo przy ostrzejszym graniu, mały przepływ powietrza tam jest...

wastag
24-04-08, 14:00
no cóź trochę już jeździłem na ogrzewaniu i nic się nie stało. ponadto jest to chyba najzimniejsze położenie w całej kabinie( na dole, blisko przegrody) a od nagrzewnicy jest odizolowany( tzn nie ma tam chyba bezpośredniego kontaktu)
mizer.
nie przykręcałem , śpieszyło mi się i tak zostało ale nic sie nie rusza

zeus
25-04-08, 14:45
ja bym na twoim miejscu jeszcze okleil od dolu nagrzewnice folia termiczna (powinno zatrzymac troche ciepla) ale generalnie pomysl niezly na przednie glosniki