PDA

Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze do szyb w Civicu 5D 99r.

Martinez69
03-09-05, 15:47
Nie wiem czy to normalne ale spryskiwacz przedniej szyby w Civicu 5D 99r. włącza mi się nie jak pociągnę do siebie dźwignie od wycieraczek a jak przekręce od siebie włącznik od tylnej wycieraczki ... a tylny spryskiwacz nie działa mi w ogóle... civica mam od niedawna i myśle, że coś tutaj jest z lekka pokręcone .. jak powinno to działać prawidłowo??? i jak zdiagnozować tylni spryskiwacz?

ppm702
03-09-05, 15:56
coś masz poprzepinane w kostce wyłącznika zespolonego...

Prawidłowo powinno być tak:
przyciągasz dźwignię - działa sam spryskiwacz przedniej szyby byez włączania wycieraczek.
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa sam spryskiwacz tylnej szyby bez wycieraczki,
przekręcasz pierścień do góry - działa tylna wycieraczka bez spryskiwacza
przekręcasz pierścień dalej do góry - działa tylna wycieraczka + spryskiwacz

Poszukaj przyczyny w kostce - prawdopodobnie jakiś partacz elektryk coś dłubał...

Martinez69
03-09-05, 18:27

przyciągasz dźwignię - działa sam spryskiwacz przedniej szyby byez włączania wycieraczek.
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa sam spryskiwacz tylnej szyby bez wycieraczki,

Poszukaj przyczyny w kostce - prawdopodobnie jakiś partacz elektryk coś dłubał...

dzięki, to muszę poprzepinać bo tam gdzie powinien działać tylny spryskiwacz to działa przedni, a tylni w ogóle się nie włącza

ps. może ktoś ma schemat elektryczny???

Dizzy
04-09-05, 12:27

nooo wlasnie tez mam cos po*****e - a konkretnie mam odwrotnie.
pociagam dzwignie - pryska tylni spryskiwacz.
przekrecam pierscien - dziala przedni hehe.

Gdzie jest ta kostka o ktorej mowisz? musze to zmienic bo srednio intuicyjnie teraz jest.

ppm702
04-09-05, 12:37
jak znam życie to pod osłoną kolumny kierownicy, ale nie rozbierałem jeszcze Hani, więc to tak tylko na wyczucie mówię

LIO
04-09-05, 18:44
zerknijcie jeszcze na zbiorniczek od spryskiwaczy od spodu, tam sa dwie pompki. Moze warto sprawdzic czy tam wszystko jest wporzadku, a poza tym, latwiej przelozyc same wezyki na pomkach.

gryzmo
10-04-06, 16:41
Witam.Ja mam problem tego typu ,że wogóle nie mam podpiętego wężyka do tylnego spryskiwacza i nie wiem gdzie go szukać.Wchodzi gdzieś z komory silnika do środka ale gdzie dalej to pojęcia nie mam.No i jak pokręce przełącznikiem co by pompkę włączyć nie słysze nawet żeby pracowała.Gdzie ona jest?Z przednimi mam wszystko ok.

boomer
10-04-06, 17:16

Wprowadzacie chlopaka po czesci w blad bo w 5d jest:

przyciągasz dźwignię - działa spryskiwacz i wycieraczki
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa spryskiwacz tylnej szyby z wycieraczka

I nie spotkalem sie z zadnym 5d zeby bylo inaczej.

reXio
10-04-06, 18:06

przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa spryskiwacz tylnej szyby z wycieraczka

AMEN! I nie ma BATA by bylo inaczej w angliku VI GEN!

jinjet
10-04-06, 18:09
przyciągasz dźwignię - działa spryskiwacz

u mnie dziala spryskiwacz ale wycieraczki musizs wlaczyc sam.

reXio
10-04-06, 18:19
przyciągasz dźwignię - działa spryskiwacz

mniemam przedni :)

u mnie dziala spryskiwacz ale wycieraczki musizs wlaczyc sam.

przednie? To masz cos schrzanione. Standardowo jak ciagniesz dzwignie do siebie wycieraczki same sie wlaczaja.

s3kawek
10-04-06, 18:23

No to ja mam jakos po chinsku chyba:
- dzwignia do mnie - pryska przód
- dzwignia w dół - chodza wycierki
- dzwignia w dol i do siebie - wycierki chodza i pryska.
- pierscien w dol - pryska tył
- pierscien do gory - chodzi wycierka
- pierscien drugi raz do gory - psika i wyciera

Mam 5d z 99 roku. Szwagier ma identycznie w takim samym modelu z 99.

jinjet
10-04-06, 18:32
ja tez tak mam, msyle ze ten myk z pryskaniem i wycieraniem byl w 1,6 i 1,8 ale to pewnei tylko kwestja przelaczenia kablekow.

s3kawek
10-04-06, 18:36
ja tez tak mam, msyle ze ten myk z pryskaniem i wycieraniem byl w 1,6 i 1,8 ale to pewnei tylko kwestja przelaczenia kablekow.

Ja wole tak jak jest u mnie. Najpierw spryskam mocno szybe a dopiero zaczne wycierac a tak to szoruje mi po brudnej szybie zanim bedzie mokra.

reXio
10-04-06, 19:47
Ja wole tak jak jest u mnie. Najpierw spryskam mocno szybe a dopiero zaczne wycierac a tak to szoruje mi po brudnej szybie zanim bedzie mokra.

KAZDY nowy samocho ma tak ze jak zaczynasz pryskac to sie wlaczaja wycieraczki.

Ja mialem samo prysku prysku w IV GEN z 1991 roku :lol:

jinjet
10-04-06, 20:03
myslalem nad opcja zmiany spryskiwaczy na takie ktore robia mgielke na szybe a nie 4 mokre plamy bo u mnie jest wlasnie tak ...

s3kawek
11-04-06, 09:06
KAZDY nowy samocho ma tak ze jak zaczynasz pryskac to sie wlaczaja wycieraczki.

Wlasnie zauwazylem - ojcie w civic'u z 2003 tez tak ma ze pryska i wyciera od razu.

boomer
11-04-06, 10:01
myslalem nad opcja zmiany spryskiwaczy na takie ktore robia mgielke na szybe a nie 4 mokre plamy bo u mnie jest wlasnie tak ...
Ja nawet badalem temat ale jedyne widescreen sa z tymi wiesniackimi diodami. Moznaby sprobowac zesztukowac od innego samochodu

gregorb
11-04-06, 18:30
Moze wiecie czy mozna zmienic koncowki przednich spryskiwaczy tak, zeby miec po dwa krocce wylotowe z kazdej koncowki ? Jechalem kiedys z koelga Fiatem Brava i wlasnie te auta maja tak, ze kazdy spryskiwacz ma dwie dziurki skierowane na szybe pod katem i majac wtedy 4 strumienie duzo lepiej spryskuje sie szybe. Moze komus udalo sie cost takiego znalezc lub przerobic z innego auta ?

reXio
11-04-06, 18:54
fiat brava mial po 4 albo po 3 jaos tak... moze sie uda przeszczepic?!

E2rd
11-04-06, 19:02
Ja obczaiłem temat spryskiwaczy z Citroena Xsara 2 generacja. Tam są spryskiwacze robiące właśnie taką śliczną mgiełkę. Po świętach spróbuję z cytryny wymontować i wpasować w Hanke.

Efekty opiszę.

boomer
12-04-06, 10:25
Takie spryskiwacze sa tez w autach z grupy VW
A co do podwojnych spryskiwaczy to ja wlasnie takie mam ale to tez nie jest dobre

jinjet
12-04-06, 10:33
sa w wv ale jak patrzylem z polo to nie ma ich na masce tylko sa zchowane w podszybiu.

ppm702
12-04-06, 10:48
HC 3 i 4 d w 6g mają po dwie dysze na stronę

gregorb
12-04-06, 17:17
HC 3 i 4 d w 6g mają po dwie dysze na stronę

Czy ktos w takim razie wie czy te dysze beda pasowac do 5D ???

boomer
12-04-06, 18:06
W 5d mam spryskiwacze z dwiema dyszami, masz inne?

sa w wv ale jak patrzylem z polo to nie ma ich na masce tylko sa zchowane w podszybiu.
Sprawdze jak sprawa wyglada w passatach B5, golfach 5, polo, audi itp bo mam w pracy flote wlasnie z grupy VW

reXio
13-04-06, 09:03
ja tez mam po 2 dysze na spryskiwacz. Moze juz ktos Ci dlubal przy tym :D

gregorb
13-04-06, 18:27
jinjet, a ile ty masz dysz na jeden spryskiwacz ??? Ja mam jeden..nie wiem jak reXio ma po dwa :):). Moze masz jakas wersje limited ?:)

dzierzans
13-04-06, 18:32
ja tez mam po 2 dysze na spryskiwacz

Civic '99
13-04-06, 18:34
ja tez mam po dwie dysze

gregorb
13-04-06, 18:43
Hmmm...zastanawiam sie jak to mozliwe. Wiem, ze poprzedni wlasciciel malowal maske, ale czy zalozyl w takim razie koncowki od innego modelu ? Az musze to zobaczyc u kolegi, ktory ma ten sam model co ja...:).

Jesli dobrze rozumiem to macie 4 dysze na cala szybe, tak ?
Z tylu tez mam jedna dysze, a Wy ?

dzierzans
13-04-06, 18:49
tak 4 dysze na przednia szybe. Na tyl jedna

gregorb
13-04-06, 19:29
Ale jazda....:) Wlasnie jechalem swoja Hania i tez mam 4...nie wiem gdzie ja mialem oczy jak mi psikalo wczesniej. :)

W takim razie we wspomnianych wczesniej innych markach na jeden spryskiwacz przypada wiecej niz 2 dysze. Moze ktos wie z jakiego auta mozna byloby to dopasowac do 5D ?

BTW: na Mazurach rzadko pada deszcz i dlatego rzadko uzywam spryskiwaczy, wiec moze dlatego zamotalem sie z ta iloscia dysz 8)

ppm702
13-04-06, 20:55
citroen ma po 3 dysze na stronę

boomer
14-04-06, 09:40
VW passaty (wersja bo B5) oraz Audi A6 (ta poprzednia buda) maja zamontowane spryskiwacze pod maska (przy podszybiu). Obczaje jeszcze B5 jak to wyglada

Diups
14-04-06, 15:38
jak mowimy kto ma ile dysz :D to mam 4 na przod :) leca 4 strumienie (jeden cos nie dziala - czemu?) no i tyl mam 1 strumien 1 dysza :D

Gruszka
14-04-06, 17:47

AMEN! I nie ma BATA by bylo inaczej w angliku VI GEN!

Przykro mi chlopaki, ale nie macie racji. Zarowno Civic MA8 jak i MB2 (z silnikami 1.4) nie mialy synchronizacji wycieraczek ze spryskiwaczami. Mozna sobie wypryskac caly prawie 5 litrowy zbiornik a one NIE DRGNA, dopoki ich nie wlaczy pokretlem lub nie ruszy dzwigni w dol.

Pozdrawiam swiatecznie,
Gruszka

reXio
15-04-06, 00:22
Zarowno Civic MA8 jak i MB2 (z silnikami 1.4) nie mialy synchronizacji wycieraczek ze spryskiwaczami. Mozna sobie wypryskac caly prawie 5 litrowy zbiornik a one NIE DRGNA, dopoki ich nie wlaczy pokretlem lub nie ruszy dzwigni w dol.

dobrze miec 1.6 8)

Cairo
16-04-06, 09:21
Mi się napewno włączają wycieraki jak zaczne pryskać (1.6). Bardzo mnie interesuje temat mgiełki na szybie, kilka osób ogłaszało się że będą to przekładać, czekam na opisy efektów i koszty.

TeeS1975
25-04-06, 17:22
Ja też mam po dwie dysze na stronę 5D 98 1,4 iS :lol: