Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze do szyb w Civicu 5D 99r.
Martinez69
03-09-05, 15:47
Nie wiem czy to normalne ale spryskiwacz przedniej szyby w Civicu 5D 99r. włącza mi się nie jak pociągnę do siebie dźwignie od wycieraczek a jak przekręce od siebie włącznik od tylnej wycieraczki ... a tylny spryskiwacz nie działa mi w ogóle... civica mam od niedawna i myśle, że coś tutaj jest z lekka pokręcone .. jak powinno to działać prawidłowo??? i jak zdiagnozować tylni spryskiwacz?
coś masz poprzepinane w kostce wyłącznika zespolonego...
Prawidłowo powinno być tak:
przyciągasz dźwignię - działa sam spryskiwacz przedniej szyby byez włączania wycieraczek.
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa sam spryskiwacz tylnej szyby bez wycieraczki,
przekręcasz pierścień do góry - działa tylna wycieraczka bez spryskiwacza
przekręcasz pierścień dalej do góry - działa tylna wycieraczka + spryskiwacz
Poszukaj przyczyny w kostce - prawdopodobnie jakiś partacz elektryk coś dłubał...
Martinez69
03-09-05, 18:27
przyciągasz dźwignię - działa sam spryskiwacz przedniej szyby byez włączania wycieraczek.
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa sam spryskiwacz tylnej szyby bez wycieraczki,
Poszukaj przyczyny w kostce - prawdopodobnie jakiś partacz elektryk coś dłubał...
dzięki, to muszę poprzepinać bo tam gdzie powinien działać tylny spryskiwacz to działa przedni, a tylni w ogóle się nie włącza
ps. może ktoś ma schemat elektryczny???
nooo wlasnie tez mam cos po*****e - a konkretnie mam odwrotnie.
pociagam dzwignie - pryska tylni spryskiwacz.
przekrecam pierscien - dziala przedni hehe.
Gdzie jest ta kostka o ktorej mowisz? musze to zmienic bo srednio intuicyjnie teraz jest.
jak znam życie to pod osłoną kolumny kierownicy, ale nie rozbierałem jeszcze Hani, więc to tak tylko na wyczucie mówię
zerknijcie jeszcze na zbiorniczek od spryskiwaczy od spodu, tam sa dwie pompki. Moze warto sprawdzic czy tam wszystko jest wporzadku, a poza tym, latwiej przelozyc same wezyki na pomkach.
Witam.Ja mam problem tego typu ,że wogóle nie mam podpiętego wężyka do tylnego spryskiwacza i nie wiem gdzie go szukać.Wchodzi gdzieś z komory silnika do środka ale gdzie dalej to pojęcia nie mam.No i jak pokręce przełącznikiem co by pompkę włączyć nie słysze nawet żeby pracowała.Gdzie ona jest?Z przednimi mam wszystko ok.
Wprowadzacie chlopaka po czesci w blad bo w 5d jest:
przyciągasz dźwignię - działa spryskiwacz i wycieraczki
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa spryskiwacz tylnej szyby z wycieraczka
I nie spotkalem sie z zadnym 5d zeby bylo inaczej.
przekręcasz pierścień tylnej wycieraczki do dołu - działa spryskiwacz tylnej szyby z wycieraczka
AMEN! I nie ma BATA by bylo inaczej w angliku VI GEN!
przyciągasz dźwignię - działa spryskiwacz
u mnie dziala spryskiwacz ale wycieraczki musizs wlaczyc sam.
przyciągasz dźwignię - działa spryskiwacz
mniemam przedni :)
u mnie dziala spryskiwacz ale wycieraczki musizs wlaczyc sam.
przednie? To masz cos schrzanione. Standardowo jak ciagniesz dzwignie do siebie wycieraczki same sie wlaczaja.
No to ja mam jakos po chinsku chyba:
- dzwignia do mnie - pryska przód
- dzwignia w dół - chodza wycierki
- dzwignia w dol i do siebie - wycierki chodza i pryska.
- pierscien w dol - pryska tył
- pierscien do gory - chodzi wycierka
- pierscien drugi raz do gory - psika i wyciera
Mam 5d z 99 roku. Szwagier ma identycznie w takim samym modelu z 99.
ja tez tak mam, msyle ze ten myk z pryskaniem i wycieraniem byl w 1,6 i 1,8 ale to pewnei tylko kwestja przelaczenia kablekow.
ja tez tak mam, msyle ze ten myk z pryskaniem i wycieraniem byl w 1,6 i 1,8 ale to pewnei tylko kwestja przelaczenia kablekow.
Ja wole tak jak jest u mnie. Najpierw spryskam mocno szybe a dopiero zaczne wycierac a tak to szoruje mi po brudnej szybie zanim bedzie mokra.
Ja wole tak jak jest u mnie. Najpierw spryskam mocno szybe a dopiero zaczne wycierac a tak to szoruje mi po brudnej szybie zanim bedzie mokra.
KAZDY nowy samocho ma tak ze jak zaczynasz pryskac to sie wlaczaja wycieraczki.
Ja mialem samo prysku prysku w IV GEN z 1991 roku :lol:
myslalem nad opcja zmiany spryskiwaczy na takie ktore robia mgielke na szybe a nie 4 mokre plamy bo u mnie jest wlasnie tak ...
KAZDY nowy samocho ma tak ze jak zaczynasz pryskac to sie wlaczaja wycieraczki.
Wlasnie zauwazylem - ojcie w civic'u z 2003 tez tak ma ze pryska i wyciera od razu.
myslalem nad opcja zmiany spryskiwaczy na takie ktore robia mgielke na szybe a nie 4 mokre plamy bo u mnie jest wlasnie tak ...
Ja nawet badalem temat ale jedyne widescreen sa z tymi wiesniackimi diodami. Moznaby sprobowac zesztukowac od innego samochodu
Moze wiecie czy mozna zmienic koncowki przednich spryskiwaczy tak, zeby miec po dwa krocce wylotowe z kazdej koncowki ? Jechalem kiedys z koelga Fiatem Brava i wlasnie te auta maja tak, ze kazdy spryskiwacz ma dwie dziurki skierowane na szybe pod katem i majac wtedy 4 strumienie duzo lepiej spryskuje sie szybe. Moze komus udalo sie cost takiego znalezc lub przerobic z innego auta ?
fiat brava mial po 4 albo po 3 jaos tak... moze sie uda przeszczepic?!
Ja obczaiłem temat spryskiwaczy z Citroena Xsara 2 generacja. Tam są spryskiwacze robiące właśnie taką śliczną mgiełkę. Po świętach spróbuję z cytryny wymontować i wpasować w Hanke.
Efekty opiszę.
Takie spryskiwacze sa tez w autach z grupy VW
A co do podwojnych spryskiwaczy to ja wlasnie takie mam ale to tez nie jest dobre
sa w wv ale jak patrzylem z polo to nie ma ich na masce tylko sa zchowane w podszybiu.
HC 3 i 4 d w 6g mają po dwie dysze na stronę
HC 3 i 4 d w 6g mają po dwie dysze na stronę
Czy ktos w takim razie wie czy te dysze beda pasowac do 5D ???
W 5d mam spryskiwacze z dwiema dyszami, masz inne?
sa w wv ale jak patrzylem z polo to nie ma ich na masce tylko sa zchowane w podszybiu.
Sprawdze jak sprawa wyglada w passatach B5, golfach 5, polo, audi itp bo mam w pracy flote wlasnie z grupy VW
ja tez mam po 2 dysze na spryskiwacz. Moze juz ktos Ci dlubal przy tym :D
jinjet, a ile ty masz dysz na jeden spryskiwacz ??? Ja mam jeden..nie wiem jak reXio ma po dwa :):). Moze masz jakas wersje limited ?:)
ja tez mam po 2 dysze na spryskiwacz
Hmmm...zastanawiam sie jak to mozliwe. Wiem, ze poprzedni wlasciciel malowal maske, ale czy zalozyl w takim razie koncowki od innego modelu ? Az musze to zobaczyc u kolegi, ktory ma ten sam model co ja...:).
Jesli dobrze rozumiem to macie 4 dysze na cala szybe, tak ?
Z tylu tez mam jedna dysze, a Wy ?
tak 4 dysze na przednia szybe. Na tyl jedna
Ale jazda....:) Wlasnie jechalem swoja Hania i tez mam 4...nie wiem gdzie ja mialem oczy jak mi psikalo wczesniej. :)
W takim razie we wspomnianych wczesniej innych markach na jeden spryskiwacz przypada wiecej niz 2 dysze. Moze ktos wie z jakiego auta mozna byloby to dopasowac do 5D ?
BTW: na Mazurach rzadko pada deszcz i dlatego rzadko uzywam spryskiwaczy, wiec moze dlatego zamotalem sie z ta iloscia dysz 8)
citroen ma po 3 dysze na stronę
VW passaty (wersja bo B5) oraz Audi A6 (ta poprzednia buda) maja zamontowane spryskiwacze pod maska (przy podszybiu). Obczaje jeszcze B5 jak to wyglada
jak mowimy kto ma ile dysz :D to mam 4 na przod :) leca 4 strumienie (jeden cos nie dziala - czemu?) no i tyl mam 1 strumien 1 dysza :D
AMEN! I nie ma BATA by bylo inaczej w angliku VI GEN!
Przykro mi chlopaki, ale nie macie racji. Zarowno Civic MA8 jak i MB2 (z silnikami 1.4) nie mialy synchronizacji wycieraczek ze spryskiwaczami. Mozna sobie wypryskac caly prawie 5 litrowy zbiornik a one NIE DRGNA, dopoki ich nie wlaczy pokretlem lub nie ruszy dzwigni w dol.
Pozdrawiam swiatecznie,
Gruszka
Zarowno Civic MA8 jak i MB2 (z silnikami 1.4) nie mialy synchronizacji wycieraczek ze spryskiwaczami. Mozna sobie wypryskac caly prawie 5 litrowy zbiornik a one NIE DRGNA, dopoki ich nie wlaczy pokretlem lub nie ruszy dzwigni w dol.
dobrze miec 1.6 8)
Mi się napewno włączają wycieraki jak zaczne pryskać (1.6). Bardzo mnie interesuje temat mgiełki na szybie, kilka osób ogłaszało się że będą to przekładać, czekam na opisy efektów i koszty.
Ja też mam po dwie dysze na stronę 5D 98 1,4 iS :lol: