PDA

Zobacz pełną wersję : Obroty na luzie i dziwny dźwięk

lozik
07-11-13, 17:20
Cześć,nie jestem specjalistą dlatego liczę,że może podpowiecie czy mam się czym martwić czy to norma.
Chodzi o niskie obroty na biegu jałowym, w okolicach 700obrotów przez co silnik dziwnie głośno warkocze i czuć lekkie wibracje. Oprócz tego przy ruszaniu czasem obroty spadnaą i zaraz rosną normalnie ale na 1 biegu potrafi szarpnąć albo zawarkotać. Myślałem że to wina małej ilości gazu i wiadomo że jak dodam więcej to jest ok ale często nie potrzeba ruszać na tyle dynamicznie. Na innych biegach problem już nie występuje, mam wrażenie że w okolicach 1000 obrotów tylko jest coś nie tak.
Dzięki z góry za pomoc:)

kobert
08-11-13, 00:59
wydaje mi sie ze zawory juz ci slychac i musisz ustawic. ja mam podobnie,tez te obroty na luzie czasem spadna,wydaje mi sie ze jak wentylator sie wlacza,niewiem czy tam przy tym klima sie nie zalacza bo chce szybe osuszyc,a ze szarpnac przy ruszaniu lubi nie rzadko to juz przywyklem,silnik mam inny ale objaw ten sam,chyba niema reguly jaki silnik,tak to jest w VIIIgen ze lubi sobie szarpnac,na niskich obrotach to az mi czasem (chyba) rura tam zapuka od dolu

lozik
08-11-13, 08:33
też mam czasem wrażenie że jakby wydech się trząsł przy ruszaniu. Zawory sprawdzę chociaż według faktur z ASO od poprzedniego właściciela były regulowane 30k km temu (a przynajmniej tak mi się wydaje bo wpisana jest wymiana uszczelki pokrywy zaworów). Sprawdzę to i może rzeczywiście wystarczy je wyregulować i problem przynajmniej się złagodzi

kobert
08-11-13, 11:23
zapytaj jakiegos mechanika,niech poslucha czy zawory juz grają