Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z zamkiem drzwi od kierowcy , otwiera tylko od zewnątrz VIg coupe

kostek1234
07-11-13, 10:04
Witam mam problem z otwieraniem drzwi od kierowcy .

Zamek działa tylko od zewnątrz ( kluczyk przekręcam w prawo i w tym samym momencie muszę pociągnąć za klamkę... ) samo przekręcenie kluczyka nie powoduje odblokowanie zamka ...

od wewnątrz klamka nie reaguje a gdy próbuje odchylić ten przełącznik zamknięcia drzwi to idzie z oporem i się nie chce otworzyć jak b były cały czas zablokowane ....

Rozebrałem drzwi wyjąłem zamek przeczyściłem nasmarowałem ale dalej to samo ...

mogę otwrzyc drzwi tylko i wyłącznie jak pociągnę za cięgno od klamki ( bez tapicerki ) i jednocześnie cięgno od blokady drzwi ...

Czasem sie zdarza ze z kluczyka odblokuje ten zamek ale wówczas jak pociągnę za klamkę od wewnątrz to on się blokuje ... :/ chyba ze zrobię to bardzo szybko ...

Miał ktoś taki problem bo szukałem na forum ale ciężko znaleźć jakieś konkrety . tam jest jakaś sprężynka która mogla pęknąć ?

motomaniak1988
07-11-13, 10:18
A któreś cięgno nie spadło od mechanizmu otwierania? Rozbierz wszystko i na spokojnie sprawdź może coś pominąłes coś się może urwało pogieło pękło ? Jeśli nic nie zauważysz do chyba pozostałe ci wymiana zamka ;p

ps jak dla mnie to coś w mechanizmie zamku musiało paść i najszybciej będzie go chyba wymienić ;)

DiabloR
07-11-13, 12:16
U mnie były trochę inne problemy, tzn często zewnętrzna klamka nie otwierała. Powodem tego było własnie cięgno które wypadało, wielokrotnie się to robiło, musiałem pokombinować nieźle żeby to zrobić.
Tak jak kolega wyzej pisze, weź to spokojnie rozbierz, sprawdź cięgna czy nie wypadły a jak nie to zamek jest rypnięty

MichalS394
07-11-13, 14:36
Obstawiam sprężynkę na zamku, skoro drzwi się otwierają jednocześnie przy przekręceniu kluczyka i pociągnięciu klamki.
Po ściągnięciu tapicerki, jak się spojrzysz na zamek to powinna być po jego prawej stronie.

kostek1234
09-12-13, 06:46
Skonczylo sie zmiana zamka teraz dziala bez zarzutu :) . Rozbieralem zamek.,wyczyscilem , smarowalem itd nic nie pomagalo....

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Mozna zamknac

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

UNK
09-12-13, 07:53
Ja się podlacze,ja mam zas inny problem.
Gdy otwieram drzwi od srodka to ten guzik tak jakby spowrotem wraca kawalek w druga strone i ktos od zewnatrz nie moze otworzyc drzwi,dopiero gdy go przytrzymam to da sie drzwi otworzyc..

??

concretum
10-12-13, 11:50
Mam ten sam problem co kolega wyżej, od zewnątrz drzwi otwierają się normalnie.