PDA

Zobacz pełną wersję : Napis "outside" - po złej stronie?

osik
12-03-08, 21:44
Kupiłem opony Goodride 205/45/16
Cena 150zł za sztuke.
...i nie pisac mi tu ,ze to kaszana bo za ta cene to az za dobrze,zwlaszcza,ze sa nowe.
:]

Czytałem na temat oznaczenia/napisu na oponie "OUTSIDE"
http://www.opony.com.pl/opinie_ekspertow/opinie_ekspertow.asp?idPytanie=12&show=opinie

Jerzy Warszczyński:
"...W oponach asymetrycznych zewnętrzna strona czoła bieżnika posiada sztywniejsze elementy rzeźby...
Rzeźba wewnętrzna stron czoła bieżnika poprzez bardziej zagęszczony rysunek rzeźby zapewnia..."

Jacek Młodawski:
"Zawsze na ścianie bocznej opony umieszczony jest trwale napis określający stronę montażu (napis OUTSIDE musi być widoczny na boku opony po zamontowaniu jej na obręczy i aucie)."

Dariusz Walisiak:
"Opony asymetryczne należy montować bokiem na zewnątrz samochodu, który posiada oznaczenie SIDE FACING OUTWARDS, MOUNT THIS OUT SIDE lub OUTSIDE .....Klocki bieżnika na stronie zewnętrznej są często większe i bardziej masywne przez co zapewniają oponie większą stabilność na zakrętach. Wewnętrzna strona bieżnika cec**** się większą liczbą oraz powierzchnią rowków. Klocki bieżnika są mniejsze i bardziej ponacinane"

Ci trzej Panowie twierdza jednoznacznie,ze napis na oponie OUTSIDE to zewnetrzna strona opony,czyli ta która widzimy po zamontowaniu na aucie.Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie twierdzili,że zewnetrzna strona opony asymetr. oznaczona "outside" posiada masywne klocki bieżnika...

Tak wygląda moja opona ,a oznaczenie Outside jest niestety po drugiej stronie[prawej] czyli po bardziej zagęszczonej....
http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/stuv1748629912a.JPG
http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/erwl1552065606l.JPG
Teraz juz nic z tego niewiem... Napewno nie jest to wina "tanich" opon bo przeciez są jakies normy jakich muszą sie producenci trzymać ,z drugiej strony wątpie zeby myliło sie az trzech specjalistów...
Co robic ? Jak zakładać bo z tego co czuje to na warsztacie moga sie trafic magicy co juz wogóle nie zwrócą na to uwagi tylko "polecą" po napisie...

Bodzlo
12-03-08, 22:26
Nie znam tych trzech kolesi których cytujesz ale ja zawsze zakładam tak jak jest oznaczone na oponie bo nie sądze aby producent sie az tak pomylił

tomay
12-03-08, 22:32
nie zwrócą na to uwagi tylko "polecą" po napisie...
może nie polecą po napisie tylko zrobią to zgodnie z zaleceniami producenta poprostu.

a moze ty zle odczytałeś słowa tych 3 autorytetów poprostu i oni wszystko mówią dobrze, i tak samo jest z twoją oponą

stempel
12-03-08, 23:06
A moze to nalewki i pan zle je wstawil do maszyny??????

E57
12-03-08, 23:31
nie ma w necie jakiś przykładowych zdjęć "reklamówek" tej opony założonej na felgę ? może wtedy byś się przekonał w którą stronę jest 'outside' po kształcie bieżnika. zawsze to jakiś pomysł. albo strona producenta i tam poszukać.

!markos
12-03-08, 23:48
outside jest tam gdzie jest napisane. nie tam, gdzie ci sie wydaje po ksztalcie bieznika. jesli masz watpliwosci, bo kupiles gowniane opony (a takie kupiles) - sprzedaj je i kup jakies porzadne, gdzie producent nigdy nie myli sie co do stron opony.

cypis007
13-03-08, 00:23
Nie stresuj się opisami kształtu bieżnika czyli tym co gdzie ma być - tym się zajmuje konstruktor opony i jeden zrobi tak jak Ci 'fachowcy' napisali a inny na odwrót. Ciebie interesuje wyłącznie napis na boku opony i tego się trzymaj.

BTW. Jeżeli jest to cena detaliczna brutto za oponę nową w tym rozmiarze to chyba najniższa na świecie :)

MacK
13-03-08, 09:15
osik, załóż czerwonymi paskami na zewnątrz, tak bym założył przez analogię do wyglądu dunlopoof SP 01 sport

[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 ]

A moze to nalewki i pan zle je wstawil do maszyny??????
niemożliwe, przecież napis ołtsajd tez jest nalewany razem z bieżnikiem na oponie

osik
13-03-08, 10:03
... jesli masz watpliwosci, bo kupiles gowniane opony (a takie kupiles) - sprzedaj je i kup jakies porzadne, gdzie producent nigdy nie myli sie co do stron opony.

jestes "miszcz"......
po czym sadzisz,ze sa gowniane? po tym bo sa tanie? podaj mi chocioaz jeden argument dla ktorego nie warto kupic tych opon,jeden argument poprzedzony jakims wiekszym doswiadczeniem....
Cena tych opon jest taka bo zazwyczaj pomysł na bieznik zostal odkupiony od jakiejs wiekszej firmy i ma juz kilka lata za soba co nie znaczyc ,ze to projekt z lat 70tych.... tylko taki ktory nie jest juz wykorzystywany bo na jego miejsce pojawil sie lepszy.
Fakt-sa produkowane z gorszych jakosciowo materialow ale to nie znaczy ze ci sie rozleca na drugim zakrecie bo produkowane sa wedlug norm ,a nie u Józka w garazu... Gorszy material moze owocowac szybszym scieraniem ale ja sobie w tym czasie kupie 3 komplety ,a ty bedziesz jezdzil na jednym co i tak jest malo prawdopodobne ,no chyba ze lubisz slicki :]
Jestes typowym Polakiem - jak nie zaplacisz konkretnie za towar to towar jest do d....
No nie powiem,kupujac Toyo Proxes 195/50R16 84V T1R jestes cool, z ta różnica,ze kosztuje cie to jedyne 498.00zł za sztuke...... to w przypadku opony o wysokosci 50,a co w przypadku 45 ? zreszta co tu tlumaczyc...
Pracujesz na Wiejskiej czy co ? bo na portfel polaka to jest raczej bardzo duzy wydatek ,a w sumie za duzy no ale po co jesc i pic jak mozna przez reszte miesiaca patrzec na opony :]
pojade na wulkanizacje i z nimi pogadam ...
za reszte odpowiedzi dzieki :]

Pati
13-03-08, 10:58
w tym rozmiarze kupilem dwie pirelli pzero nero za 400 pln. z roku 2007 majace 7mm bieznika. nie łatane, bez bąbli, nie zząbkowane.
jak nie masz kasy to kupujesz raz a dobrze, a nie podcierasz dupę szkłem.

!markos
13-03-08, 11:16
osik, dokonales swietnego zakupu. bede plakal jak bede musial kupic nastepne opony, kiedy ty bedziesz mial 274 sztuki na zapas w tej samej cenie. dil zycia! a ja glupi zamowilem azenisy :(

osik
13-03-08, 11:32
Ty wiesz swoje ,ja wiem swoje.
Ja mam opony za 600zl z gwarancja,nowe,z przesylka,a 200zł moge przeznaczyc na cokolwiek innego jak np. muteki.
Nie czuje sie lepiej jak na oponie pisze mi Pirelli albo Michelin zwlaszcza jak w portfelu mam pusto... Skad wiesz jak ktos wczesniej jezdzil na twoich opnach? Moze za miesiac wyskoczy ci cycek i bedziesz mial zonk :] ...a ja gwarancje.
Kumpel ma opony tej firmy w aucie roboczym i jezdzi juz poltora roku i nie narzeka.
Zaloze sie,ze gdyby byly po 450zl sztuka bylbys pierwszym ktory by je kupil :d
Jakies konkrety-ktos mial wystrzal? dachowanie? starly sie w dwa dni? bija?
...a tak podejrzewac,ze sa do d.... bo sa tanie to ......
Opony zalozone.
Na wulkanizacji zakladaja tak jak producent karze czyli outside,a email wyslany do dystrybutora w odpowiedzi mowi to samo-trzymac sie tego co napisane na oponie.
Czyli wychodzi na to,ze Ci 3panowie cos pokrecili...

osik, dokonales swietnego zakupu. bede plakal jak bede musial kupic nastepne opony, kiedy ty bedziesz mial 274 sztuki na zapas w tej samej cenie. dil zycia! a ja glupi zamowilem azenisy :(

jak zwykle przesadzasz i opierasz sie na plotkach wyssanych z spacerow ze swoim psem Ludwikiem,wsrod garażowych spotów panów po 50-ce,zakochanych w swoich Skodach Feliciach :rolf12:
kupie komplet Goodride i wystawie na allegro za 2000tys i juz wiem teraz,ze napewno bedziesz ich posiadaczem jak cala reszta ktora wierzy w potege reklam i nie dopuszcza do glosu innych :] :rolf12:

i na koniec poczytaj conieco ziom :]
http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/yzab103819110q.jpg

lubisz np. ciuchy Reportera?
Spotkasz ich w kazdym miescie,w kazdym markecie,poprostu dobra firma
pochodzi z Chorzowa
a gdzie maja fabryki? w Chinach,tak w Chinach i skosnookie Chinczyki szyja dla Ciebie i dla mnie fajne ciuchy ktorych nie musisz zmieniac 274 razy do roku :)

!markos
13-03-08, 12:04
Zaloze sie,ze gdyby byly po 450zl sztuka bylbys pierwszym ktory by je kupilmowisz powaznie, czy udajesz glupiego?

kupie komplet Goodride i wystawie na allegro za 2000tys i juz wiem teraz,ze napewno bedziesz ich posiadaczem jak cala reszta ktora wierzy w potege reklam i nie dopuszcza do glosu innychnie.. chyba sie nie myle. ty wcale nie udajesz.

lubisz np. ciuchy Reportera?nie lubie. nigdy nic tam nie kupilem.

osik
13-03-08, 12:13
chyba niedokladnie czytales co ci pisalem........

mozna zamykac bo problem rozwiazany

!markos
13-03-08, 12:16
przeczytalem bardzo dokladnie. dawno nie czytalem takiej ilosci bzdetow w jednym miejscu, napsianych przez jednego czlowieka.

ty masz tanie gudrajd, ja bede mial ultra-hiper-mega-wypas-wow-najdrozsze falkeny (ktore kupilem jak wiadomo tylko z powodu tego, ze sa drozsze od gudrajd i reklamowane wszedzie gdzie sie da). ty jestes szczesliwy, ja tez bede szczesliwy. eot.

Pati
13-03-08, 12:39
masz alergie na cokolwiek? rozumiem, ze kupiles tanie opony z oszczednosci. pewnie beda Ci dobrze sluzyly - nie mowie ze nie. nie spodziewaj sie jednak super jakosci bo niestety takowa kosztuje...

osik
13-03-08, 16:45
dawno nie czytalem takiej ilosci bzdetow w jednym miejscu
napisz choc raz konkretnie w ktorym miejscu
przedstaw jakies argumenty ,a nie pisz byle czego bo jestes akurat podjarany
wiem,ze 60% dzieci w Polsce jest ofiara ADHD jednak to nie powod zebys tak bezsensownie odpowiadal
po twoich postach podejrzewam,ze masz 17 lat i Neostrade z promocji....

ktore kupilem jak wiadomo tylko z powodu tego, ze sa drozsze od gudrajd
no wlasnie do tej chwili dalej ni emoge sie doczekac jakiegos konkretnego powodu dla ktorego zrobiles tak a nie inaczej.... pewnie jezdzisz 350km/h wiec musisz miec w psychice zakodowana dobra marke firmy...bo inaczej nerwy ci siada :]

nie spodziewaj sie jednak super jakosci bo niestety takowa kosztuje...
czy ja mowie ,ze sa one najlepsze na swiecie?
smiac mi sie chce z opini ludzi ktorzy nie maja wiekszego pojecia o oponach,a jakosc oceniaja jedynie po cenie i ich komentarze w stylu "gowniane opony"

Pati
13-03-08, 17:33
temat do zamkniecia.

!markos
13-03-08, 18:20
po twoich postach podejrzewam,ze masz 17 lat i Neostrade z promocjipomyliles sie o 12 lat i o nazwe uslugodawcy. bredzisz tak samo jak o oponach.

no wlasnie do tej chwili dalej ni emoge sie doczekac jakiegos konkretnego powodu dla ktorego zrobiles tak a nie inaczejglupota z mojej strony bylaby chec wyjasnienia ci na czym polega roznica miedzy najwyzszym ulicznym modelem falkena, a jakims goodride'em. musialbym z duzej wysokosci upasc na leb, zeby w ogole zaczac ci to tlumaczyc.

temat faktycznie do zamkniecia. juz nic madrego w nim nie przeczytamy.

Lcfr
13-03-08, 18:39
Nie zamykajcie....
Bo jak juz to w temacie...
Mam wrażenie ze niektóre osoby mylą (nie mówie o uczestnikach tego tematu)
opony:

i na koniec poczytaj conieco ziom :]
Obrazek (http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/yzab103819110q.jpg)

z oponami:
http://www.bfgoodrichtires.com/overview/g-force-sport/2964.html
i mam wrażenie, ze to odrębne firmy...
i że niestety ( z zasłyszanych opinii) jakość jednych nie ma nic wspólnego z drugimi... niestety też na niekorzysc dla Goodride...
Mam wrażenie, że że firma Goodride niejako "korzysta" ze sławy BFGoodrich...

Pati
13-03-08, 18:52
Lcfr - Goodride jak sama nazwa wskazuje to dobra opona. a ze do tego jest tania wiec nie ma co jej porownywac z Falkenem czy Pirelli.
koniec tematu.