Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Huczenie przy skręcie w lewo i prawo.

sensible
12-03-08, 12:05
Witam mam mały problem oddałem samochód do mechanika na wymianę sprzęgła i po wymianie sprzęgła i naciągnięciu paska od alternatora, jak skręcam w lewo bądź w prawo dodając przy skręcie gazu ( tylko trochę) to słychać huczenie . Dziewny dźwięk którego wcześniej nie było ale po sprawdzeniu zawieszenie nieby wszystko z nim jest ok a nadal huczy. Nadmienię żę przeguby były niedawno wymienione, a łożysko też to raczej nie jest bo przy jeździe na wprost jest cisza.
Może ma ktoś jakiś pomysł?

nycha
12-03-08, 14:15
Na postoju przy skręcie też huczy ? jeśli tak to prawdopodobnie pasek od wspomagania za mocno napięty

sensible
12-03-08, 14:55
Nie huczy. Nawet przy skręcie na luzie też nie huczy.

Konrad84
12-03-08, 14:59
Skontroluj naciąg paska od wspomagania.

sensible
12-03-08, 15:07
Wydaje się być dobrze naciągnięty , ale masz może jakiś patent na sprawdzenie naciągu?

Konrad84
12-03-08, 15:10
może za dobrze. Poluzuj całkowicie i naciągnij po swojemu, nie za mocno nie za lekko :)

sensible
12-03-08, 15:21
spróbuje chociaż dziwi mnie że jak na postoju skręcam to nic nie huczy , a moim zdaniem jeśli to byłby pasek wspomagania to by huczał jak bym skręcał na postoju.

Robcio
12-03-08, 16:02
moze spróbuj złapać za koło i poszarpac .... od siebie , do siebie, na boki .... miałem przypadek ze było rozsypane łozysko i trzeszczało tylko przy skrecie kierownica a jak jechał prosto to było dobrze a później sie sypło całkowicie to juz było bardzo głosno

tomborek
12-03-08, 17:58
a nie jest to tak jak w tym temacie: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=43500 ?

sensible
13-03-08, 12:54
temat faktycznie bardzo podobny ale zastanawiam czy również u nich huczenie się zwiększa jak się jedzie na 1

tomborek
13-03-08, 22:23
temat faktycznie bardzo podobny ale zastanawiam czy również u nich huczenie się zwiększa jak się jedzie na 1u mnie tak

sensible
14-03-08, 07:58
Czyli rozumiem że po prsotu temat na razie odpuściłeś (tomborek)?

tomborek
14-03-08, 12:40
yep

BolzZ
31-03-08, 19:08
mam prawie dokładnie taki problem jak ten z tytułu wątku, tylko ze mi coś "huczy" wyłącznie przy skręcaniu w lewo (i tak jak w temacie jedynie w sytuacji, gdy jednoczesnie dodaję gazu, podczas toczenia się na luzie nie ma żadnego dziwnego dzwieku przy skręcie), uwazacie, ze nie bedzie sie to "pogłębiało", i nie spowoduje jakichs powaznych uszkodzen?
kupilem honde, bo wszyscy mowili, ze honde sie kupuje, a potem tylko leje benzyne, ale teraz zaczynam sie niepokoic. poza tym buczeniem przy skrecie w lewo zauwazylem, ze lewa opone mam nierowno zdarta, ale ze dwa dni przed zakupem patrzylem na kola, i wydawaly mi sie zuzyte rowno... wiec mam nadzieje, ze moze gosc w komisie podmienil kola tuz przed sprzedaza, i nie czeka mnie remont zawieszenia :/

Badman
31-03-08, 19:44
kupilem honde, bo wszyscy mowili, ze honde sie kupuje, a potem tylko leje benzyne,

i właśnie dlatego na naszych drogach jeździ tyle zajeżdżonych egzemplarzy. Honda to samochód który zużywa się podobnie do innych a w szczególności jak się o nią nie dba.
Soory za offtop ale nie mogłem się powstrzymać..

qba1983
31-03-08, 20:32
mam prawie dokładnie taki problem jak ten z tytułu wątku, tylko ze mi coś "huczy" wyłącznie przy skręcaniu w lewo (i tak jak w temacie jedynie w sytuacji, gdy jednoczesnie dodaję gazu, podczas toczenia się na luzie nie ma żadnego dziwnego dzwieku przy skręcie), uwazacie, ze nie bedzie sie to "pogłębiało", i nie spowoduje jakichs powaznych uszkodzen?
kupilem honde, bo wszyscy mowili, ze honde sie kupuje, a potem tylko leje benzyne, ale teraz zaczynam sie niepokoic. poza tym buczeniem przy skrecie w lewo zauwazylem, ze lewa opone mam nierowno zdarta, ale ze dwa dni przed zakupem patrzylem na kola, i wydawaly mi sie zuzyte rowno... wiec mam nadzieje, ze moze gosc w komisie podmienil kola tuz przed sprzedaza, i nie czeka mnie remont zawieszenia :/
na moj gust to lozyszko... moze przegob zewnetrzny, ale raczej lozysko.
podnies autko i poruszaj kolem z gory na dol, jak mam luzy to lozysko.

Badman, niestety masz racje :speszony:

BolzZ
05-04-08, 19:08
Podniosłem dziś, i nie ma żadnych luzów.

Lopez
09-09-11, 20:56
Wiem, że odświeżam stary temat, ale w sumie nie było chyba sensu zakładac nowego bo mam bardzo podobny problem ze swoim civikiem vi 1.4is hatch 3d
Mianowicie w czasie jazdy na wprost jest wszystko OK, ładnie cichutko sie prowadzi (mimo, że mam niskoprofilowe opony), za to przy leciutkim skręcie w lewo zaczyna coś lekko jakby wyć, szumieć. Odbywa się to tylko podczas jazdy, im wyższa prędkośc, tym wyraźniejsze wycie. Na postoju złapałem za każde koło i widzę, że lewe przednie ma lekkie luzy.. Czy w takim wypadku napewno do roboty jest łożysko tego koła? Oprócz tego wiem, że za jakiś czas będe musiał zrobic skrzynie biegów bo też ją słychac jak sie wsłucha ktoś np. na luzie (na sprzęgle cisza), ale raczej podczas jazdy jest cisza więc chyba narazie nie jest z nią tak źle ;)
z góry dzięki za pomoc, pozdro!

EDIT. Wymieniłem łożysko w lewym kole, luz był straszny i to ono było przyczyną tego huczenia :) Teraz jest cichutko i tak jak ma byc:)