PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr powietrza, kabiny, oleju

Leo_000
04-11-13, 21:16
Witam;
czy ktoś pomoże w trafnym doborze zakupu Filtrów: oleju, powietrza, kabiny....
brać Filtrona czy Boscha lub jakie macie Wasze przemyślenia....
Szukałem u kilku dystrybutorów: Fota, Intercars ale czasami występuje kilka rodzai.
Mam 1.8 benzyna 140KM;

kobert
05-11-13, 10:26
filtrona to nie bierz bo sie ponoc zepsul,chyba ze do kabiny,ja kupilem najtanszy bo i tak kabinowy planuje 2 razy w roku wymieniac,to takie moje wlasne zdanie. filtr olejowy zalozylem knecht bo jest polecany ogolnie przez mechanikow,kupilem wlasnie w intercars,cena jest tylko zadziwiajaco niska bo 15zl ale mam nadzieje ze bedzie ok. na opinie filtra powietrza poczekam co odpowiedza ci hondziarze bo sam mysle o wymianie,narazie przedmuchalem go kompresorem

140KM
05-11-13, 10:33
kabinowy MANN - jest dobrze , pasuje idealnie , w pudełku była nawet obrazkowa instrukcja jak wymienić :cool:;
powietrza - Bosch - też ok ,
oleju - Honda na pudełku było napisane - ASO zakładał :p

chaves
05-11-13, 12:13
filtr oleju polecam HAMP
filtr powietrza K&N, jak nie planujesz zmieniać dolotu, to moim zdaniem watro w taki zainwestować, bo jest wielokrotnego użytku

Leo_000
05-11-13, 14:30
Dzieki za Wasze sugestie...
A macie moze nr OE lub Bischa, Manna.....

irecki26
05-11-13, 15:31
Ja wszystkie filtry wkładam Knechta...

Leo_000
05-11-13, 18:37
A masz spisane te numery Knechta....

CMC
05-11-13, 20:39
Bardzo dobre są ADL Blueprint, Knecht, Mann, Bosch, Hengst, Purflux i pewnie jeszcze parę innych, generalnie markowe o jakości OE - najlepiej zrobić rozeznanie jak w jednym miejscu filtr oleju np. KNECHT kosztuje 30 zł a mają też jakieś inne nieznanej marki najczęściej jakieś SuperHiperHighQualityGermanTechnologyFilter za połowę ceny KNECHTA to wiadomo, że będzie to azjatycki import :)

irecki26
05-11-13, 21:18
Filtr oleju OC 196, powietrza - LX2123, pyłkowego nie pamietam

CMC
06-11-13, 09:18
kabinowy LA 344 odp. Filtrona K1175

Jacek65
06-11-13, 18:19
Witam;
czy ktoś pomoże w trafnym doborze zakupu Filtrów: oleju, powietrza, kabiny....
brać Filtrona czy Boscha lub jakie macie Wasze przemyślenia....
Szukałem u kilku dystrybutorów: Fota, Intercars ale czasami występuje kilka rodzai.
Mam 1.8 benzyna 140KM;

Ostatnio wymieniałem filtr oleju na Knecht OC 196.Filtr kabinowy do sedana może być Filtrona K1187.Choć ja kupiłem w Intercars JC B44007PR bo tańszy, a nie jest zły.Natomiast filtr powietrza kupiłem w ASO.Cena podobna jak lepszych zamienników.:)

Leo_000
06-11-13, 20:38
O dzięki....mam nadzieję że moje "UFO" ma te same filtry.....

buri
06-11-13, 23:38
Nie ma...

Leo_000
07-11-13, 19:10
A znalazlem cis takiego
Filtr powietrza LX 2123
Oleju OC 617
Kabiny LA 344

irecki26
07-11-13, 19:59
W IC wg programu podaja OC 617 ale jak koleś spojrzał w katalog knechta to powiedział ,że OC 196. Taki kupiłem i pasuje.

Jacek65
07-11-13, 21:28
Dokładnie,OC 196 pasuje do silnika 1,8 140KM.Sedan i UFO mają przecieź te same silniki.Więc bez obawy można kupować.Filtr powietrza teżjest ten sam.Filtr kabinowy może być inny do UFO.Ale na stronie Motointegrator można sprawdzić jaki jest do UFO.

money
07-03-16, 08:13
Witam

Przepraszam za odgrzanego kotleta, ale chcialem sie zapytac czy cos sie zmienilo w kwesti filtrow oleju? Czy mozecie polecic mi ktorys z nizej podanych filtrow? http://postimg.org/image/ihkq1ws1x/792fa5b6/

mareckiabc
10-03-16, 11:46
OEM z podkadką w haparts 39 zł.

vegol
13-03-16, 12:52
Filtry do civica UFO 1.8 ivtec 2009r
We wrześniu kupowałem filtr oleju w ASO, cena ~ 50zł + podkładka~5zł (Filtr Purfluxa z nadrukami Hondy) w iparts sam purflux LS350 ~42zł.
Kabinowy, na 90% jest to Corteco 80000330 cena ~80zł w ASO, w iparts 35zł. Jest jeden minus, ASO nie ma węglowych i niestety odczujemy perfumerię otoczenia zewnętrznego. Tak to jeszcze Delphi TSP0325204C/MANN CUK2358/CORTECO 80000404
Powietrza jeszcze nie wymieniałem ale dostępne są MANN C2240 /PURFLUX A1264/ VALEO 585253, wiec raczej wybiorę któregoś z nich, zamiast przepłacać ASO.
PS. Może ktoś z was używał jednego z podanych prze ze mnie filtrów powietrza i może polecić :)

sstanley1
17-05-16, 13:46
Używał ktos wkładki K&N? Jest jakas odczuwalna różnica, bo z twgo co wiem to przepływ powietrza ma troche lepszy niz zwykły papierowy?

Tiga
17-05-16, 15:10
Nie ma co sie cudów spodziewac. Trzeba dodatkowo pamietac ze wkladka taka gorzej filtruje niz papierowa. Uzytkuje je w swoich autach. Zawsze to lepsze, niz tanie aftermarkowe uklady dolotowe zakonczone stozkiem.

kuba_ce
18-05-16, 17:49
Wkładka k&n nie daje absolutnie nic. Ale filtruje bardzo dobrze :) Kumpel ma w toyocie od nowości i nalatal na wkladce 240tys km. I jeździ dalej a silnik chodzi jak zegarek :)

greku1410
18-05-16, 18:20
Ja miałem w Lancerze taka wkładkę i powiem szczerze że w porównaniu do papierowego filtra z filtrona nie ma żadnej różnicy. Moim zdaniem strata kasy

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

CMC
19-05-16, 23:43
Zależy kto czego oczekuje i do jakiego silnika zakłada - jeśli do wolnossącego 1.6 to cudów nie można się podziewać, ale np. jeśli do Civica 2.2 Diesla to już można odczuć różnicę, auto będzie trochę żwawsze podczas przyspieszania. Ja w każdym Dieslu, do którego wkładałem odczuwałem różnicę. Teraz zastanawiam się nad odpowiednikiem K&N - firmy BMC z Włoch, bo K&N niestety nie robi do mojego auta :(

KosmoM
28-10-16, 21:57
Używa ktoś filtrów firmy Mann-Filtr?
- CU 2454 MANN-FILTER FILTR POWIETRZA KABINOWY HONDA
- C 2240 MANN-FILTER FILTR POWIETRZA
- W 610/6 MANN-FILTER FILTR OLEJU
Możecie się podzielić opinią?

bezk
29-10-16, 09:16
Możecie się podzielić opinią?

Bardzo dobre filtry, ale podobną jakość w znacznie niższej cenie reprezentuje Knecht (czy jak on się teraz nazywa).

dublo2
31-10-16, 07:20
Mann - bardzo dobre filtry, jedne z najlepszych. Knecht również. Nie zawsze Knecht jest tańszy - filtr oleju do 2.2 i-ctdi Manna jest tańszy niż Knechta. Zawsze porównuje ceny tylko tych dwóch firm i kupuje to co w tym momencie jest tańsze :o

Seamus
31-10-16, 11:05
Jeśli chodzi o benzynę 1.8. Filtr powietrza MANN-a to koszt ~69zł, Filtr OEM to koszt ~98zł. Różnią się chyba głownie w tym, że filtr OEMowy jest dodatkowo nasączony od strony "brudnej". Filtr nieOEMowy założyłem tylko raz, na początku użytkowania auta, kiedy nie zdawałem sobie sprawy z różnic. Teraz zakładam tylko OEM. Dołożyć te 30zł raz na 6 miesięcy to w sumie żaden koszt... to 5zł miesięcznie za święty spokój co do jakości, spasowania, skuteczności filtra powietrza. To samo tyczy się filtra oleju, to też nie są jakieś duże różnice w kosztach, MANN ~44zł, OEM ~53zł. Rozumiem osoby które chcą z eksploatacją zejść jak najniżej, auto ma być tanie w eksploatacji i koniec kropka, ale uważam, że warto oszczędzać tam gdzie ta oszczędność ma sens. Nie na filtrach i olejach w sytuacji gdzie zestaw filtr pow. + filtr oleju OEM to koszt ~151zł a afetrmarket ~113zł.

Czasem mam wrażenie, że spora część osób po prostu nie wiem jakie są ceny OEM części i ma wyobrażenie, że cena będzie absurdalnie wysoka (jak np za akcesoryjna lotkę na tylną klapę) a tymczasem wcale tak dużych różnic nie ma. Także jak komuś nie żal tych ~38zł raz na parę/paręnaście miesięcy, polecam OEM :)

P.S. Oczywiście ceny OEM podałem według faktur po osobistym zakupie w ASO. Ceny nieOEMowych filtrów są z iParts.

dublo2
31-10-16, 11:19
Co do filtra powietrza w pełni się zgadzam, i również kupuję tylko OEM :o Tym bardziej jest to ważne w moim przypadku - mowa o 2.2 i-ctdi :o

bezk
31-10-16, 12:40
Jeśli chodzi o benzynę 1.8. Filtr powietrza MANN-a to koszt ~69zł, Filtr OEM to koszt ~98zł. Różnią się chyba głownie w tym, że filtr OEMowy jest dodatkowo nasączony od strony "brudnej". Filtr nieOEMowy założyłem tylko raz, na początku użytkowania auta, kiedy nie zdawałem sobie sprawy z różnic. Teraz zakładam tylko OEM. Dołożyć te 30zł raz na 6 miesięcy to w sumie żaden koszt...

Filtr powietrza Knechta do R18A2 kosztuje 30 zł, czyli 30% ceny OEM. Co do jego "działania", to nie odczułem różnicy. Nie mam pojęcia, na czym polega ten fenomen OEM? Przecież Honda nie produkuje filtrów, tylko bierze je obrandowane od innego producenta.

Poza tym, zmieniasz filtr powietrza co 6 miesięcy? Z tego, co pamiętam, to zaleca się jego wymianę co 40k km (sprawdzenie chyba co 20k km). Robisz tak duże przebiegi, czy jeździsz w bardzo trudnych warunkach?

Seamus
31-10-16, 15:25
Filtr powietrza Knechta do R18A2 kosztuje 30 zł, czyli 30% ceny OEM. Co do jego "działania", to nie odczułem różnicy. Nie mam pojęcia, na czym polega ten fenomen OEM? Przecież Honda nie produkuje filtrów, tylko bierze je obrandowane od innego producenta.

Poza tym, zmieniasz filtr powietrza co 6 miesięcy? Z tego, co pamiętam, to zaleca się jego wymianę co 40k km (sprawdzenie chyba co 20k km). Robisz tak duże przebiegi, czy jeździsz w bardzo trudnych warunkach?

W warunkach jakich jeżdżę po 10 tkm filtr już jest zabrudzony, nie masakrycznie ale znacznie. Nie chcę nawet wiedzieć jak by wyglądał po 40 tkm... co do świętości serwisówki i jej zaleceń mam pewne zastrzeżenia. Luz zaworowy robiłem dużo szybciej niż przewiduje książka i okazało się, że na 16 zaworów, 1 miał odpowiednie wartości luzu. Olej wole zmieniać co 10-12 tkm niż co 20 tkm, oleje long life mnie nie przekonują. Zaraz poleci pewnie w moim kierunku wiadro... a może nawet wanna hejtu, że wyrzucam pieniądze w błoto "bo przecież w książce jest napisane..." ale prawda jest taka, że prawie wszystkie czynności serwisowe robię przy aucie sam, poza większymi akcjami typu wymiana sprzęgła itd. Lubie to i lubię mieć wszystko w aucie perfect :)

Wracając do tematów filtra pow. bez złośliwości :) chciałbym zobaczyć takiego knechta po przelocie 40 000 km. Różnica jaką ja widzę miedzy OEM a zamiennikami to nasączenie OEMowych dodatkową warstwą od strony brudnej, nie widziałem jeszcze zamiennika który by takową warstwę posiadał. Czy OEM jest warty prawie 100zł... nie wiem, na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam, ja inwestuje w OEM i jestem zadowolony.

piter7766
31-10-16, 16:14

Mam w garażu rozebrane dwa filtry oleju od hondy,jeden to KNECHT OC617 (Mahle)-cena około 18zł(intercars) i drugi OEM Honda 15400-RTA-003(Mahle Tennex)wyprodukowany w japonii- cena około 40zł(happarts). Są dwie duże różnice pomiędzy nimi, knecht ma dużo mniejszy i wykonany z twardszej gumy zawór zwrotny odpowiedzialny za utrzymanie oleju w układzie po wyłączeniu silnika. W OEM jest większy i bardziej delikatny ,co według mnie lepiej wpływa na doszczelnienie i mniejszą szanse upływu oleju. Druga różnica to zawór obejściowy (tzw. by-pass) odpowiedzialny za przekierowanie bezpośrednie oleju do układu po zatkaniu się materiału filtracyjnego. W filtrze Knechta jest on dużo mocniejszy od filtra OEM,co oznacza że w OEM filtrze zadziała wcześniej puszczając olej obok wkładu filtracyjnego, w Knechcie dopiero po całkowitym zatkaniu materiału filtracyjnego ( dłużej będzie zmniejszone ciśnienie w układzie smarowania przez zapchany filtr). Sam wkład filtrujący jest bardzo podobny ,na ,,oko'', bo nie rozwijałem harmonijki ,powierzchnia filtrująca jest podobna. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jedną ważną rzecz, filtr OEM jest produkowany przez kilku producentów: w Japonii przez koncern Mahle Tennex,w USA przez FILTECH,a w europie przez Purflux.

bezk
01-11-16, 10:39
W warunkach jakich jeżdżę po 10 tkm filtr już jest zabrudzony, nie masakrycznie ale znacznie.
To normalne, że filtr się brudzi, bo to wynika z jego funkcji. Wystarczy co jakiś czas go wyjąć i usunąć większe zanieczyszczenia. Wkład filtrujący nie musi być cały czas śnieżnobiały (czy jaki tam jest w OEMie). ;)

MikeFoto
28-01-17, 13:11
Czy jest mi ktoś w stanie z całą pewnością powiedzieć jaki rozmiar ma filtr w UFO FK ?
Szukam po katalogach producentów, dobieram po nadwoziu, silniku - ale co producent to inne wymiary:

Przykład:
http://i.imgur.com/PMVoLjP.jpg

U Manna, raz ma wymiary 240x199 innym razem do tego samego pojazdu jest dedykowany o wymiarach 234x224
http://i.imgur.com/JTTS5fX.jpg
http://i.imgur.com/tUBQoBv.jpg

piter7766
28-01-17, 19:46
Ja zawsze kupowałem Knecht LA344 szer.196mm, dł.240mm, wys.30mm.