Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie od sprężyny / amortyzatory - pomocy

edelwolf87
04-11-13, 05:06
Cześć.

Mam taki mały zgryz i licze, że ktoś mógłby mi służyć dobrą radą.

Mam w swojej hondzie em2 (2001) wymienienione sprezyny na MTS -30mm. Siedzą poki co na standardowych amorkach.

Będąc u mechanika, zaniepokoił go fakt, że podczas gdy auto stoi na podnośniku, sprężynami (na pewno przednimi) jeżeli dobrze się je chwyci można kręcić do woli.... czyli nie siedzą sztywno tak jak chyba powinny.
Dodatkowo nie mam żadnych podkladek pod te sprężyny (choć tutaj również nie mam jednoznacznej opini czy takowe muszą być czy nie)

Co z tym fantem zrobić? taka sytuacja ze sprężynami to norma, jeżeli amorek jest standardowy, czy jednak tak nie powinno być.

Z góry dzięki za rady,
pozdrawiam!

And84
05-11-13, 19:21
Co z tym fantem zrobić? taka sytuacja ze sprężynami to norma, jeżeli amorek jest standardowy, czy jednak tak nie powinno być.

Ogólnie to jest przez krótszą sprężynę w seryjnym amorze choć przy -30 nie powinno tak być ale nie wiem jak tam te mtsy są zrobione ;) na H&R -30 siedzi sztywno w gnieździe zmieniałem kiedyś w emce
Nic tu nie wymyślisz chyba że zmienisz amory na sportowe z krótszym skokiem

edelwolf87
05-11-13, 23:41
ehh, to szkoda, ze w H&R siedzi sztywno a juz w MTS nie...
czyli przyda sie wymiana amor, no coz zrobic.
dzieki za odp.

Jasiu
07-11-13, 18:37
Nie wiem czy wymiana amorów coś pomoże...U mnie też przy H&R nie było problemu, ale amorki i tak zdechły. Dlugo szukałem krótszych ale nie znalazłem niczego i kupiłem KYB AGX które jednak nie mają skróconego skoku.

iljash
07-11-13, 18:52
b8 maja skrocony skok i sa przystosowane do obnizen

edelwolf87
08-11-13, 06:27
a moze zacząć od podkładek pod sprężyny? ma to jakis sens?

amorki planowałem wymieniać na wiosne, bo jeszcze te obecne dają rade.

a na wiosne może bym własnie zakupił kyb agx, hmm?