Zobacz pełną wersję : Zbyt miekkie zawieszenie tylne.
Witam,
niedawno (3 tyg temu) stalem sie szczesliwym posiadaczem civica :brawo: z 97 roku 5D zielony metalic 1,6iLS. To moja pierwsza honda... Ale do rzeczy: zauwazylem, ze tyl mam strasznie miekki :/ Jadac ostatnio 80 km/h z trojka dzieciakow z tylu mialem bliskie spotkanie z dolkiem w jezdni. Niby nic nazdzwyczajnego, bo takich nierownosci jest u mnie sporo (pruszków), ale mocno dosc odczulo to moje lewe nadkole-kolo mi je rozprulo. nie wiem na co zwalic tutaj wine-amorki czy sprezyny. moze zle rozumuje, ale skoro kolo tak sie na tej nierownosci gleboko schowalo, to chyba wina sprezyn. hmm? ??
a rozmiar opona/felga prawidłowy? może ktoś sobie komfort poprawił wyższym profilem? a może zawieszenie obniżone chałupniczym sposobem (obcięte sprężyny)? jeżdżę od nowości na seryjnym zawieszeniu i jeszcze mi się nie zdażyło obetrzeć kołem o nadkole
ze tyl mam strasznie miekki
moje lewe nadkole-kolo mi je rozprulo
lewe tylne nadkole???
z tego co mi wiadomo to w naszych Hondach nie bylo nadkoli z tylu...
moze poprzedni wlasciciel zalozyl jakis wynalazek i zmniejszylo sie miejsce na kolo??
pozdro...
faktycznie - szukalem na allegro nowego nadkola na tyl, zeby wymienic to pekniete i ciezko idzie :/ moze to jakis wynalazek. co radzicie - zdjac to to cos?
zdjac to to cos?
Ogolnie koncepcja nadkoli nie jest zla IMHO. Pod warunkiem ze pasuja i nie przeszkadzaja :-)
Musisz sam ocenic czy w Twoim przypadku te nadkola daja wiecej pozytku niz klopotow, no i czy to rozwalone jeszcze spelnia swoja role :-)
pozdro...
sztandi, wywal te wynalazki, a i skasuj ten drugi bliźniaczy temat zanim ktoś to zauważy z tamtego działu (Układ jezdny) i przywali Ci warna
faktycznie - szukalem na allegro nowego nadkola na tyl, zeby wymienic to pekniete i ciezko idzie :/ moze to jakis wynalazek. co radzicie - zdjac to to cos?
sztandi, tez szukalem nadkoli na tyl i wkoncu znalazlem:
masz tutaj numer do kolesia - mi sprzedal tylne nadkola do 5d po 30zl od sztuki.
tel.: +48 0 695 868 354 - pan Dariusz. a t jego stronki (nie ma na niej tylnych nadkoli do civica) www.wirtual.waw.pl
PS. NIe robie zadnej kryptreklamy tylko ulatwam poszukiwania nadkoli (trudno je znalezc)
[ Dodano: Sro 12 Mar, 2008 ]
[quote=sztandi]
lewe tylne nadkole???
z tego co mi wiadomo to w naszych Hondach nie bylo nadkoli z tylu...
Mishka, faktycznie nie ma tylnego nadkola w takiej formie jak przednie, natomiast z tylu są dwa plastikowe elementy:
-fuel pipe protector
-fenderwell trim
ja pod pojeciem tylnego nadkola mialem na mysli wlasnie te dwa elementy.
masz tutaj numer do kolesia - mi sprzedal tylne nadkola do 5d po 30zl od sztuki.
dzieki, zaraz dzwonie
ps. jak te nadkola sa u Ciebie przykrecone? bo u mnie hamsko do krawedzi botnika (5 wkretow) i zderzaka tylnego (2 wkrety) :djablek:
nie pamietam, sprawdze dzisiaj i napisze jutro :D
ale tak jak zaznaczylem "nadkole" - mialem na mysli plastikowa oslonke rury paliwa i plastikową listwę na tylnym blotniku.
PS. Pamietam jak kiedys w Vectrze miałem 4 takie same nadkola (chyba wszytskie były prawy przod). Porpzedni wlasciciel wlozyl duzo pracy zeby odpowiednio powycinac je tak zeby pasowaly. Wiec moze masz z tylu "zmodyfikowane" przednie nadkole?
mozliwe, ze rzeczywiscie to "przechrzczone" przednie nadkola :brawo2: w sumie wygladaja bardzo podobnie...