Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarówki P21W i postojówki.

rbkt666
03-11-13, 17:54
Siema!

Sprawa wygląda tak: jako, że moje stare, 20 letnie reflektory są niemal czarne postanowiłem zakupić bardzo popularne na tym forum i oklepane clear black'i, które ponoć świecą nieco lepiej niż seria (czyli na chłopski rozum pewnie sporo lepiej niż mocno wypalona seria). W komplecie były czarne kierunki clear, które oczywiście mam zamiar zamontować. Teraz tylko dwa pytania:

1. Jakie polecacie żarówki do kierunków P21W? Myślałem o tych z chromową powłoką, które świecą na pomarańczowo, ale jak wiemy jest trochę firm, które się tym zajmują i nie wiem, które byłyby najlepsze? Mile widziane mocno pomarańczowe światło ;)

2. Druga sprawa to postojówki. Pytanie brzmi, czy mogą one być o barwie białej zimnej? Żarówki, jakie mam to Tungsram Megalight Ultra +90%. Policja nie będzie się czepiać białych zimnych? Jeśli już to jakie konkretnie?

embargo
03-11-13, 18:09
Ustawowo światła pozycyjne muszą być barwy białej. Więc jeżeli nie będą niebieskie lub innej barwy możesz użytkować je spokojnie o ile oczywiście ów żarówka jest homologowana.

rbkt666
03-11-13, 18:12
"Niebieskim" mówię kategoryczne nie. Mowa o białym zimnym.

To skoro to jest wyjaśnione, to teraz pytanie jakie konkretnie żarówy kupić, bo te LED'owe to podobno lipton...

embargo
03-11-13, 21:57
Dobra żarówka ledowa kosztuje minimum 60zł/szt.

rbkt666
03-11-13, 22:11
mowa o postojówkach ;)

mes
05-11-13, 19:29
Ja u siebie mam halogenowe w5w, philips bluevision bodajże.. świecą właśnie zimnym białym. Kupisz niewiadomo jakie ledy i po tygodniu czasami padają.

rbkt666
12-11-13, 07:29
Kupiłem właśnie blue vision, spodziewałem się bielszego światła szczerze powiedziawszy... Rozczarowany nie jestem, ale zadowolony też nie :P