Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kierunkowskaz lusterka

Rrajk
02-11-13, 21:24
Wie ktoś może gdzie można by zdobyć sam ten kierunkowskaz do lusterka z sedana? Mój jest uszkodzony i pasowało by mi cały ten wkład. W ASO śpiewają sobie ~250zł to jakaś paranoja.

piter7766
03-11-13, 11:22
Trzeba było kupić zamiast hondy malucha ,to byś za nowy kierunkowskaz 6zł zapłacił , a teraz to płacz i płać :cool:

CMC
03-11-13, 12:25
oryginał do UFO w lusterko to ok. 130-140 zł ale to hatchback, moje są trochę pożółknięte i zastanawiałem się nad ich wymianą ale na razie sobie daruję :)

zyga502
03-11-13, 14:36
Wie ktoś może gdzie można by zdobyć sam ten kierunkowskaz do lusterka z sedana? Mój jest uszkodzony i pasowało by mi cały ten wkład. W ASO śpiewają sobie ~250zł to jakaś paranoja.

poszukaj na allegro całego lusterka,ja ostatnio kupiłem takie za 200zł i sobie przełożyłem,najgorzej ,ze nie pod kolor auta,bo może kiedyś by się przydało

Rrajk
03-11-13, 19:04
Trzeba było kupić zamiast hondy malucha ,to byś za nowy kierunkowskaz 6zł zapłacił , a teraz to płacz i płać :cool:

No proszę Cię. Gdyby kosztowało 150zł to bym się nie zastanawiał ale 250 to lekka przesada jak dla mnie. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupić używkę. Na szczęście znalazłem w kolorze za 160zł ;p.

Rrajk
07-11-13, 07:49
Przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu.

Dużo jest zachodu przy rozkładaniu lusterka żeby ten kierunkowskaz wymienić? Musze rozbierać cały boczek czy jest jakiś myk pozwalający na ściągnięcie samej plastikowej obudowy? Wiem że jest tam jedna śrubka, którą widać po złożeniu lusterek ale nie mam do niej dojścia ;/. Proszę o jakieś porady.

TRAFO
07-11-13, 09:15
TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/demontaze/demont_lusterek.htm)jest opis rozbierania lusterka do 5D ale w sedanie powinno być tak samo. w środku już zobaczysz co i jak i dalej pójdzie bez problemu

Rrajk
07-11-13, 23:57
I właśnie w tym problem, że w sedanach plastikowa osłona jest nie demontowalna jak w 5D, a sprawę dodatkowo utrudnia mechanizm elektrycznego składania lusterka. Dlatego pytam czy jest jakiś inny myk niż rozbieranie boczka i kompletny demontaż lusterka.

zyga502
08-11-13, 15:46
I właśnie w tym problem, że w sedanach plastikowa osłona jest nie demontowalna jak w 5D, a sprawę dodatkowo utrudnia mechanizm elektrycznego składania lusterka. Dlatego pytam czy jest jakiś inny myk niż rozbieranie boczka i kompletny demontaż lusterka.
kolego nie wiem ,o jaki boczek Ci chodzi,ale w sedanie lusterko się rozbiera praktycznie tak jak w opisie TRAFO,robiłem już to kilka razy to wiem

Rrajk
10-11-13, 12:30
czyli chcesz mi powiedzieć, że u Ciebie ta plastikowa osłona na której jest zamocowany kierunkowskaz jest demontowalna? Bo u mnie jest to cały lity kawałek i za cholerę nie wiem jak to rozebrać. W takim razie prosiłbym o twój opis demontarzu albo jakiś kontakt żebym mógł się dogadać jak Ty to zrobiłeś. Boczek w sensie boczek drzwi <- to takie cuś plastikowe na czym są klamki, przyciski i co osłania głośniki i całę drzwi od wewnątrz i elektronike ;p.

A i żeby nie było. Mówimy oczywiście cały czas o wymianie kierunkowskazu diodowego zamontowanego w lusterku a nie o wymianie samego szkła.

zyga502
10-11-13, 16:55
czyli chcesz mi powiedzieć, że u Ciebie ta plastikowa osłona na której jest zamocowany kierunkowskaz jest demontowalna? Bo u mnie jest to cały lity kawałek i za cholerę nie wiem jak to rozebrać. W takim razie prosiłbym o twój opis demontarzu albo jakiś kontakt żebym mógł się dogadać jak Ty to zrobiłeś. Boczek w sensie boczek drzwi <- to takie cuś plastikowe na czym są klamki, przyciski i co osłania głośniki i całę drzwi od wewnątrz i elektronike ;p.

A i żeby nie było. Mówimy oczywiście cały czas o wymianie kierunkowskazu diodowego zamontowanego w lusterku a nie o wymianie samego szkła.

dziś już nie,ale jutro zejde do garażu i zrobię Ci kilka fotek co i jak

zyga502
11-11-13, 13:51
jak zdemontować kierunkowskaz w sedanie

podobnie jak na fotce z opisu TRAFO,który jest na wcześniejszej stronie,trzeba włożyć palce pod dolna krawędź wkładu lusterka i lekko pociagnąć,jak widać na fotce dół jest na zatrzaskach ,a góra jakby na zawiasie,wyciagasz wklad,odłaczającc kabelki od podgrzewania

http://i44.tinypic.com/2d9z9c8.jpg

potem odkręcasz 4 zaznaczone śrubki i lusterko rozdziela się na dwa plastikowe elementy,2 lewe śrubki trzymają też kierunkowskaz,nie wiem czy łatwiej jest rozkręcać dalej czy nie ,ja tego nie robiłem i po prostu wyciągnałem ledy,wymaga to pewnych umiejętności manualnych,ale ,żeby coś połamać lub uszkodzić to trzeba naprawde chcieć,odpinasz ledy dajesz drugie i analogicznie trzeba je znowu upchnąć w lusterku i oczywiście odwrotnie od demontażu skręcasz śrubami i podpinasz wkład i go zapinasz,najpierw wkładasz górną krawedź w otwory a potem zatrzaskujesz dół,

http://i44.tinypic.com/2n6w61i.jpg

http://i40.tinypic.com/aox4sl.jpg

Rrajk
11-11-13, 16:57
Ok. Faktycznie argument siły pomógł i udało mi się wymienić ten nieszczęsny kierunkowskaz. Dzięki za pomoc.