Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ej6 d16y7 gasna kontrolki i cos "strzela" po przekreceniu na rozruch

Jeditte
01-11-13, 22:03
siema wszystkim. pomocy potrzebuje z hanka. padla pod cmentarzem ;)

auto ej6 d16y7
problem: nie odpala
objawy :
obecnie : po przekreceniu klucza na zaplon wszystko normalnie. po przekreceniu na zaplon dziwny," dzwiek strzal " i wszystkie konteolki gasna...
po wylaczeniu stacyjki i ponownym przekreceniu kontrolki sie powoli zapalaja i gasna na rozruchu, lub pojawiaja sie dziwne dzwieki raz z okolic schowka raz z kolumny kierowniczej. takie pstrykanie... dzieje sie to na zmiane raz tak raz tak. w tym momencie rowniez nie dziala centralny ... przy probie zamkniecia auta czy otworzenniu bagaznika gasnie swiatlo w aucie.
po odczekaniu paru minut kontrolki odpalaja sie normalnie na zaplonie i dziala normalnie centralny dopiero po przejsciu na rozruch wszystko sie powtarza.

objawy wczesniej :
nie wiem czy z tym zwiazane. po przekreceniu na rozruch brak reakcji ale kilkukrotne wyjecie kluczyka i przekrecenie pomagalo i odpalala. zdazalo sie bardzo rzadko wiec nic z tym nie robilem...

akumulator ma 12.2v w spoczynku.
bezpieczniki w komorze silnika ok.

co jeszcze moge sprawdzic aby to jakos sam ogarnac?

czytam forum od 2h ale jest wiele teori i nie wiem czy wczesniejsze objawy moga byc zwiazane z ta dzisiejsza akcja...

ps. pisze z tel wiec sory za slaba skladnie zdan itp.

piotreek23
01-11-13, 23:10
akumulator ma 12.2v w spoczynku.
No to masz winowajce. Prawdopodobnie nadaje się już tylko na śmieci. Spróbuj go naładować ładowarką elektroniczną z funkcją ładowania głęboko rozładowanych akumulatorów (zwykły prostownik może nie dać rady) oraz sprawdź jeśli to możliwe poziom elektrolitu i w razie potrzeby uzupełni.
Strzela przekaźnik pompy paliwa :) który pewnie się włącza i wyłącza bo pada akumulator.

nie wiem czy z tym zwiazane. po przekreceniu na rozruch brak reakcji ale kilkukrotne wyjecie kluczyka i przekrecenie pomagalo i odpalala. zdazalo sie bardzo rzadko wiec nic z tym nie robilem...
Miałem identyczne objawy :) winowajca padnięty akumulator.

DiabloR
01-11-13, 23:37
Tak jak kolega wyżej pisze na 99% akumulator. Miałem te same objawy i u mnie to własnie był akumulator.
Nie koniecznie jednak jest on na śmietnik, jaka ładowarkę czy prostownik masz nie wiem, ale dobrze jest czasem nastawić mały prąd ładowania i ładować wiele godzin

slayerek
01-11-13, 23:54
i ja miałem to samo 3 dni temu... akumulator naładowany i pokazywał 93% naladowania ale po podłączeniu do miernika pokazywał 0 energii rozruchowej..

DiabloR
02-11-13, 00:38
i ja miałem to samo 3 dni temu... akumulator naładowany i pokazywał 93% naladowania ale po podłączeniu do miernika pokazywał 0 energii rozruchowej..

To sie nazywa prad rozruchowy:-D. Napiecie napieciem ale wlasnie najwazniejsza jest zdolnosc rozruchowa czyli prad rozruchu akumulatora i to ze napiecie masz 12,2 to nie znaczy ze ak na smietnik.Mialem odwrotny prypadek aku trzymal napiecie idealne a przy rozruchu mial problemy. Ogarnij akumulator i daj znac czy problem znikl.

Jeditte
02-11-13, 08:58
no to w pon sprawdze aku. dziex za info

ps mam i ladowarke i prostownik. wiec sprobuje najpierw ladowarka.

FaziRBK
02-11-13, 11:19
Na samym początku odpal auto na kable, jak będzie palił normalnie to spoko, podładuj aku i jeździj, jeżeli nie będzie chciał odpalić na kable to wtedy dokładnie będziesz miał problem z prądem rozruchowym. Czyli tak jak piszą koledzy wyżej. Sprawdź na wypadek jeszcze wszystkie masy, czy klemy są dobrze zapięte na aku i czy z rozrusznika nie wyjechało uziemienie lub sam + jest zaśniedziały.

motomaniak1988
04-11-13, 20:21
zobacz czy maja dobre styki klemy akumulatora bo czesto styki sniedzieja i takie sa wlasnie objawy ze przekrecasz kluczyk i wszystko gasnie i zero reakcji na rozruszniku tylko przekazniki ,,brzęczą,, albo robi sie tak ze kontrolki nawet sie pala a nie ma reakcji na rozruszniku

odkrec klemy i dobrze wyczysc papierem klemy akumulatora i przewody ktore ida na aku dobrze by bylo potem posmarowac klemy wazelina :)) techniczna oczywiscie :P
no i sprawdz poziom elektrolitu :)

jesli to nic nie da to prawdopodobnie ktoras cela mogla sie oberwac i robi zwarcie i bateria jest na zlom

pzdr

Jeditte
06-11-13, 00:36
dokladnie tak :) aku na zlom :)
dzieki za podpowiedzi, bo po poczytaniu forum mialem juz podejrzenia do imo cewki i kostki stacyjki :P
a tu taka *******a typu aku padlo :)