Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zgrzyt/chrupnięcie przy przekroczeniu 3k obrotow

dzwon
30-10-13, 22:19
Od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć chrupniecie/zgrzyt przy przekroczeniu 3 tys obrotów na 2 i 3 biegu, nie wiem jak na innych. Przyspieszam z gazem do 3/4, jest to jednorazowy odgłos, ale trochę mnie niepokoi. Co należy sprawdzić? Buda to EG4

motomaniak1988
31-10-13, 00:12
u mie kiedys sie tak dzialo...te dzwieki wydobywały sie ze skrzyni ktora juz miala najlepsze lata za soba, tyle ze mialem ten objaw przy wyzszych obrotach :) sprawdz jeszcze czy patyki od skrzyni o nic nie zawadzaja nie sa poluzowane bo tez moga jakis tam dziwiek wydawac wchodzic w rezonans przy pewnych obrotach albo sprawdz oslone koła zamachowego na łaczeniu skrzyni z blokiem czy nie poluzowala sie czy wydech o nic nie wadzi nie puka...

dzwon
31-10-13, 07:06
Przyjmując ze to skrzynia, to może w jakiś sposób uszkodzić silnik?

motomaniak1988
31-10-13, 20:59
raczej nie no chyba ze by tak sie zdarzylo ze by sie skrzynia zblokowala co spowodowalo by nagle zatrzymanie silnika np na wysokich obrotach to moze np rozrzad przeskoczyc jak jest w kiepskim stanie:P ale nie slyszalem jeszcze o takim przypadku

ew moze sie bieg zakleszczyc ze nie bedzie mozna zmienic biegu czy tam cos chrupnie i skrzynie rozsadzi ale o zblokowaniu silnika jeszcze nie slyszalem :)

pozdro

dzwon
31-10-13, 22:43
ew moze sie bieg zakleszczyc ze nie bedzie mozna zmienic biegu czy tam cos chrupnie i skrzynie rozsadzi ale o zblokowaniu silnika jeszcze nie slyszalem :)
A to luzik, dzięki:)
dopisuje do listy do zrobienia po zimie.

dzwon
02-11-13, 12:25
Sprawdzilem dziś w trasie i na każdym biegu przy tych 3 tys słychać ten dźwięk. Denerwuje szczególnie za obszarem zabudowanym, bo chcąc jechać przepisowo te 90-100km/h na 5-tce ciągle słychać brzeczenie.

motomaniak1988
04-11-13, 20:15
to musisz dobrze poszukac czy cos innego nie wydaje tego dzwieku czy moze wydech nie dotyka niczego ? a moze wydech sie poprostu w srodku przepalil i wydaje takie dzwieki :)) ?