PDA

Zobacz pełną wersję : Zaschnięty klej

CMC
30-10-13, 20:31
Witam

Zauważyłem na spoilerze tylnej klapy od góry, że jest coś w rodzaju zaschniętego kleju - jakby tam była jakaś naklejka, ktoś ją zdarł i zostawił ten klej, niestety jest on zaschnięty i strasznie twardy - pytanie czy macie jakieś sugestie jak się go pozbyć?
Podjęte próby, które nie przyniosły rezultatu:
- suszarka do włosów na max. gorące powietrze przez ok. 5 min - może trochę się obkurczył ten klej ale nie schodzi, praktycznie bez efektu
- wosk lekkościerny - bez efektu
- rozpuszczalnik - bez efektu

Czy macie jakieś patenty? Jutro będę w sklepie z farbami to zapytam może o jakiś zmywacz do kleju, ale ten jest strasznie zaschnięty i nie wiem czy coś takiego w ogóle istnieje żeby to zedrzeć :(
Jeśli macie jakieś pomysły proszę o Wasze sugestie!

piter7766
30-10-13, 22:09
Może takie coś http://allegro.pl/4cr-krazek-do-usuwania-kleju-naklejek-i3628365921.html ,ale jeszcze spróbuj benzyną ekstrakcyjną i twardą ściereczką powinno powoli,powoli,powoli zejść :)

szczepar
30-10-13, 23:36
Ja jak pobrudziłem szybę boczną podkładem 2k , to nie bawiłem się w rozpuszczalniki :)
Tylko nożem podobnym do dawnej żyletki (tylko solidniejszym) zeskrobałem.
Reszta zeszła z polerką szyby pod niewidzialną wycieraczkę ;)

Co do rozpuszczalników to możesz spotkać się z tym że rozpuszczalnik który wydaje ci się super dobry zupełnie tego nie weźmie :)
Dlatego trzeba kilku : np izopropanol , natomiat to czym najwięcej rzeczy usuwałem to Silicon Remover Novola - jest to zmywacz silikonów na bazie lekkiej frakcji Nafty.
Generalnie najbardziej lubię zmywacze do silikonu lakiernicze :) - bo zawierają mało agresywnych środków , a mimo to działaja rewelacyjnie.
Ale tu jest to o czym dziś już wielu ludzi zapomina, ze usuwanie zanieczyszczeń naftopochodnych szybciej wykonasz olejem napędowym niż benzyną ekstrakcyjną(np nagar na tłoku silnika).
Aceton , Ksylen czy inne lotne środki bym odradzał - bo plexi potraktowane nim zwyczajnie popęka/zbieleje.

lozik
30-10-13, 23:54
a czym mogę usunąć klej po listwach ochronnych na drzwiach? Przyklejone to było jakimś syfem strasznie mocnym i drapanie będzie trwało pewnie cały dzień, chętnie użyłbym czegoś szybszego :)

CMC
31-10-13, 07:34
niestety to jest zbyt twarde na krążek gumy - nawet paznokciem nie chce zejść a lakier już się rysuje, stąd moim zdaniem pozostaje jakaś chemia :(