Zobacz pełną wersję : Ciężko wchodzi 2 bieg
Witam,
z racji, że kolega kupił sobie MB-ka, dzisiaj jadąc nim zauważyłem, że problem jest ze wrzuceniem drugiego biegu, reszta biegów jest ok, wszystko ładnie chodzi, a dwójka ma jakieś opory, dopiero zechce wskoczyć po 1-2 sekundach. Z tego, co patrzyłem "pod spodem", luzów nie ma ani na krzyżaku ani na drążku reakcyjnym. Zgrzytów nie ma, sprzęgło też ok, więc co może być z tą dwójką? Skrzynia taka jak u mnie, 9L i silnik D14A8.
Acha, można pominąć olej, który został dziś wymieniony.
A sprobuj jechac na 1ce wcisnac sprzeglo, wyrzucic na luz, puscic sprzeglo, dodac gazu na luzie bez sprzegla nastepnie wcisnac sprzeglo i sprobowac normalnie wrzucic 2ke. Jak wejdzie lekko to synchronizator umiera
Obawiam się, że dziś próbowałem zrobić taki międzygaz i weszło lekko. A tak w razie "w", macie jakieś inne pomysły? Dzięki Seba27.
Wymienić synchro albo nową skrzynie kupić ; )
bartek1706
30-10-13, 22:52
Myślę, że skrzynia wyjdzie taniej, tylko żeby gwarancję rozruchową miała ;)
Jednak międzygaz nie pomaga, dwójka nadal wchodzi z oporem.
Też tak miałem, z tym ze tylko na zimno i dużo pomogla wymiana oleju.
Jednak międzygaz nie pomaga, dwójka nadal wchodzi z oporem.
Sprobuj wiec inaczej
Jedziesz na 1ce - do 3000obr na biegu zdejmujesz noge z gazu zeby przyhamowalo silnikiem i ciagniesz BEZ SPRZEGLA galke na 2ke - ale delikatnie - na luz ci wskoczy lekko ale jak nie bedzie chciala wejsc przegazuj samym gazem bez sprzegla i probuj wlozyc ta 2ke.
;Moze byc sprzeglo do pipy)
Sprobuj wiec inaczej
Jedziesz na 1ce - do 3000obr na biegu zdejmujesz noge z gazu zeby przyhamowalo silnikiem i ciagniesz BEZ SPRZEGLA galke na 2ke - ale delikatnie - na luz ci wskoczy lekko ale jak nie bedzie chciala wejsc przegazuj samym gazem bez sprzegla i probuj wlozyc ta 2ke.
;Moze byc sprzeglo do pipy)
Ale gdyby to było sprzęgło, to reszta biegów też źle wchodziłaby.
Tradycyjnie pada synchro 2 biegu. Możesz dać do wymiany z jakiejś innej skrzyni lub podmienic synchro z 1 na 2 ( są identyczne), lepiej się z jedynka męczyć niż z dwójka podczas przyspieszania. Choć po prawdzie to koszty robocizny przewyższą cenę całej skrzyni ze szrotu...
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Dzięki za informacje, dziś się dowiedziałem, że skrzynka wylądowała u jakiegoś mechanika, także jak się dowiem, co było, dam znać.