Zobacz pełną wersję : Druga przepustnica się nie otwiera.
Witam mam taki problem na postoju dodając mocno gazu zauważyłem, że druga przepustnica się nie otwiera. Ten pręcik przy tym grzybie :rolf3: jakby nie miał siły poruszać przepustnicą. Porusza sie ten pręcik minimalnie w górę i w dół jak się patrzy z boku auta, zamiast cofać się i wracać. Patrzyłem u kolegi jak ma on nie ma zdjętej 2 przepustnicy i u niego w ogóle sie nie porusza :>
Czy odblokowanie 2 przepustnicy może mieć wyraźny wpływ na spalanie ?? W D13B2 ok 10l :coo:
Podejrzewam sondę lambdę bo jak ją wykręcałem w celu sprawdzenia to była okopcona trochę.
a sprawdzałeś chociaż czy są jakieś błędy na kompie :bicie:
i po co chcesz zdjąć 2 przepustnice?
Sprawdzałem błędy i ich nie ma. Chodziło mi o odblokowanie 2 przepustnicy nie zdjęcie( źle napisałem).
więc skoro błędów brak to sonda powinna być ok.
zdejmij całą puszkę od filtra powietrza i sprawdź czy otwiera się 2 przepustnica, jeśli nie to przejrzyj wężyki od siłownika drugiej przepustnicy bo może któryś jest uszkodzony albo uszkodzony jest siłownik
A to, że się nie otwiera druga przepustnica chyba nie może być przyczyną większego spalania?
co do dużego spalania to jak wygląda sprawa ze ssaniem, bo często jest problem w tym silniku właśnie ze ssaniem. Termostat trzyma temp? świece i filtr powietrza zmienione?
Wątpię żeby to była sonda bo ECU powinien mieć jakiś błąd, a jeśli chodzi o 2 przepustnice to nie potrafię stwierdzić czy ma ona wpływ na duże spalanie ale skoro fabryka wyposażyła gaźnik we dwie przepustnice to obie muszą działać poprawnie.
A jak sprawdzić czy silnik pracuje na ssaniu. Na początku silnik wejdzie na jakieś 2,5 tys obr za jakieś 7 sekund wcisnę jeszcze minimalnie mocnej gaz i schodzi do 800.Z temperatura nie ma problemu. Świece i filtry niedawno zmienione.