PDA

Zobacz pełną wersję : uszczelka pod głowicę D13B2

macieks
10-03-08, 14:12
Witam.
Muszę kupić uszczelkę pod głowicę, oczywiście oryginalną w ASO i w związku z tym mam pytanie. Czy uszczelka do D13 powinna być metalowa? Kupował ktos z Was ostatnio i pamięta jaka była?

jogal
10-03-08, 14:36
Proponuję założyć uszczelkę d16z6, napewno będziesz zadowolony :P i trochę stopień sprężania podbijesz :aloha:

LechuLK
10-03-08, 14:37
Ja u siebie mam metalową. Więc chyba taka powinna być ale jeszcze niech jakiś znawca tematu odpowie.

macieks
10-03-08, 15:03
Jogal z tego co wiem, również z Twojego postu to ta do z6 ma troche inny kształt, czy to nie przeszkadza i nie padnie mi za pare tysięcy km? Kurde juz raz kupiłem nieoryginalną uszczelkę i teraz nie chce powtarzać tego błędu.

jogal
10-03-08, 15:37
Może i inny kształt ma, ale w niczym to nie przeszkadza, nie wiem czy pamiętasz takiego czerwonego civica 4g co jeździł kiedyś z nami. Teraz siedzi w nim uszczelka z d16z6 i kolega nie narzeka nic nie cieknie. Po tym zabiegu bankowo nie mam szans z nim w wyścigach, niestety autko zmieniło kierowce i kolega nie ogarnia jeszcze autka. Szczerze polecam tą uszczelkę, koszt ok 250 zł... Nie wiem jak to jest ale ja też mam metalową uszczelkę a nic w autku nie było grzebane, wielu kolegów też pisze że w d13 ma metalowe uszczelki...

macieks
10-03-08, 16:37
Zamowilem tą od z6, zobaczymy. Ale w sumie jeśli głowica pasuje i można robić d13z6 to czemu uszczelka ma nie hulać. a zawsze jest lepsza bo metalowa...pzdr

Lcfr
10-03-08, 17:08
czy to nie przeszkadza i nie padnie mi za pare tysięcy km? Kurde juz raz kupiłem nieoryginalną uszczelkę i teraz nie chce powtarzać tego błędu.
jak kupisz oryginał to raczej spora pewnośc, że nie padnie....

Włóczykij
25-06-08, 13:13
Na mnie właśnie nadeszła pora. Wysłałem ojca by zamówił uszczelkę, oczywiście upierając się przy tej do D16 (ojciec rzeczoznawca i marudził). I tutaj moje małe pytanie - czy będzie potrzebna jakakolwiek rzeźba żeby ją założyć?
Na jakimś rysunku widziałem, że są prawie identyczne, tu nic o tym nie piszecie, ale jakieś wątpliwości są... w końcu to inna pojemność.

edit : 200zł O.o

Skoti
25-06-08, 14:16
też posiadam uszczelke z z6 i z tego co sie orientuje nie trzeba nic rzezbic. idealnie pasuje.

Włóczykij
25-06-08, 14:46
Dzięki za potwierdzenie Skoti! uszczelka będzie jutro, wymiana też.

jogal
26-06-08, 02:20
Proponuje kupić uszczelkę z civica VI gen np d14 lub d16y8. Tak samo są metalowe, chyba nawet nieco cieńsze a co najważeniejsze sa tańsze bo kosztują ok 150 zł w ASO.

Włóczykij
26-06-08, 09:16
Już jest zaklepana ta z d16z6. 200zł ubędzie z portfela, ale czego się nie robi z miłości? :rolleyes:

Egon
01-07-08, 20:16
witam dolacze sie do tematu osobiscie mam zalozona uszczelke od d16y8 i pasuje i bangla jak trzeba i zero grzebania :) pozdrawim:)

MrUkAs
01-07-08, 21:12
Oryginalna uszczelke pod glowice mozna dostac tylko w ASO, czy gdzies jeszcze? Ile kosztuje uszczelka do D15Z3? No i ogolne koszty wymiany uszczelki. Czyli robocizna, itd. Ile trzeba liczyc?

falek84
04-07-08, 23:37
odemie chcieli za wymiane i planowanie glowicy z moimi czesciami 400zl. Za uszczelkie w ASO do silnika d16y7 dalem 172zł

Włóczykij
08-07-08, 15:10
uszczelka 180zł + wymiana i planowanie 300zł, ale nie o to mi teraz chodzi...

Mianowicie po wymianie autko na niskich biegach takie jakby trochę bardziej zamulone jest. Odrobinę, ale czuć różnicę... Do tego czasem muszę dobre 5 sekund pokręcić rozrusznikiem żeby zaskoczyła. Na regulowaniu zaworów nie byłem, bo powiedzieli, że po 1000 kmów mam się zgłosić. Tak chyba nie powinno być prawda? Chodzi mi w sumie o oba te objawy... czy wyregulowane zaworki poprawią sytuację?

jogal
09-07-08, 08:24
Musisz sprawdzić rozrząd (bo pewnie Ci go źle załozyli), a jesli nie rozrząd to napewno nie ustawiali ci zapłonu no i teraz jest troszke opóźniony. Jedź ustaw te zawory to przy okazji skontrolujesz ustawienie rozrzadu i koniecznie ustaw zapłon.

kubson012
28-07-10, 17:18
Na mnie właśnie nadeszła pora. Wysłałem ojca by zamówił uszczelkę, oczywiście upierając się przy tej do D16 (ojciec rzeczoznawca i marudził). I tutaj moje małe pytanie - czy będzie potrzebna jakakolwiek rzeźba żeby ją założyć?
Na jakimś rysunku widziałem, że są prawie identyczne, tu nic o tym nie piszecie, ale jakieś wątpliwości są... w końcu to inna pojemność.

edit : 200zł O.o

pojemnosc rozni sie tylko skokiem tloka nie srednica