Zobacz pełną wersję : wieksze spalanie
Siema chlopaki mam problem bo od niedawna civic 1.4 zaczal wiecej palic w miescie niz powinien tak na oko ;) jeszcze teraz czeka mnie zrobienie duzej trasy wiec zobacze jak to sie ma do ogolu ale zdecydowanie w miescie bierze wiecej. Czego moze to byc wina, stozek brudny choc byl niedawno czysczony, moze przeplywka, sonda umarla ?
bunkerites
29-10-13, 19:26
Swiece? filtr paliwa?
To ciekawe. U mnie też po Krakowie średnie spalanie wzrosło w porównaniu z zeszłym rokiem. Wtedy nie przekraczałem 8.5 a teraz i do 10l dochodzi. Gazu starcza na ok. 225km w porównaniu z 300km w zeszłym roku...nie ma check engine, świece wymieniane jakieś dwa miesiace temu, filtr też ok. Coś to auto dziwne jest...
Spróbuj może pojechać w jakąś trasę i jechać w miarę normalnie (2-2.5krpm do 100km/h), może wszystko wróci do normy. Sprawdź też na wszelki wypadek ciśnienie w oponach. Mi po jakichś 100km w trasie i zmianie kół na zimowe, średnie spalanie zeszło do 6.5 (a pamiętam, że dało rady dobić do 5.2 - teraz sie nie udaje...) a w mieście dobija do 7.4.
Na razie nie wiem co jest grane.
Wlasnie tez mialem 6-7 max 8l spokojnej jazdy teraz z dupy nagle pod 10 mam. Jade teraz trase dluga na 1 listopada to polece do konca zegarami bo juz tak pomagalo jak mulil. Sprobuje tez twojego sposobu. Jeszcze dzis odepne aku na chwile i zostawie zeby pracowal na luzie do wlaczenia wentylatorow. Cisnienie jest OK. Moze sonda konczy swoj zywot jak to nie pomoze pojade na komputer
Może to przez smog krakowski, że wszystkim rośnie? :D Ja nie wiem jak wy wychodzicie 7 litrów w mieście i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić. W moim seryjnym d16y7 najmniej mi sie udało 9 w mieście, normalnie jest prawie 10. W trasie jest 7.. Oczywiście wszystko sprawne, silnik chodzi równiutko, jeśli by to była sonda to powinna dać znać o sobie czy też nie bardzo?
te 1.4 to troche inna genercja, tak samo 1.6 i mimo ze budy ciezkie to silniki maja moment bardziej z dolu i fajnie jada. Ja mam 8 litrow spalanie 80% miasto reszta trasa. Jak stane w jakis chamskich korkach w naszym cudnym miescie to i 9-10 mysle jest bez problemu do osiagniecia.
Nie regulowałeś ostatnio zaworów? Ja zaczynam sądzić że to może być przyczyną.
Sprawdź może także termostat, jak jest uszkodzony to za wcześnie się otwiera i silnik nie osiąga max temp prze co chla więcej paliwa, nie twierdzę ze tak musi być u Ciebie ale ja tak miałem, ew. sonda także, zaworu także.
bunkerites
30-10-13, 09:46
Mysle ze gdyby sonda padla to spalanie bylo by w granicach 13 litrow jak nie wieksze
Zawory byly robione tak jak w serwisowce, gosciowi padla sonda i mu auto palilo o dziwo mniej ;) wiec roznie z tym moze byc
1. Może gorszej jakości paliwo się trafiło.
2. Zmieniłeś obuwie na zimowe i masz cięższą stopę.
3. Nie patrz na komputer ile pokazuje spalania bo często zawyża.
Do zrobienia wyszlo ze sonda nr 2 umarla
Dziwne bo teoretycznie druga sonda nie ma wpływu na pracę silnika. Wymieniłeś już i problem zniknął czy to dopiero diagnoza?
Dzis na HDS wyskoczyl blad wlasnie tej sondy i trzeba ja wymienic. Potem zobaczymy
UWAGA PILNE PYTANIE !!! Sonda nr 2 od EP3 bedzie p&p do EP1 i bedzie to smigac spoko czy nie spasi ?
Jak padła mi 2ga sonda spalanie nie wzrosło, pojawił się tylko check. Zresztą, tak jak pisze LemonR- 2ga sonda nie ma wpływu na działanie silnika, sygnalizować ma tylko nieprawidłowe działanie katalizatora (tak bynajmniej mi się wydaje xD). Ewentualnie sygnalizować też może własną śmierć;]
No widzisz mi nie wywalilo checka ani pierwszej tylko II i tak ja zmienie a potem zostaje myslec czemu tyle pali
Jak byłem na przeglądzie to mi też sugerował że lambda już tak na dwa razy jest. Spalanie też jakby mi delikatnie wzrosło. Wychodziło mi 8,3l w mieście. Teraz podchodzi pod 9l. Być może to zmiana opon...
Sprawdzone i potwierdzone przez magika ze to wina sondy bo jedna jest zalezna od drugiej wiec nie ma sily ze cos innego
A może główny dystrybutor paliw w Krakowie ,chrzci na maksa paliwo ,bo spada im sprzedaż.