PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd 5654 - czy ktoś się orientuje co on oznacza?

georgeandy
10-03-08, 10:43
Witam!
Niestety ostatnio zaswiecila mi sie kontrolka silnika. Po podlaczeniu do kompa pokazalo błędy:
PO130 - sonda lambda przed katalizatorem - Napiecie
PO130 - sonda lambda (rząd 1, czujnik 1) - Napiecie
5654 - Usterka nieznana

i wlasnie chodzi mi o ten ostatni blad: 5654 - wiecie co on oznacza? bo z tych poprzednich to facet w warsztacie stwierdzil ze to katalizator sie sypna bo na wykresie sondy lambda to regulacyjna normalnie pracuje a diagnostyczna lekko faluje.

I wlasnie prawdopodobnie ten katalizator ma wplyw na to ze faluja mi obroty podczas jazdy gdy wcisne sprszeglo - na postoju jest wszystko ok - ale to sprawa chyba juz na osobny temat.

Z gory wielkie dzieki za pomoc! [/b]

Znalazlem gdzies na forum kilka kodow do usterek i nie jestem pewien na 100% ale kod 5654 chyba cie czyta rozdzielnie czyli 56 oraz 54.
Co do kodu 54 to ponoc to jest cos z czujnikiem predkosci ale gdyby mogl to ktos potwierdzic.

TeeS1975
10-03-08, 10:46
zrób samodiagnostykę, może tam się pojawi jakiś znany błąd

mirasek
10-03-08, 12:18
Może troche nie w temacie ale jednak... W przypadku jakiegoś problemu podłączenie do kompa da mi coś więcej niż samodiagnostyka? Czy to tylko pusty wydatek kilkudziesięciu lub o zgrozo kilkuset zł aby zobaczyć jak pan serwisant profesjonalnie podłącza kostke do kompa i z równie wysokim profesjonalizmem wciska na nim guziki mrucząc fachowo pod nosem? ;)

Obstawiam to drugie ale może czegoś nie wiem...

Gruszka
10-03-08, 14:12
Gdzies czytalem komputer w ASO bardziej przecyzyjnie okresla dana usterke (kody bledow, ktore znamy, sa jeszcze podzielone), ale nie jestem pewien czy to prawda.

georgeandy
11-03-08, 15:20
jednak wolalbym do aso nie zagladac - mam srednie zdanie o macherach w serwisie hondy w rzeszowie. :/

jak narazie moje usilne poszukiwania w roszyfrowaniu tych numerow nie przyniosly rezultatu - wiec ponawiam posbe :aloha:

Janz
12-03-08, 18:58
Czy ten błąd 5654 to samodiagnostyka - chyba niemożliwe.
Jaki masz kod silnika ? (ja niedawno szukałem listy błedów do mojego i okazało się że szukałem dla niewłaściwego). :d

georgeandy
12-03-08, 21:30
silnik to D14z4 - wiec jesli mozesz to wstaw te kody co znalazles bo chyba mamy takie same autka :)
ten kod jest zczytany z diagnostyki komputerowej w warsztacie, no i zostaly wtedy wyswietlone takie jak napoczatku napisalem. a diagnostyka byla na jakims polskim oprogramowaniu (niestety nie znam nazwy tego softu). Tylko mi wlasnie nie gra ze ten blad jest cztero cyfrowy, wiec dlatego wydaje mi sie ze nalezy go podzielic na 2 (mam nadzieje ze nie na cztery ;) )

Janz
13-03-08, 20:01
Najpierw samodiagnostyka wg http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html
Kody błedów pokazuje narastająco wg mojej orientacji.
następnie ja odnalazłem swój tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=43263) , bądź w manualu dla swojego silnika.
Zrób samodiagnostyke, podaj kody błędów -ktoś pomoże. :d

luckyluke
23-04-08, 20:14
http://www.altech.com.pl/wbt/poradnik/samodiagnostyka.html

zobacz może znajdziesz coś tutaj

pozdrawiam