PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić, czy auto ma założony alarm?

CMC
28-10-13, 13:42
Witam

Kupiłem Civica z zagranicy i nie wiem, czy auto ma jakiś alarm - jak to sprawdzić? Auto normalnie zamyka się i otwiera z kluczyka czemu towarzyszy mignięcie świateł awaryjnych.

Młody ŁDZ
28-10-13, 14:07
Zamknij sie w aucie siedzac w srodku ;)

CMC
28-10-13, 14:12
czujników ruchu niestety nie widać

probestic
28-10-13, 14:20
Zamknij sie w aucie siedzac w srodku ;)

To może od razu kumpla nasłać, żeby spróbował ukraść ;) :cool:

Nie widzisz nigdzie syreny pod maską np. czy koło zderzaka ?

CMC
28-10-13, 14:34
niestety nic nie widzę, zamykanie też odbywa się bez żadnego piknięcia, chociaż w większości alarmów można to było programować, czyli zamykanie z kluczyka w każdym ufo bez alarmu towarzyszy mignięcie awaryjnych?

bibi
28-10-13, 14:37
Było! Opuść szybę zamknij auto i otwórz klamką (od środka). Mój tak działa. Syrena będzie ukryta (przy najmniej przy dobrym montażu powinna być ukryta). Tylko odczekaj chwilę zanim otworzysz. Lampka musi mrugać.

filipfm
28-10-13, 14:41
Jeżeli chodzi o fabryczne rozwiązania to jeżeli mnie pamięć nie myli ...
to przy centralnym jest taka ikonka na szybie

http://i66.tinypic.com/28jun48.jpg

a jak jest alarm to są jeszcze takie fale wokół budy

http://i.ebayimg.com/t/JDM-HONDA-IMMOBILIZER-STICKER-RSX-S2000-INSIGHT-FD2-CRX-DELSOL-ACCORD-ACURA-/00/s/NzQzWDU5Nw==/$(KGrHqEOKjcE6ZmVz0DwBOur3US)dQ~~60_12.JPG

kjmuszek
28-10-13, 15:33
zyli zamykanie z kluczyka w każdym ufo bez alarmu towarzyszy mignięcie awaryjnych?
Tak dokładnie.
Tak jak filip pisze , bynajmniej u mnie dokładnie tak jest. W jednym mam te fale w drugim nie i by się pokrywało z tym co kolega wyżej napisał.

mazdam
28-10-13, 15:44
Otwórz szybę, uzbrój alarm zamykając samochód dwa razy i spróbuj otworzyć drzwi przez szybę od środka.

CMC
28-10-13, 15:53
no niestety - u mnie jest naklejka, na której są te fale, ale zostawiam auto z otwartymi szybami, zamykam z pilota, miga mi jakaś dioda na na samym cyferblacie po lewej na dole przy obrotomierzu, ale niestety mogę otworzyć drzwi od środka, migną tylko awaryjne i auto jest otwarte :( czyli pewnie nie mam alarmu :(

Otwórz szybę, uzbrój alarm zamykając samochód dwa razy i spróbuj otworzyć drzwi przez szybę od środka.

zamykając dwa razy? tzn. 2 razy mam wcisnąć przycisk od zamykania czy to błąd w pisowni?

piter7766
28-10-13, 16:15
Jak naciśniesz dwa razy przycisk zamykania to od środka auta nie otworzysz

CMC
28-10-13, 16:29
niestety nic to nie dało

filipfm
28-10-13, 16:33
Jak naciśniesz dwa razy przycisk zamykania to od środka auta nie otworzysz

Zdaje się deadlock nie był w każdej wersji. Rozumiem, że wtedy nawet mechaniczne przekręcenie blokady przy klamce jej nie uaktywni? Aż muszę sprawdzić u siebie, bo, że alarm działa, to sprawdzaliśmy przed zakupem w serwisie

CMC
28-10-13, 16:40
Zdaje się deadlock nie był w każdej wersji. Rozumiem, że wtedy nawet mechaniczne przekręcenie blokady przy klamce jej nie uaktywni? Aż muszę sprawdzić u siebie, bo, że alarm działa, to sprawdzaliśmy przed zakupem w serwisie

ok, ale jak to sprawdzić, czy jest jakiś czujnik udarowy? po prostu zamknąć auto i uderzyć solidnie np. w słupek?

drevan
28-10-13, 16:46
kolego uchyl szybę w drzwiach aby ręka mogła przejść bez problemu, a następnie zamknij kluczykiem samochód ----> odczekaj 30-40 sekund po ostatnim "mrugnieciu" (jest to czas potrzebny na całkowite uzbrojenie alarmu w hondzie) -----> wsadź rękę przez okno i "otwórz" zamek oraz drzwi - dowiesz się czy alarm i syrena działa ;)

CMC
28-10-13, 17:45
dokładnie tak zrobiłem - DZIAŁA !!!! Bardzo dziękuję, jednak jestem bardzo zawiedziony tym "alarmem" - on tylko wyje za pośrednictwem przerywanego dźwięku klaksonu a auto i tak można odpalić i odjechać - czyli niczego nie blokuje tylko sobie po prostu wyje i na tym kończy się jego rola

TRAFO
28-10-13, 20:42
A to ciekawostka, jutro muszę sprawdzić :)
Widocznie odpala na podstawie transpondera w kluczyku, bo bez kluczyka (elektroniki w środku) auta nie da się uruchomić.

kjmuszek
29-10-13, 00:21
Mechaniczne nie , ale jak wciśniesz 2x to nawet kluczem auta nie otworzysz ;)

shrek565
29-10-13, 10:36
U mnie są oznaczenia na szybach bocznych przednich

kolego uchyl szybę w drzwiach aby ręka mogła przejść bez problemu, a następnie zamknij kluczykiem samochód ----> odczekaj 30-40 sekund po ostatnim "mrugnieciu" (jest to czas potrzebny na całkowite uzbrojenie alarmu w hondzie) -----> wsadź rękę przez okno i "otwórz" zamek oraz drzwi - dowiesz się czy alarm i syrena działa
Jednak po wykonaniu tych czynności uruchamiają się tylko światła awaryjne i słychać tylko przerywacz czyli alarmu nie ma? czy syrena jest popsuta ?

CMC
29-10-13, 10:54
sprawdź, czy klakson Ci działa - u mnie jest to podłączone do klaksonu - nie ma żadnej dodatkowej syreny

uniu1
29-10-13, 10:55
Jednak po wykonaniu tych czynności uruchamiają się tylko światła awaryjne i słychać tylko przerywacz czyli alarmu nie ma? czy syrena jest popsuta ?

Masz wersje comfort czy jakąś wyższą?

Z przodu pod zderzakiem pwinny być dodatkowe klaksony które robią za syrene alarmu

shrek565
29-10-13, 12:57
sprawdź, czy klakson Ci działa - u mnie jest to podłączone do klaksonu - nie ma żadnej dodatkowej syreny
Tak działa klakson

Masz wersje comfort czy jakąś wyższą?

W książce serwisowej piszę iż mam wersje sport ( G5 CDTI SPORTDPF)

Echuu
29-10-13, 13:56
gdzie mogę kupić takie naklejki? u mnie jakiś baran je stargał z szyb :/

filipfm
29-10-13, 14:06
gdzie mogę kupić takie naklejki? u mnie jakiś baran je stargał z szyb :/

Ta fotka, którą wrzucałem pochodzi z ebaya http://www.ebay.com/itm/JDM-HONDA-IMMOBILIZER-STICKER-RSX-S2000-INSIGHT-FD2-CRX-DELSOL-ACCORD-ACURA-/190887389398
Ale widać, że to OEM więc można by poszperać w EPC i namierzyć numer - wtedy ASO albo ludki handlujące OEM w niższych cenach, chociaż przy drobnostkach jednak ASO bywa lepsze. Ja ostatnio musiałem coś małego dokupić i w ASO kosztowało 74 zł, w niższej cenie dostałbym za 63 ale 20 zł kurier :p

Echuu
29-10-13, 14:16
i w ASO kosztowało 74 zł, w niższej cenie dostałbym za 63 ale 20 zł kurier :p

http://images.wikia.com/leagueoflegends/images/9/91/ColdShowers_Wat.jpg

chyba jednak się obejdę bez tych naklejek

filipfm
29-10-13, 14:25
http://images.wikia.com/leagueoflegends/images/9/91/ColdShowers_Wat.jpg

chyba jednak się obejdę bez tych naklejek

Ja zamawiałem coś innego i podałem tylko przykład :) że nie zawsze części ze źródeł alternatywnych do ASO wychodzą taniej :)

Nr naklejki to 39885-S5A-G11 i wygooglało ją np tutaj (http://asoparts.pl/p/12/970161/39885s5ag11-nalepka-na-szybe-honda.html)

guzik
30-10-13, 21:13
podłącze się do tematu, a co z zapasowym kluczykiem jeżeli nie ma baterii otworzy kluczyk samochód z zamka ale już nie da się uruchomić silnika ?

piter7766
30-10-13, 22:00
podłącze się do tematu, a co z zapasowym kluczykiem jeżeli nie ma baterii otworzy kluczyk samochód z zamka ale już nie da się uruchomić silnika ?
Bateria w kluczyku służy do zasilania układu zdalnego sterowania zamka centralnego ,a nie do uruchamiania silnika