PDA

Zobacz pełną wersję : Civic V 1.6 VTI - podniesienie zawieszenia

Ptas
28-10-13, 12:41
Witajcie,

Jestem nowy na forum i witam wszystkich!

Kupiłem Civica V 1.6 VTI głównie do KJS'ów i temu podobnych zabaw. Jest aktualnie diabelnie niski - +/- linia nadkola pokrywa się z obrysem koła (opony). Jak się kończy asfalt to trudno tym pojeździć i muszę samochód podnieść. Mam amory Koni żółte i diabli wiedzą jakie sprężyny.

W zasadzie chciałbym postawić samochód na wysokości w rejonach fabrycznych - dla przedniego amora ustawionego "na wysoko" i tylnego w środkowej pozycji. To pozwoliłoby opuścić mi w razie potrzeby przód o 30mm i tył 20mm. Mam wrażenie, że sprężyny seryjne będą za miękkie.

Co Waszym zdaniem można wstawić twardszego i najlepiej progresywnego. Narazie znajduję tylko opcje z obniżeniem .....

Pozdrawiam!

Ptas

lukwycz
28-10-13, 20:52
Podobno zawieszenia między jajkiem a 5d są bliźniacze a buda MA/MB/MC sporo cięższa. Może spróbować tych sprężyn, no ale charakterystyka jest liniowa.

kubson012
30-10-13, 09:38
Z ek4 seryjne wydaja mi sie twardsze niz seria 5g i chyba podchodza do 5g. Jezdzilem kilkoma jajkami na sryjnych i ek4 na seryjnych i wydawaly mi sie sporo twardsze ew z dc2 sa tylko chyba o cm nizsze i tez troche twardsze i napewno pasuja do 5g. Z pasowanie z 6g do 5g niech sie ktos wypowie bo pewnosci nie mam. Jeszcze sa ale nie wiem jak z twardoscia ori do tego jajka ktore masz eg6 5g VTI ale nie wm czy sa twardsze bo nie jezdzilem na takich. Z mojego jajka eibachy na tyl nie podeszly do MA mialy wiekszy ten kielich na dole gdzie osiada sprezyna z przodu bylo ok.