Zobacz pełną wersję : Kolektor ssący do D14A8 - potrzebny od zaraz :)
Witam,
Chciałbym wymienić w swoim D14A8 kolektor ssący na coś lepszego. Wyczytałem już różne opinie i polecano mi ssaka z D16Z6 lub D16Y6. Nie wiem tylko jaka jest różnica miedzy tymi kolektorami (to pierwszy problem) no i pytanko, czy nie będę musiał czegoś przerabiać, wiercić itp (to drugi problem). Część ludzi twierdzi, że nie ma jakiegoś kanalika, inni mówią że plug&play. No i ostatnie pytanko (trzeci problem) czy potrzebne będzie potem strojenie silnika? Na chwile obecną mam seryjny plastikowy kolektor ssący i zamontowaną parówkę Simoty (swoja droga *****ista).
Kup kompletny od D14A2. Jest o połowę tańszy od D16Z6 a jest taki sam. Po co przepłacać :P
Arturvf500
28-10-13, 15:10
lepszego od A8 nie znajdziesz, nie dość ze wymiarami jest niemal blizniaczy z Y8, to jeszcze swietnie dziala jako izolacja termiczna
Kup kompletny od D14A2. Jest o połowę tańszy od D16Z6 a jest taki sam. Po co przepłacać :P
bzdury piszesz;) to kolektor taki jak w D15B7
bzdury piszesz to kolektor taki jak w D15B7
kanały ma szerokie na 42 mm, więc Karpiczek ma racje
lepszego od A8 nie znajdziesz, nie dość ze wymiarami jest niemal blizniaczy z Y8, to jeszcze swietnie dziala jako izolacja termiczna
bzdury piszesz;) to kolektor taki jak w D15B7
Sam bzdury piszesz kolego! Miałeś oba w łapkach? Jeśli nie to się nie udzielaj bo mieszasz innym w głowach. Kanały DOKŁADNIE takie same 42 mm!
Proszę fotka! Po lewej D14A2 po prawej D16Z6. Różnicą jest jedynie przepustnica zastosowana w tych kolektorach, Z6 posiada FITV.
http://img69.imageshack.us/img69/7048/ap63.jpg
jak zdecydujesz się już na inny ssący daj nam znać jak poszło z montażem.
bartek_levis
28-10-13, 19:27
i pamiętaj o termouszczelce bo w plastikowym nie potrzebna a w alu będzie się nagrzewał, i napisz czy to coś dało bo szczerze wątpię a pieniądze zainwestował bym w kolektor wydechowy 4-2-1, wałek lub kuło rozrządu bo po tych modach jest odczuwalna różnica
i pamiętaj o termouszczelce bo w plastikowym nie potrzebna a w alu będzie się nagrzewał, i napisz czy to coś dało bo szczerze wątpię a pieniądze zainwestował bym w kolektor wydechowy 4-2-1, wałek lub kuło rozrządu bo po tych modach jest odczuwalna różnica
Tak szczególnie po "kule" rozrządu :D a z tym kolektorem to plastik to tandeta rodem z matiza ale funkcję swoją spełnia jeśli kanały w aluminiowych i plastikowych są takie same to różnicy niebędzie żadnej :)
Wyjaśnij swoje zdanie, że to tandeta. Dzisiaj plastiki mają odpowiednią wytrzymałość i trwałość i po co pchać aluminiowe? Żeby się nagrzewały? Sam sobie zaprzeczasz, że to z matiza, ale jak działa to super O.o
bartek_levis
29-10-13, 09:39
plastik nie jest taki zły, zresztą większość silników po 2000 roku posiada plastikowe kolektory a technologia tworzyw sztucznych się tak rozwinęła że wytrzymałością nie ustępują tym z amelinium :) miałem silnik d14a2 i d14a8 obecnie i działają tak samo a2 się troszkę wyżej kręciła ale to nie dzięki kolektorowi tylko ECU więc skoro nie widać różnicy to po co wywalać kasę??
Jedynie do gazu sa slabe, ale inzynierowie nie biora pod uwage rynkow jak nasze.
Arturvf500
29-10-13, 10:59
Jedynie do gazu sa slabe, ale inzynierowie nie biora pod uwage rynkow jak nasze.
dziwne rzeczy opowiadasz, ja mam gaz, do tego turbo i nie widze powodow by go zmieniac na metalowy
Jeśli dobrze zestrojona instalacja to nic się nie stanie. Jeśli źle, istnieje możliwość strzału w kolektor. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że plastikowy rozerwie.
ja mam na plastikowym kolektorze gaz już 3 lata. Nalatane 50 tys km. W tym ponad 20 moje i nic się nie dzieje. Metalowy kolektor lepiej wygląda :P A z tymi plastikowymi kolektorami to tak jak piszecie chyba jest. Zauważyłem w nowszych samochodach znajomych większość ma plastik.
MisieK1989
29-10-13, 17:03
bo jest "tańszy" w produkcji :) nie trzeba toczyć jak metalowego a i zbędne "kg" też uciekają :D
Jak toczyc ksztalt jak kkolektor : D??? To odlew :P
jeżeli ktoś ma lpg na sekwencji nie ma możliwości by był tzw, wybuch. - plastki nie są złe choć by dlatego że plastik nie przewodzi ciepła - co zawsze jest chłodniejsze powietrze i te ciut mocy więcej. jedyna wada to koszt uszczelek takowego - honda przesadziła z cenami... .
MisieK1989
29-10-13, 21:57
Jak toczyc ksztalt jak kkolektor : D??? To odlew :P
odlew odlewem, ale równiutki rancik trza mieć pod uszczelkę kolektora i przepustnicy chyba, że się mylę :p
To frezujesz : P Toczyc mozesz tylko przedmioty z osia obrotu i symetryczne, bo jak na wrzeciono zalozysz kolektor, zeby go noz skrawal hehe. Ale to tak sie czepiam. Koniec OT.
Arturvf500
31-10-13, 14:17
jedyna wada to koszt uszczelek takowego - honda przesadziła z cenami... .
na szczescie sa silikonowe i nie trzeba ich wymieniac po zdjeciu kolektora;)
gorzej jak się rozciągną albo przerwą:D