Zobacz pełną wersję : Zaciski hamulcowe tył Civic 1.4IS '00 Aerodeck
Witam;
Już od dłuższego czasu próbuje coś zrobić z wyrobionymi prowadzeniami zacisków hamulcowych tylnich w mojej Hani.
Objawy to bardzo słyszalne i denerwujące stuki. Oddałem nawet swego czasu moja zaciski do regeneracji ale w sumie okazało sie, że regeneracja obejmuje jedynie wymiane gumek w tym obszarze.
Mam wiec nastepujące pytanie, czy Zaciski tylnie od Aerodeck-a są identyczne jak w 5D i 3D w tej generacji?
Czy ktoś już próbował regenerować prowadzenia?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Witam;
Już od dłuższego czasu próbuje coś zrobić z wyrobionymi prowadzeniami zacisków hamulcowych tylnich w mojej Hani.
Objawy to bardzo słyszalne i denerwujące stuki. Oddałem nawet swego czasu moja zaciski do regeneracji ale w sumie okazało sie, że regeneracja obejmuje jedynie wymiane gumek w tym obszarze.
Mam wiec nastepujące pytanie, czy Zaciski tylnie od Aerodeck-a są identyczne jak w 5D i 3D w tej generacji?
Czy ktoś już próbował regenerować prowadzenia?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
regenerować co ? jarzma ?
Jarzma kupisz na szrocie albo na forumowej giełdzie. Koszt 15zł sztuka (w takiej cenie sam kupowałem). Założysz nowe prowadnice oraz gumy (intercars), wkładasz odpowiednią ilość smaru i śmigasz. Wszystko opisane w wątku na temat regeneracji tylnych zacisków.
Rozmiar jarzma zależy od wielkości tarczy i systemu hamulcowego. Masz 260mm ? Zmierz sobie dla pewności jeszcze rozstaw śrub którymi jarzmo przykręcasz do zwrotnicy. Jeśli kupisz pod rozmiar tarczy i rozstaw się będzie zgadzał to na 100% będzie pasować. Od niektórych Rover'ów też podchodzi
Oki dzieki za podpowiedz. O zakupie samego jarzma nie myslałem. Natomiast jakos patent ze smarem sie u mnie nie sprawdza po miesiącu albo szybciej znowu stukają. Może faktycznie kupie jarzmo i ewentualnie dopasuje prowadnice, mam możliwośc dorobic pod wymiar. Muszę tylko zmierzyć tarczę i rozstaw śrub. Dzięki.
Oki dzieki za podpowiedz. O zakupie samego jarzma nie myslałem. Natomiast jakos patent ze smarem sie u mnie nie sprawdza po miesiącu albo szybciej znowu stukają. Może faktycznie kupie jarzmo i ewentualnie dopasuje prowadnice, mam możliwośc dorobic pod wymiar. Muszę tylko zmierzyć tarczę i rozstaw śrub. Dzięki.
Kup jarzma z możliwością zwrotu, albo od kogoś z forum, czy na szrocie - nie wszystkie są wyrobione, ja bez problemu znalazłem w dobrym stanie.
Prowadnice do tego nowe z IC i żadnego dorabiania/sztukowania :)