Zobacz pełną wersję : Swap wspomagania
Witam w przyszłym tygodniu zaczynam przeszczep wspomagania. Ma ktoś jakieś wskazówki kto to przerabiał, od czego lepiej zacząć na co zwrócić uwagę itd,itp? Ogólnie mam już plan działania, ale posłucham mądrych rad ;). Pacjęt Civic Vgen HB silnik d13b2. Pozdro i dzięki
Michalll_1991
26-10-13, 19:20
Jak zamierzasz wymieniać końcówki to rób to już na aucie bo później ciężko wsadzić cały magiel
Czy muszę zmieniać kolo pasowe? Dostałem w zestawie 3 koła pasowe a u siebie na aucie mam 2 i jedno jest wolne. Na tym co dostałem w przesyłce jest duże, średnie i małe u siebie mam duże i średnie. Na które zakłada się pasek wspomagania na te najmniejsze czy średnie:)?
Jak u siebie w aucie masz koło na dwa paski, to musisz zmienić. Wspomaganie jest na najmniejszym.
Ok dzięki wielkie.. Może jeszcze ktoś podesłać fote jak ma być zamontowana pompa i zbiorniczek? bo nie mogę się domyślić ;)
Którędy wyjąć tą przekładnię? Ni jak nie idzie... Jak założyć pompę już w sumie wiem nie mogę tylko wyrabować przekładni.
Wyjąłem jakoś tam starą nie pytajcie jak ;) Ale na pewno już nie wsadze w ten sposób przekładni ze wspomaganiem. Robił już to ktoś? Nie chce odkręcać całego silnika. Mogę rozkręcić ją przy krzyżaku na pół? Są tam 4 śruby na klucz 10`.
PAWELEKHONDA
28-10-13, 15:00
ja ostatnio wyjmowałem przekładnie to luzujesz troche sanki śruby nie do konca wykrecasz , druga osoba (najlepiej do pomomocy odsuwa w strone ziemi (do tego luzu co masz miedy sruba a sankami ) a ty składasz nowa przekłądnie od strony kierowcy zdejmujesz koło i wsadzasz
Zrobiłem już to udało się samemu. ;) Jutro jeszcze koło pasowe i jeszcze jedno pytanie czy odpowietrzać trzeba układ?
PAWELEKHONDA
28-10-13, 18:17
sam sie odpowietrzy pokrec troche w lewo troche w prawo , otwarty zbiorniczek i bedzie ok :) gratuluje udanego załozenia i powodzenia by działało jak nalezy :)
Jeszcze nie koniec nie ma jeszcze czego gratulować. Jeszcze te koło pasowe trochę dziś popróbowałem ale zbrakło czasu pewnie lekko nie będzie. OT: Jaka różnica po przejściu na wtrysk?
PAWELEKHONDA
28-10-13, 21:50
no po przejsciu masz spora gaźnik strasznie blokuje ten silnik :) jak teraz nie masz nic dłubane np wałka ostrzejszego od d14 czy zdjetych blokad to tym bardziej bys odczuł jak bys odrazu przeszedł na mpfi :) ale od tego to juz masz odpowiednie tematy i odpowiednie działy .
Mocowania pasowaly idealnie pod magiel ze wspomaganiem nie musiales nic przerabiac? Wyjales stara wsadziles nowa i otwory na sruby na sankach sie pokrywaly bez problemu?
Otwory pasują idealnie, wymieniałem sam magiel bez sanek tylko opaska od strony pasażera jest za mała, ta od wersji bez wspomagania. Reszta pasuje. Jeszcze nie skończyłem, walczę z kołem pasowym...
Ja jak się dowiadywałem to mi mówili ze trzeba trochę otwory w sankach przerobić... Napisz jak wszyskto bedzie hulać. Z ciekawości spytam ile dałeś za taki zestaw?
PAWELEKHONDA
30-10-13, 14:23
również moge potwierdzic wszystko pasuje bez problemu i nie trzeba sanek zmieniac tylko opaske co trzyma maglownice do sanek od strony pasazera trzeba troche dopasowac :) a zestawy mozesz juz wyrwac za 250 i w góre do montazu gotowe (wiadomo koncówki najlepiej zmienic + płyny itp dochodza koszta :)
Ok jak będzie to napiszę na razie czekam na kumpla ma przyjechać z pneumatem bo nie mogę odkręcić koła pasowego. Dałem za wszystko 400zł niestety nie dostałem w przesyłce wieszaka na zbiorniczek mocowania od strony pasażera i śrub do montażu łapy. Na szczęście śruby znalazłem u siebie po rozbiórce firebade`a ;) Aha i dostałem zestaw bez chłodniczki więc trochę musiałem przyżeźbić ;)
Wszystko hula tylko pompe za mocno slychac albo jestem teraz uczulony po montazu nie wiem ;) Poza tym wszystko gra. Niew wiem tylko jak to powinno dzialac bo nie jezdzilem civicem ze wspomaganiem, a w porownaniu do meska clka ktorym tez jezdze to troche ciezej chodzi, ale i tak duzo lzej niz bez wspomagania
No to gitara w takim razie moze tez sie pokusze o montaz na wiosne:D