Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : padł nowy akumulator

Sebulerbin
08-03-08, 16:25
Witam!
Mam taką dziwną sprawę, bo około tygodnia nie ruszałem samochodu dzisiaj próbuję go odpalić a tu nic nie łapie, żadne kontrolki się nie zapalają nic... Akumulator w sumie nowy bo kupiony we wrześniu bądź w październiku. Mam założony autoalarm i wiem, ze alarmy też potrafią sporo z akumulatora ciągnąć, ale nie wydaje mi się żeby nowy akumulator rozładował w tydzień czasu<wow> Czym to może być spowodowane? Może niesprawnym alternatorem? Bo akumulator z miesiąc temu sprawdzałem u mechanika i ładuje dobrze, więc problem musi leżeć w innym miejscu.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

marcin EZG
08-03-08, 16:33
Alarmy mają bardzo niski pobór pradu!!! jest on liczony w mV
Pobór pradu przez alarmy powinien wynosic ok 10-15mV czyli prawie nic :)Wiec to odpada.
Jak akumulator jest nowy ,raczej nie powinien sie rozladowac po tygodniu.
Njlepiej zmierzyc multimetrem,wtedy bedziesz wiedzial czy prad ci gdzies "ucieka"

Sebulerbin
08-03-08, 16:39
No mówię to co słyszałem o alarmach, ale widać moja wiedza na ten temat jest niewielka:P Ale co do akumulatora, no to z miesiąc temu byłem w miejscu gdzie go kupowałem koleś podłączył przyrządy do sprawdzenia jak ładuje i wykazało że dobre jest ładowanie akumulatora. A czy mogą być jakieś inne przyczyny, ze padł po takim czasie?

sniper86
08-03-08, 18:53
Jako sprzedawca powiem Ci ze czasami sie zdarza ze akumulator siadzie po kilku miesiącach, przyczyn może być wiele, wada fabryczna, niewłaściwe lądowanie (za małe lub za duże), powinno wynosić 14,1-14,4V nie zależnie od obciążenia. Za duże może spowodować np. odparowywanie elektrolitu... Sprawdź czy wszystkie płytki są zakryte przez elektrolit.

chociaż po tygodniu nieodpalania to nie jest nic bardzo dziwnego...

koleś podłączył przyrządy do sprawdzenia jak ładuje i wykazało że dobre jest ładowanie akumulatora.
Pojedz jeszcze raz, może do kogoś innego kto ma taki przyrząd, sprzedawcy czasami nie wiedza co robią, przy sprawdzaniu ładowania powinno być duże obciążenie, włączone światła, sprzęt grający itp.

Niech sprawdzi też czy nie oberwała sie któraś cela... przy sprawdzaniu odpowiednim przyrzadem powinna sie "za gotować"