Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie jest filtr paliwa w Dieslu?

CMC
24-10-13, 21:41
Witam!

Dzisiaj byłem na wymianie filtrów i pan w warsztacie (sieciowym ale nie ASO) po 40 minutach poszukiwać w silniku i od spodu auta stwierdził, że nie może znaleźć filtra paliwa w tym aucie i ono go pewnie w ogóle nie posiada, albo ma w zbiorniku paliwa zespolony z pompą paliwa. Ale mówię heloł, tak to miały benzyniaki a nie Diesle, a ten filtr paliwa do Diesla ma wkręcany czujnik więc gdzieś chyba jednak musi być. Proszę o wskazówki gdzie tego szukać, przed mrozami chcę wymienić ale mechanik nie wie gdzie on jest a ja średnio mam czas siedzieć pół dnia w warsztacie czekają czy go znajdą czy nie. Dziękuję za pomoc!
EDIT - poszukałem trochę u wujka googla i z tego co wyczytałem trzeba wyciągać akumulator i obudowę filtra powietrza (!?!??!!!??!!) żeby się do niego dostać? :O

civic1983
24-10-13, 21:52
sprecyzuj jak imasz model hani tzn silnik buda i rok produkcji to ci pomożemy atak to możemy wróżyć może tu a może tam nie to tu jest itp

shrek565
24-10-13, 22:10
Tak żeby wymienić filtr paliwa w n22a2 trzeba wyjąc akumulator następnie tą obudowę w której on jest. Następnie odpiąć obudowę od filtra z rurą od dołu on się trzyma na jednej śrubie i mocowaniu plastikowym z drugiej i z tyłu masz filtr w obudowie którą też musisz odkręcić. W ten oto sposób dostajesz się do filtra paliwa :)

filipfm
24-10-13, 22:11
sprecyzuj jak imasz model hani tzn silnik buda i rok produkcji to ci pomożemy atak to możemy wróżyć może tu a może tam nie to tu jest itp

Ale co tu wróżyć :) CMC pisze w dziale 8 gen i dieslu. Czyli w ostateczności mówimy o 5D albo TypeS, które nie rożnią się w komorze silnikowej nic a nic :)

Witam!

Dzisiaj byłem na wymianie filtrów i pan w warsztacie (sieciowym ale nie ASO) po 40 minutach poszukiwać w silniku i od spodu auta stwierdził, że nie może znaleźć filtra paliwa w tym aucie i ono go pewnie w ogóle nie posiada, albo ma w zbiorniku paliwa zespolony z pompą paliwa. Ale mówię heloł, tak to miały benzyniaki a nie Diesle, a ten filtr paliwa do Diesla ma wkręcany czujnik więc gdzieś chyba jednak musi być. Proszę o wskazówki gdzie tego szukać, przed mrozami chcę wymienić ale mechanik nie wie gdzie on jest a ja średnio mam czas siedzieć pół dnia w warsztacie czekają czy go znajdą czy nie. Dziękuję za pomoc!
EDIT - poszukałem trochę u wujka googla i z tego co wyczytałem trzeba wyciągać akumulator i obudowę filtra powietrza (!?!??!!!??!!) żeby się do niego dostać? :O

Odpal sobie serwisówkę wreszcie za pomocą programiku, o którym Ci pisałem a nie pytaj wujaszka googla ;)
Serwisówka mówi o demontażu filtra powietrza. Nie mowi o aku

civic1983
24-10-13, 22:21
[QUOTE=filipfm;2106005]Ale co tu wróżyć :) CMC pisze w dziale 8 gen i dieslu. Czyli w ostateczności mówimy o 5D albo TypeS, które nie rożnią się w komorze silnikowej nic a nic :)
tak ale spotkałem się też na forum nie tylko naszym ale prelude,mazdy,oraz tipo tempry gdzie piasali (gdzie się znajduje to czy tamto u mnie) w różnych tematach i generacjach auta więc dlatego napisałem jaki ma silnik itd więc chyba lepiej sprecyzować niż potem mają być posty z pytaniami

szczepar
24-10-13, 22:23
I dlatego ja sam wymieniałem skrzynię u siebie :D
Bo co którego pytałem to był jak ten tu od filtra - coś tam wiedział ogólnie ale nic o tym konkretnym samochodzie.
Morał - mało się bestie psują ;P i mechanicy nie mają za wiele przy nich roboty.

Reasumując - pan wymieniał filtry pierwszy raz w życiu w tym modelu Hondy :D - równie dobrze mogłeś sam to zrobić :D

civic1983
24-10-13, 22:38
dokładnie większość warsztatów nie ma zielonego pojęcia o nowszych autach ale są jakby wielce mądrzy,np miałem problem w preludzie z 4ws i nikt nie poradził sobie z tym a w serwisach aso hondy non stop słyszałem to samo że czujnik maglownicy jest do wymiany i go wymieniali i tu po wymianie to samo a okazało sie że wystarczyło jedą redykcję czujnika wkręcić głębiej i od tamtej pory podziękowałem mechanikom i serwisom sam naprawiam swoje auta czyli dwie hanie,volvo i fiata bo w prelinke na serwisy i mechaników którzy nic nie zrobili tylko zdiagnozowali po błedzie który był w komputerze wywaliłem ponad 2tys i żadnego efektu tylko 1 serwis aso i jeden warsztat zachowal się oki tzn nic nie wzieli bo nic nie zrobili jedynie usłyszałem (dobra nie mamy zielonego pojęcia co jest więc tylko 30zł w kasie płatne)

CMC
25-10-13, 09:33
Civic ma jeszcze jedną niewąpliwą zaletę - w razie problemów Użytkownicy forum chętnie pomagają i dzielą się wiedzą, co niestety nie jest normą a już miałem kilka marek aut

kjmuszek
25-10-13, 09:52
Civic ma jeszcze jedną niewąpliwą zaletę - w razie problemów Użytkownicy forum chętnie pomagają i dzielą się wiedzą, co niestety nie jest normą a już miałem kilka marek aut
Dlatego też powstało to forum, z myślą o użytkownikach którzy nawzajem sobie pomagają :)

CMC
26-10-13, 08:52
Spoko, udało się bez demontażu akumulatora, wystarczyło wyjąć puszkę filtra powietrza i się udało :D swoją drogą dostęp kiepski tam jest :/