Zobacz pełną wersję : Jaka jest przydatność do użycia oleju po otwarciu pojemnika?
Używam oleju Valvoline Maxlife 10W40. Po wymianie w 2006 i 2007 zostało mi razem ok. 1,5 l Pytanie czy można użyć tego oleju po roku lub dwóch przy kolejnej wymianie?
Z pojemnika 4l zostaje przecież 0,7l.
skolopendra
08-03-08, 10:18
użyć tego oleju po roku lub dwóch
jasne że można pod warunkiem że był dobrze zamknięty
gdyby to był rzepakowy to nie :)
Po wymianie w 2006 i 2007 zostało mi razem ok. 1,5 l
i w tym czasie nie było konieczności dolewki??
W 2006 miałem jeszcze Mitsubishi Colta :d ale olej ten sam. Natomiast w Hondzie po 4 miesiącach od wymiany nie trzeba dolewki.
po 4 miesiącach od wymiany nie trzeba dolewki.
to tylko pogratulować, mimo że to trochę dziwne
przyjmuje sie ze zamkniety oryginalnie olej utrzymuje parametery ok 5lat, natomiast otwarty do 1-1.5l roku. stad regulka "wymiana oleju co XXXkm lub raz w roku.
No tak ale ta regułka dotyczy oleju wlanego już do silnika.
otwartej i ponownie zakreconej butelki rowniez, tyle ze w mniejszym stopniu i wolniej zachodza w niej reakcje.
No a co z serwisami które leją olej z beczki ? Przeciez jak ją otworzą to troche czasu minie zanim ja rozleją.
Mi tam zostało jeszcze 1.5 l Motul'a z jesiennej wymiany . Mam zamiar dokupić jeszcze dwa litry i wykorzystać go.
PS. Tak na marginesie. Poprzednio użuwałem Mobil 1 . Po 7000 tys km musiałem dolewać.
Żeby dobić do 10 tys km mysialem dolac 1.7L
Na Motulu juz pzrejechałem 9 tys. km i dolałem 0.2L
No właśnie. Słuszna uwaga.
W ogóle pytanie to oprócz tego Forum rzuciłem też na Autokącik.pl i wszyscy twierdzą, że można lać.
olej z beczki kupowac tylko w sertwisach ktore maja spore oblozenie i sa serwisami zaufanymi. ja generalnie jestem przeciwnikiem wlewania takiego oleju. doplacasz pare zl i masz pewnosc ze olej ktory kupiles jest tym ktory kupic chciales. nie twierdze ze otwarta oliwa i zakrecona , stojaca rok czasu nie bedzie miec swoich wlasciwosci, zawsze jest jakas tolerancja, niestety prawdziwa i rzeczowa ekspertyza byla by droga w wykonaniu.