Zobacz pełną wersję : Kontrolka rezerwy
Czy po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 powinna palić się kontrolka rezerwy? Czy tylko pali się kiedy jest mało paliwa w baku? Jechałem ostatnio i wskazówka spadła mi poniżej czerwonej kreski, a kontrolka rezerwy nie zapaliła się, musiałem dotankować bo bałem się że zabraknie mi paliwa. Obawiam się że coś może być nie tak z nią
piotreek23
24-10-13, 11:31
Nie pali się. Pali się tylko jak jest mało paliwa. Jak tankowałeś do pełna wystarczy policzyć ile litrów w baku zostało. Kontrolka się pali chyba przy 6-8 litrach.
Żeby nie tworzyć nowego tematu to napiszę tutaj. U mnie kontrolka zapala się dopiero jak auto stoi. Jak zaczynam ruszać to gaśnie. Czy to jest normalne? Dopiero co wymieniałem pływak i czujnik. W baku mam nie dużo ale ciekawi mnie ta kontrolka
piotreek23
24-10-13, 21:35
Może jak ruszasz paliwo chlupie w baku :) i zalewa czujnik przez to kontrolka gaśnie. Pojeździj jeszcze ciut i powinna się palić ciągle.
Czyli jak ruszam i gasnie to na oko ile mam litrów? :D
Kiedy poprzednio tankowałem do pełna wskaźnik poziomu paliwa zszedł poniżej czerwonego pola i bałem się że stanę gdzieś w polu więc zatankowałem - weszło dokładnie 38,5L. Wynika z tego że rezerwa mogła się jeszcze nie zapalić, o dupę potłuc taki wskaźnik który w gruncie rzeczy nie wskazuje :P dzięki za info
o dupę potłuc taki wskaźnik który w gruncie rzeczy nie wskazuje
przyznaje rację :D
no nie jest to najdokładniejsze urządzenie Japończyków
No niestety wskaźnik źle trochę wskazuje, u mnie początek czerwonego pola,do końca prawie robię 80km i tankuje,najlepiej 5 wozić ze sobą: -)
Byłem dzisiaj na stacji i zatankowałem... 46L ?! Paliwa było chyba bardzo mało bo z trudnością dzisiaj odpalił, zauważyłem taką przypdłość kiedy jest mało paliwa.
A niestety rezerwa nichuhu nie zapaliła się :( coś musi być spieprzone
Jak jest bardzo mało paliwa to zawsze robię tak: przekręcam kluczyk, wyłączam zapłon i znowu przekręcam kluczyk, czyli dwa razy podpopują wtryski i zwykle łatwo odpala mimo małej ilości paliwa.
Jak wlałeś 46l do baku 45l? :P Pewnie licznik na stacji kłamie.
czyli dwa razy podpopują wtryski
jesteś pewien że tak jest ? :) na listwie jest chyba regulator ciśnienia więc więcej nie napompujesz, a to pompa pracuje
Pewnie licznik na stacji kłamie.
zmień stację, bo raczej większych baków nie zakładali :)
jesteś pewien że tak jest ? :) na listwie jest chyba regulator ciśnienia więc więcej nie napompujesz, a to pompa pracuje
zmień stację, bo raczej większych baków nie zakładali :)
Ten litr mógł w rure się zmieścić teoretycznie
u mnie wcale się kontrolka nie zapala :) i nie wiem czemu
Ten litr mógł w rure się zmieścić teoretycznie
no też tak może być :) nie pomyślałem :)
u mnie jest myk że po zatankowaniu wskazówka staje na 3/4 jeżdżę tak dopóki nie zacznie opadać, a gdy dojdzie prawie do czerwonej kreski jade na stacje i nie wleję więcej niż 31 litrów, więc sam już nie wiem o co tam chodzi :) pływak cały, rezerwa dalej sie nie pali, żarówka działa, został tylko termistor na pływaku..... al to chyba w lato może coś pomodzę.
no też tak może być :) nie pomyślałem :)
u mnie jest myk że po zatankowaniu wskazówka staje na 3/4 jeżdżę tak dopóki nie zacznie opadać, a gdy dojdzie prawie do czerwonej kreski jade na stacje i nie wleję więcej niż 31 litrów, więc sam już nie wiem o co tam chodzi :) pływak cały, rezerwa dalej sie nie pali, żarówka działa, został tylko termistor na pływaku..... al to chyba w lato może coś pomodzę.
Eh te wskazania paliwa
śmigam na czuja robię 400 km i tankuję pod korek chociaż że auto pali do 7,5 więc w sumie bezpiecznie, nie wiem czy wyjęcie wskazówki i przestawienie jej wyżej nie pomoże :D
śmigam na czuja robię 400 km i tankuję pod korek chociaż że auto pali do 7,5 więc w sumie bezpiecznie, nie wiem czy wyjęcie wskazówki i przestawienie jej wyżej nie pomoże :D
Obawiam się że byłby wtedy większy problem
Obawiam się że byłby wtedy większy problem
też właśnie myśle że później nie dojdę do poprawnego wkazania :(
Raczej wskazówek nie wolno ruszać, i można je uszkodzić
Z tego co wiem to w wiekszosci benzyniakow po przekreceniu kluczyka w pozycje 2 zalacza sie pompka paliwa i samochod powinien odpalac niezaleznie od tego czy jest go malo w baku czy nie. Od zawsze tankuje na tej samej stacji czyli neste. Wczesniej mialem volvo V70 i tam wskaznik poziomu paliwa pokazywal wrecz idealnie i ilosc tankowanego paliwa pokrywala sie z tym ile powinno wejsc. W chwili wolnego czasu sprawdzę czy żarówka nie jest spalona.